Miért káros a nedves törlőkendő és hogyan készítsük házilag?

A műanyag szívószálak és a műanyag zacskók után a nedves törlőkendők betiltását tervezi a brit környezetvédelmi minisztérium. Ugyanis ezek a termékek vegyi anyagokkal impregnált mikro műanyagszálakból állnak, nem bomlanak le és hasonlóan károsak a környezetre, mint a műanyag zacskók. Viszont egy rendkívül praktikus és szükséges eszközről van szó, lehet-e helyettesíteni?

Kipróbáltuk a házilag készített nedves törlőkendőt.

A nedves törlőkendők dugulást is okoznak, hiszen sokan a wc-be dobják őket, pedig nem bomlanak le: az Egyesült Királyságban a szennyvízcsövek tisztítására 100 millió fontot költenek évente, és az elzáródások tipikus összetevője a nedves törlőkendő. Ráadásul számos olyan vegyi anyagot, például tartósítószert és gombaölőt tartalmaznak, amelyek bőrirritációt, allergiát okozhatnak; olyan szintetikus anyagokkal is át vannak itatva, amelyek pedig a hormonrendszert károsítják.

Én popsitörlőt már kisgyerek esetében használok, nagyvécé után vagy kisebb baleset kezelésére, illetve a ragacsos kezek megtisztítására, ha nincs lehetőség kezet mosni valahol. A nedves törlőkendő pótlására többféle megoldás is kering a neten, mivel ritkán használok ilyet, nem bíztam azokban a módszerekben, amelyek konyhai törlőkendők benedvesítéséről szólnak: félek, szétmállanának, mire szükség lenne rájuk. Az úgynevezett száraz popsitörlő házilagos benedvesítésével pedig környezetvédelmi szempontból ugyanott tart az ember, habár a baba bőrének egészségesebb a saját megoldás. Így aztán én nem használt, elöregedett textilt fogtam be e célra, szétvágtam egy régi pólót. Ha valaki kipróbálja, és megtetszik neki ez a módszer, egy pelenkás kisbaba számára legalább negyven törlőkendőre lesz szükség, illetve célszerűbb klasszikus textilpelenkát vásárolni és azt négyfelé vágni.

Mivel mosható pelenkát használtam annak idején, nem ijeszt meg, hogy komoly piszkot és bűzt kell kezelni a kukába dobás helyett: igazából nem nagy ördöngösség, a kakit érdemes kiöblíteni rögtön pelenkázás után, egyébként pedig egy fedeles vödörben és vízben nagyon könnyen lehet tárolni a következő mosásig – ez úgyis naponta-kétnaponta megtörténik. A mosható törlőkendőt meg egyszerűen ki kell öblíteni egy kis folyékony szappannal után – akkor is, ha nem annyira koszos, ugyanis olajos -, és beledobni a szennyesbe.

Nekem végül is a három deci vízhez adott három evőkanál hidegen sajtolt olaj vált be. Van recept, amelyik többet ír, úgy viszont már nagyon olajos marad a gyerek bőre, és utána minden más is olyan lesz. Ennél kevesebbet viszont nem érdemes, mert az olajjal könnyebben lejön a kosz. Nekem ez az arány tűnt ideálisnak.

Lehet használni babaolajat is, én csak azért nem teszem, mert annak idején a babára készülve a védőnő és a gyerekorvos rögtön lebeszélt róla, mondván, bármit raknak bele pluszban, az felesleges: “babaolajnak” tökéletesen megteszi a sima olaj. Egyszóval általános szabály a babaápolással kapcsolatban, hogy minél kevesebb a vegyi anyag, minél kevesebb az illatanyag, annál kevesebb az allergén.

Érdemes egy tálba önteni az egész folyadékot és több kendőt egyszerre belemeríteni, merthogy az olaj a víz tetején fog úszkálni, ha egyszerre több kendőt mártunk bele és csavarunk ki (nem erősen), akkor egyenletesebben eloszlik.

Ilyen lett:

Egy kisgyerek esetében szükségtelen babafürdetőt is adni a keverékhez: egy hétvégét már végigcsináltunk ilyen kendőkkel, a ragacsos kezeket kiválóan le lehet tisztogatni velük, nedves WC-papírnak tökéletes, de egy olyan talpat is tisztára pucolgattam a kendővel, amelyik egész nap a kertben mászkált. Viszont a kakis babapopsi esetében nem árt, ha van a keverékben egy evőkanál babafürdető is (három deci vízhez): egyébként a receptek egyik fele írja ezt is, a másik fele csak az olajat.

A receptek még szoktak tartalmazni pár csepp teafa- vagy levendulaolajat is, az előbbi antimikrobális, fertőtlenítő és gombaölő hatással bír, sok bőrgyógyászati probléma kezelésére is alkalmazzák. A levendula szintén antibakteriális hatású, emellett nyugtatja az irritált bőrt. Kisbaba ápolásához érdemes kipróbálni a sima víz helyett a kamillás vizet, ebben az esetben azonban figyelni kell, hogy két napon belül használjuk fel a kendőt.
Szerintem tárolni sem nehéz ezeket a törlőket, én egy gyerekeknek való uzsonnás dobozba tettem őket: könnyű nyitni-zárni, nem foglal sok helyet, szállítható, egyszóval praktikus megoldásnak bizonyult. Ha van felül nyitott dobozunk, itt egy videó arról, hogyan kell úgy hajtogatni a textilt, hogy kihúzhassuk belőle egyenként a törlőket.
Az is egy megoldás, ha van valamilyen pumpás adagolónk, és a keveréket egyszerűen ráfújjuk a babapopsira vagy közvetlenül használat előtt a kendőre: ebben az esetben a konyhai törlőkendő is jól működő megoldás lehet, ilyen rövid idő alatt biztosan nem mállik szét.

A környezetvédelmi és egészségügyi indokokon túl nem mellesleg azt is érdemes végiggondolni, hogy ezzel a megoldással több tízezer forintot meg lehet spórolni egy gyerek esetében.

 

hirdetés
1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ezt szereti használni sminklemosáshoz is, gondoltam mutatok erre is egy alternatívát  és egy másikat is, az első ellenében! Ezt én még nem próbáltam ki, és ez nem csak összeöntögetés… ha egyszer […]

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hat − 1 =

hirdetés