Felkészülés a 17 napos diétára. Életmódváltó táplálkozási program. Fogyókúrás napló (1.)

Magyar nyelven viszonylag kevés tapasztalati információ áll rendelkezésre a 17 napos diétáról. A Dr. Mike Moreno családorvos által kidolgozott táplálkozási program nem újkeletű, rengeteg követője van, elsősorban az USA-ban. A doktor könyve a Scolar Kiadó jóvoltából néhány éve magyar nyelven is elérhető. Szerkesztőnk vállalta, hogy a kötet és a hozzá tartozó szakácskönyv útmutatásait követve diétáját naplószerűen megörökíti az eletszepitok.hu magazinon. Célja az ideális testsúly elérése, megtartása, továbbá az egészségmegőrzés.

A sorozattal igyekszünk hasznos információkkal szolgálni. Nem célunk, hogy bárkit is meggyőzzünk arról: nincs ennél rövidebb út az egészséges fogyáshoz, súlytartáshoz. Csupán a tapasztalatokat szeretnénk átadni. A sorozat összeállításai nem utólag készülnek, hanem a diéta idején. 

***

Ez a bejegyzés kivételesen hosszú lesz

Sziasztok! Melinda vagyok. Vállaltam, hogy a 17 napos diétámat nyilvánosan naplószerűen megörökítem. Bízom abban, hogy sokaknak segítek vele. 

Felkészülés

Ha felkészülsz egy diétára, az azt jelenti, hogy komolyan gondolod. Szeretnéd végigcsinálni, a kitűzött, reális eredményt elérni. Sokan vagyunk úgy, hogy vasárnap még megesszük a harmadik szelet sütit is azzal a felkiáltással, hogy

majd holnaptól fogyózunk!

Aztán hétfőn is lecsúszik pár finom, kalóriadús falat, és a holnap holnap marad. Nagyon ügyesen tudjuk a gyengeséget kozmetikázni. A fogyáshoz – életmódváltáshoz, új táplálkozási programhoz – szándék és erős akarat kell, anélkül nem megy. A karcsúság nem mindenkinek genetikai adottság, sőt, a legtöbbünk számára figyelem és fegyelem eredménye. (Azoknak sem könnyű, akik nem tudnak hízni…)

A diétát elsősorban egészségügyi okok miatt kezdem el. Szeretném száműzni az étrendemből, illetve minimálisra csökkenteni a finomított szénhidrátokat, a lisztes, élesztős ételeket, a cukrot. (Nyomós okom van rá – erről később írok.)

Ami a súlyfelesleget illeti, egyelőre nem drámai a helyzet, de azzá fordulhat, ha nem változtatok a jelenlegi étkezésemen. Február 6-a van, és nagyjából karácsony óta felszaladt rám 5-6 kiló, miután elkezdtem enni újra a finomított szénhidrátokat, édességeket… Nem látványos a hízás – most még. A ruháimba beleférek, de érzékelem, hogy a felkarom vastagodott, a derekamra, hátamra lerakódott némi zsírréteg, az arcom pedig kigömbölyödött… Még 4-5 kiló, és máris látványos lenne a súlytöbblet – kínlódnék a tavaszi, nyári öltözködéssel, zavarna a külsőm. Nem a tökéletességet hajtom, tisztában vagyok a genetikai adottságaimmal. Magamból akarom kihozni, amit reálisan lehet.

Tudom, hogy képes vagyok rá. Hidd el magadról te is! Ezzel kezdődik.

Ha fogyni szeretnénk, fontos, hogy tisztán lássunk! A kilók leadásával nem feltétlenül kapjuk meg a vágyott testet. Alkati kérdés alapvetően, számít, hogy hány éves vagy, és mennyit sportoltál eddigi életedben. 

Tinikoromban bálványoztam a nádszálkarcsú modelleket, igyekeztem is másolni őket. Nem tűnt fel, hogy hozzájuk képest teljesen más a testalkatom. Homokóra alkatnak képzeltem magam, így is öltözködtem, pedig ha az alábbi grafikák közül kellene választanom: eper vagyok, erős csontokkal, széles vállal, keskeny csípővel. 

Ha nincs rajtam súlytöbblet, egész jól lehet kinézni eperként (nőiesen!), de ha jönnek a kilók, hangsúlyosan a felsőtestre (has, derék, hát) rakódnak. A hátsóm cserébe nem nő nagyra, soha nem volt narancsbőröm. Izmos vagyok, pedig nem súlyzózom… (sokáig intenzíven sportoltam: úsztam, futottam, bicikliztem, több edző- és tornatermi mozgásformát kipróbáltam, de jó ideje csak ad hoc jelleggel mozgok).

