Új mobiltelefonos alkalmazás: TájékozottBeteg. Jelzi, milyen szűrővizsgálatra kellene elmenni

Sokféle ingyenes mobiltelefonos alkalmazás érhető el egészséges életmód, egészségmegőrzés témakörben, a lépésszámlálástól, a pulzusméréstől kezdve, a receptgyűjteményeken, a különféle étrendeken vagy kalóriaszámlálókon át a kívánatos mennyiségű vízfogyasztásra emlékeztető applikációkig; rengeteg app segíti a mozogni vágyókat is, és remek meditációk is elérhetők magyar nyelven.

Az egészség értékét hajlamosak vagyunk alábecsülni olyankor, amikor minden rendben van. Tudjuk, hogy szűrővizsgálatokkal számos komolyabb probléma megelőzhető, s van, aki a rendszeres ellenőrző vizsgálatokat komolyan is veszi, de sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van.

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, milyen szűrővizsgálatokat érdemes beiktatni rendszeresen.

Hírt adtunk arról is, hogy elindult a segélyhívást gyorsabbá és hatékonyabbá tevő ÉletMentő applikáció, amelyet azóta több mint félmillióan töltöttek le és 2021. februári jelentés szerint közel 3000 esetben nyújtott segítséget.

 

Ezúttal egy új magyar mobiltelefonos alkalmazásra hívjuk fel a figyelmet, ez a TájékozottBeteg applikáció, amely személyre szabható, életkorunk, nemünk alapján listázza az ajánlott szűrővizsgálatokat.

Példaként: egy 45 éves nőnek az alábbi szűrővizsgálatokon ajánlott részt vennie a TájékozottBeteg alkalmazás információi alapján 

 • Rutin labor vérvizsgálat, vizeletvizsgálat, transzferrin, éhomi vércukor-mérés (18 év felett évente ajánlott)
 • 2-es típusú cukorbetegség és prediabetes szűrése emelkedett rizikó esetén, HbA1c mérés / éhhomi / terheléses vércukorvizsgálat (40 év felett 1-3 évente ajánlott)
 • TSH laborvizsgálat, a pajzsmirigy működésének vizsgálatára (35 év felett, 5 évente ajánlott)
 • Rendszeres kardiovaszkuláris (CV) rizikóbecslés és átlagos CV rizikó esetén koleszterint: total koleszterin, LDL koleszterin, HDL koleszterin, trigliceridek (40 év felett 5 évente ajánlott)
 • Méhnyakrák-szűrés átlagos rizikó esetén: nőgyógyászati vizsgálat, cytológia, HPV (21 év felett 3 évente ajánlott)
 • Chlamydia: a leggyakoribb szexuális úton terjedő bakteriális fertőző betegség, legtöbbször tünetmentesen okoz későbbi komplikációkat (ezt a vizsgálatot a TájékozottBeteg app már 16 év felett ajánlja, gyakoriság nincs megadva)
 • Mellrák-szűrés átlagos rizikó esetén, mammográfia (40 év felett évente ajánlott)
 • Fogászati, szájüregi vizsgálat (évente ajánlott)
 • Vérnyomásmérés egészséges panaszmentes felnőtteknél (18 év felett évente ajánlott)
 • Vastagbél és végbél vizsgálat, átlagos rizikó esetén, székletteszttel (45 év felett évente ajánlott)
 • Vastagbél és végbél vizsgálat, átlagos rizikó esetén, képalkotó vizsgálat (45 év felett 5-10 évente ajánlott)
 • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat (30 év felett 3 évente ajánlott)
 • Audiológiai szűrővizsgálat – hallásvizsgálat (18 év felett 10 évente ajánlott)
 • Látásvizsgálat (40 év felett 2 évente ajánlott)
 • Csontsűrűség-mérés (40 év felett 1-4 évente ajánlott)
 • Bőrvizsgálat, anyajegyszűrés (18 év felett évente ajánlott)

Az alkalmazás által listázott – ajánlott – szűrővizsgálatok dátumát felvihetjük az alkalmazáson belüli naptárba (esemény létrehozásával). 

Az applikáció ezen felül tartalmaz: laborlelet értelmező szótárt, különböző betegségekkel kapcsolatos tényeket és tévhiteket, a magyar onkológiai betegút állomásait a tünetek jelentkezésétől, illetve a szűréstől kezdve a gyógyult beteg utánkövetéséig, valamint gyermekkori és felnőttkori védőoltásokkal kapcsolatos információkat.

Segít alaposan felkészülni az orvosunkkal történő találkozásra: az applikációban található speciális űrlap előzetesen segít átgondolni a felmerülő kérdéseket, amelyeket – az azokra kapott válaszokkal, a szedett gyógyszerekkel és a következő találkozó időpontjával együtt – el is menthetünk. Az űrlapot emailben elküldhetjük vagy kinyomtathatjuk, és a találkozóra magunkkal vihetjük.

Az alkalmazás Android és iOS készülékekre tölthető le.

Videós ismertető:

 

Webajánló: www.tajekozottbeteg.eu

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × három =

hirdetés