Gyanús anyajegy az arcon. Szerkesztőnk beszámolója egy sebészeti beavatkozásról

Ülök a Budafoki úti rendelőben, késő tavasszal kaptam mára, azaz szeptember 4-re időpontot anyajegy-eltávolításra. Korábban is mehettem volna nyilván, de nyárra nem célszerű időzíteni egy ilyen jellegű beavatkozást. Ha lehet várni vele, a legideálisabb időpont az ősz, ilyenkor gyógyul a legszebben a heg. (Ha nyárias lesz az ősz, kerülnöm kell a napfényt…)

Az arcom jobb oldalán tizenéve fedeztem fel egy pár milliméteres, szolid anyajegyet. Nem zavart, nem is foglalkoztam vele, ha alapozót használtam, teljesen elfedte. Nem sokkal a fiam születése után, 6-7 éve vettem észre, hogy az anyajegy változik, ha lassan is, de növekszik és kezd szemölcsszerűvé válni. Ez az elváltozás már esztétikai szempontból is zavart, ám a bőrgyógyászati vizsgálatok szemrevételezés alapján nem találták kórosnak. Felhívták a figyelmemet arra, hogy rendszeresen ellenőriztessem.

Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy egy bőrelváltozásról szemrevételezés alapján nem lehet teljes biztonsággal megállapítani, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. Biztos információt erről csak akkor kaphatunk, ha az eltávolított bőrelváltozást szövettani vizsgálatnak vetik alá. A bőrgyógyászok, akiket felkerestem, javasolták, hogy vállaljam az ambuláns műtétet, mert egy jóindulatú anyajegy is rosszindulatúvá válhat.

Ez év elején vettem észre, hogy változik a festéksejtes anyajegy színe. Egyre sötétebb lett. Nyáron fokozódott a helyzet. Nem volt már bennem kétség afelől, hogy az anyajegyet el kell távolítani; elfogadtam, hogy ez csak műtéti úton lehetséges, vagyis a bőrelváltozást kimetszik, miután a területet érzéstelenítik. A művelet nem tart tovább 20-30 percnél.

Dr. Faludi Péter bőrgyógyász, kozmetológus szakorvosra esett a választásom. Jó szakember hírében áll, készségesen válaszol a kérdésekre, figyel a páciensekre. (Nem minden magán bőrgyógyászról tudom ugyanezt elmondani… Leszögezem: nem szponzorált tartalmat olvasol, kifizettem a beavatkozás árát.)

Az anyajegy átmérője kb. 4 milliméteres volt, úgy gondoltam, hogy a heg sem lesz sokkal nagyobb. Tévedtem. A heg közel 2 centi hosszú, s bármennyire is szépen gyógyul majd, bizonyára látszani fog a helye, egy vékony egyenes vonal. A kimetszett bőr nagysága megdöbbentett, a babérlevél formájú vágás mélysége 4-5 milliméteres. A beavatkozás kellemetlen részét az érzéstelenítő injekciók jelentették, a Lidocaint három részletben az anyajegy melletti területre adtak be, ám ez a része sem volt fájdalmasabb, mint amit egy-egy fogászati kezelés alkalmával kap az ember. Feküdtem, az arcomat letakarták, csak az anyajegy volt szabadon hagyva. A metszést általában a bőr természetes vonalában ejtik meg (ránc vonalában), így később a heg kevésbé lesz feltűnő. Nálam is így történt. Az orvos végig beszélt hozzám, többször megkérdezte, hogy vagyok, érzek-e valamit. Semmit nem éreztem szerencsére.

A sebet végezetül összevarrta. Érdeklődött, hogy akarom-e látni a sebhelyet, mielőtt leragasztják. Nem borzasztott el a látvány, pedig a metszés hosszabb, mint amire számítottam. Plasztikai csíkok kerültek a sebre, erre jött rá végül az a steril kötés, amit nem érhet víz és szennyeződés. Ezt két nap múlva cserélik, majd – ha minden jól megy – kb. két hét múlva távolítják el a varratokat. 

A sebet három napig nem érheti víz (érdekes lesz így hajat mosni). A tapaszt kétnaponta cserélni kell. Kontroll 1 hét múlva esedékes. A kimetszett anyagjegy szövettani vizsgálata folyamatban van. 

Bízom abban, hogy minden rendben lesz, és a sebgyógyulás sem húzódik el. Normál esetben sem tart rövid ideig, a hegérés minimális időtartalma fél év… Kezdetben fennállhat kissé vörhenyes, jól látható sebhely, amely pár hónapon belül elhalványul. A tökéletes sebgyógyuláshoz az én elővigyázatosságomra is szükség lesz. A beavatkozás után 2-3 hétig kerülni kell a hirtelen mozdulatokat – elsősorban a műtött terület környékén, mert az befolyásolhatja a sebgyógyulást (egyelőre nem merek erősen rágni, gesztikulálni, tele szájjal nevetni…). Az első hónapokban kerülni kell a közvetlen napfényt (ha ez elkerülhetetlen, 50+ SPF magas faktorú fényvédő krémet kell használni), illetve a szolárium, szauna nem ajánlott. 

A varratok eltávolítása után speciális kenőcsök, tapaszok elősegíthetik a gyógyulás folyamatát.

A jobboldali képen a szeptember 3-i, a baloldalin a műtét utáni állapot látható

Remélem, hasznosnak találtátok a beszámolót. Később írok a fejleményekről is.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 11 =

hirdetés