Ha önelfogadásról van szó, furán működünk, mi nők. Miközben a körte típusúak a hízékony hátsójuk, combjuk miatt szenvednek, engem sokáig az zavart, hogy nincs rendes derekam és széles csípőm. Hajlamosak vagyunk az előnytelen adottságokra koncentrálni. Tisztában vagyok azzal, hogy a nők sokkal kritikusabbak egymással (kimondatlanul is), mint a férfiak a nőkkel. A nők egy pillantással felmérik egymást, azonnal elhelyezik a másikat a jónőség képzeletbeli skáláján. (Cáfoljátok, ha nem így van.) Alapszabály:

Magadnak akarj tetszeni, magadból hozd ki a legjobbat! 

Ha enyhe túlsúllyal is remekül érzed magad, élj vele! Az egészséged miatt azonban időről időre érdemes felülvizsgálnod az étkezésedet. Nemcsak a civilizációs népbetegségek, de sok rejtélyes kór is a táplálkozásra vezethető vissza… 

A túlsúly lélektani vonzata is fontos természetesen! (Nem szabad hiúsági kérdéssé egyszerűsíteni.) Sokan szenvednek a túlsúlytól, még inkább attól, hogy nem tudnak megszabadulni tőle. Nem bírják a diétákat, nincs hozzá kitartásuk, nem szeretnek mozogni, a testük nem vagy nagyon lassan reagál…és belefáradnak. Az evés az önjutalmazás legegyszerűbb formája. Sokaknak a finom falatok szeretetpótlékot és stresszoldást jelentenek. Ördögi kör… A kövérségük miatt sokan azt élik meg (alappal vagy alaptalanul), hogy kevésbé szerethetőek. Szorongató élmény gátlással élni. Felszabadító élmény a tested (az akaratod) felett kontrollt gyakorolni. Legyen erőd – ezt kívánom, tested változása átformálja a közérzetedet, az életminőségedet.

Van, hogy a túlsúly betegség következménye, amikor valakit elítélsz, jusson eszedbe: nem tudhatod, miért gömbölyűbb az előírtnál. Nem biztos, hogy megállás nélkül zabál. Ha pedig nagyevő, a túlsúlynak valószínűsíthetően lelki oka van… Semmi sem fekete-fehér, óvatosan bánj a minősítésekkel! 

Mint minden táplálkozási programhoz (előírt étrendhez), a 17 napos diétához is kell akarat. Ha az egészségünkről van szó (nem hiúsági, esztétikai kérdésről), könnyebb a kezdeti holtponton átesni. Erős kontrollt kell gyakorolnunk önmagunk felett, nem nyúlhatunk a csábító ételekre, amiket addig kényünk-kedvünk szerint fogyasztottunk. Ez nehéz, de csak az elején. A célhoz lemondásokon keresztül vezet az út. Megéri.

A legfontosabb az egészség!

Hosszú évekig rejtélyes egészségügyi probléma gyötört, beletörődtem, hogy életem végéig elkísér. Huszonéves voltam, és egy nyári munkanapon mentőt hívtak értem a kollégák, mert annyira bedagadt a jobb bokám és a lábfejem. Ijesztő látványt nyújtott az elefántláb. Sürgősségire vittek trombózisgyanúval. Elvégezték a szükséges vizsgálatokat, ám a gyanú nem igazolódott be. Ugyanakkor a probléma sem múlt el. Évekig dagadt a jobb bokám és a lábfejem ilyen-olyan mértékben; abbahagytam a futást miatta, orvostól orvosig jártam, hogy kiderüljön, mi a bajom. Mindenfélét mondtak: PCOS, vese- és szívelégtelenség, még a köszvény (!) is felmerült…kétségbeesve hallgattam a doktorok tippjeit. A vizsgálatok nem vezettek eredményre, majd egy célzott vérvizsgálat kiderítette, hogy enyhe pajzsmirigy alulműködésem van. Elkezdtem gyógyszert szedni, a lábdagadás enyhült, de megmaradt. Nyáron, nagy melegben volt a helyzet kritikus, ilyenkor dagadt kétszeresére a bokám és a lábfejem. Előfordult, hogy még a flipflop papucs sem jött fel a lábamra. A magassarkú cipőkről le kellett mondanom. Nehezen viseltem…

A terhességem zavartalan volt. Szoptatás után meg akartam szabadulni a felesleges kilóktól. Tizennégy kg súlyfelesleget adtam le egy általam kigondolt diétával: elhagytam a cukrot és a finomított szénhidrátokat. Nem ettem kenyeret, pékárut, süteményt, burgonyát, semmilyen cukros ételt, italt. Heti 1-1,5 kiló ment le, hónapokig tartott, mire elértem a kívánt súlyt. És a diéta alatt megszűnt a lábdagadás! Alig akartam elhinni. A lábam azóta sem dagad. Egyértelmű, hogy a változás összefügg az étrenddel – nem szeretném, ha a probléma visszatérne. 

A 17 napos diéta hasonlít a pár éve végigvitt diétámhoz, ezért kezdek bele. Nem szeretem az előírt étrendet, nem vagyok hozzá elég fegyelmezett. Valószínűleg Moreno étrendjét sem fogom 100%-ban követni – értem a diéta lényegét, ezen belül hagyok magamnak egy kis mozgásteret. 

A sorozat 1. részétől (ez a 0. rész) már csak a tényekre hagyatkozom és rövidebb beszámolókat írok. Igyekszem receptekkel is szolgálni. 

A 17 napos diétáról

– A 17 napos diéta négy ciklusból áll. Ez valójában egy táplálkozási program, amellyel gyorsan és könnyen lehet fogyni anélkül, hogy állandóan éhségérzet gyötörne – írja a könyv.

Nincsenek illúzióim, éhes leszek napközben az első napokban, ilyenkor még könnyű kísértésbe esni, elég egy ropogós-meleg kiflicsücsök… Mivel az első 17 napban fogyasztható élelmiszerek köre Moreno diétájában meglehetősen szűk, kérdés, mennyire tudok így változatos étrendet tartani. 

– Ha egészségesebben szeretnénk étkezni, ráadásul fogyni is akarunk, többször kell főznünk – fogalmaz könyvében a családorvos. – Így pontosan tudni fogjuk, hogy mi kerül az ételbe, és hatékonyabban irányíthatjuk a fogyókúrát. Ráadásul ha otthon étkezünk, pénzt takaríthatunk meg. A jóllét és a jólét záloga a finom, házi készítésű reggeli, ebéd vagy vacsora – írja Moreno.

Családom van, akikre főznöm kell s akikre nem erőltethetem rá a 17 napos diétát. Ez a része nagy kihívás, ahogy munkanapokon az ebéd megoldása is. (Menza kizárva.)

– A diéta tápanyagokban gazdag, könnyű követni – és tényleg működik. Egyesek az első 17 nap alatt 5-6 kilót is leadtak, majd tovább fogytak, amíg el nem érték a kitűzött célt – írja a könyv. 

17 nap az nem egészen 2 és fél hét. Ez a része számomra most még hihetetlennek tűnik – heti két kilót intenzív sport és kalóriaszegény étrend mellett lehet fogyni… Moreno persze elismeri, hogy a leadott kilók nagy része víz, de, mint mondja, a víz is túlsúlynak számít, terheli a keringési rendszert, a szívet… 

Az első ciklus a kezdeti 17 napot foglalja magába. Ez idő alatt nem ehetünk kenyeret, rizst, burgonyát, tésztát, péksüteményeket, gyümölcsöt, cukrot, tortát, jégkrémet, és nem ihatunk alkoholt. Ez a legszigorúbb időszak, de ekkor fogyunk a legtöbbet – és az első ciklus előírásait könnyebb megtartani, mint gondolnánk. Néhány nap után egyáltalán nem fog hiányozni a szénhidrát, mivel a testünk hozzászokik a hiányához.

Korábbi diétám során tapasztaltam: a szénhidrát egy idő után tényleg nem hiányzik. Pedig nagyon szeretem a friss, ropogós kenyeret…

Végtelen mennyiségben fogyaszthatunk bizonyos fehérjéket és zöldségeket. A napi ételsort probiotikumokkal fogjuk kiegészíteni, például joghurttal, kefirrel, amely ételek a kutatások szerint segítik a zsírégetést.

A kúra alatt napi 8×2,5 dl víz fogyasztása ajánlott, ezen felül 2-3 csésze zöld tea és 17 perces aktív testmozgást is be kell iktatni (séta, kocogás, torna stb.).

A második ciklus során bevezetünk bizonyos szénhidrátokat, például hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát és keményítőtartalmú zöldségeket, meg sok minden mást. A súlyunk tovább fog csökkenni, méghozzá továbbra is elég gyorsan. Ebben a ciklusban már ihatunk kevés bort, jóllehet a legtöbb fogyókúra ezt szigorúan tiltja.

A harmadik ciklusban számos egészséges étel közül választhatunk: kenyér, különféle húsok, keményítőtartalmú zöldségek, alacsony szénhidráttartalmú nyalánkságok. Az első két ciklus szigorú diétájából néhány dolgot feladunk, de továbbra is fogyunk. 

A negyedik ciklus a fenntartás ciklusa, amelyet ideális esetben egész életünkben élni fogunk. Az utolsó ciklus segít tartani a súlyunkat, és ehhez csupán két dolgot kell megtartanunk: hétvégéken kiélhetjük magunkat, hét közben viszont az első három ciklus szerint kell élnünk. 

Ha felszaladna pár kiló, térjünk vissza az első ciklushoz, és gyorsan pusztítsuk el a felszedett kilókat – javasolja Moreno, aki táplálkozási programját magán alkalmazta először, jelentős súlyfeleslegtől szabadult meg.

Miért működik jól a 17 napos diéta?

A rengeteg sovány fehérje például aktiválja testünk bizonyos folyamatait, és felgyorsítja az anyagcserét. Sok rostot ehetünk. A rostok elnyomják az étvágyat, méregtelenítenek, kihajtják belőlünk a rossz kalóriákat. A probiotikumok kordában tartják a zsírképződést.
A diéta során folyamatosan változtatjuk a napi kalóriamennyiséget és a napi menüt. Ezzel megzavarjuk az anyagcserét. A 17 napos diéta azért működik, mert reális és követhető. Egy fogyókúrát pillanatok alatt tönkretehet az állandó éhségérzet vagy az unalom. A 17 napos diéta során azonban sokat és sokfélét ehetünk.

Mennyi az annyi? Mérlegelni kell!

Mérleg. A mumus. Én sem szeretek ráállni, de csak akkor, amikor érzem: felszaladt pár kiló. Nem akarom tudni, mennyi az annyi… Ha formában érzem magam, szívesen ráállok naponta akár kétszer is. (Női agy…) Ha komolyan gondolod a diétát, győzd le az ellenérzéseidet és mérd meg magad! Így pontosan látod majd az eredményt menet közben is. Lehet, hogy sokkolni fog a kijelzőn látott szám, de lehet, hogy ez a sokk fog elindítani az úton…

A súlyod lehet a te titkod, de ne legyen a szégyened! Csak te változtathatsz a helyzeten.

Hasznos mobilalkalmazások diétához

Ezeket fogom használni a diéta folyamán (Androidra fejlesztett mobilalkalmazások, amelyek a Google Play áruházból ingyenesen letölthetők)

Water Time Pro

Emlékeztet a folyadékbevitelre, az időközöket és a folyadékmennyiséget magad állíthatod be (sokan vagyunk, akik napközben elfelejtünk vizet inni…). Apropó, víz: a diéta folyamán ún. aktív szénszűrővel megszűrt csapvizet fogok inni ásványvíz helyett. 

Listonic

Bevásárlólista. Sokféle van – ezt először próbálom ki. A diéta alatt (tetszik vagy sem) megszűnik a spontán étkezés; minden ételt előző nap szerzek be vagy készítek el. (A vacsora a terveim szerint mindig frissen készül.)

aktiBMI

BMI kalkulátor és testsúlynapló. Jól használható, hasznos. A BMI-ről hosszan lehetne írni… A mai szépségeszmény szerint az már kövérnek számít, aki a normális testsúly felső határát súrolja… 

Torna applikációk

Nagyon jó mobilalkalmazásokat találtok Androidra (vagy más platformra). Én most ezt a kettőt fogom használni. Ha tehetem, reggelente és délután beiktatok legalább 15 perc sétát is.

Lose Weight in 30 Days 

Jó kis alkalmazás otthoni tornához.

Plank

A plankról fogok majd írni – feszesít, izmosít, statikus mozgás. (Hatásmechanizmusában hasonlít a Callanetics-re.)

Főzés (ez az alkalmazás neve)

Receptgyűjtemény. Diétás étrendhez is sok receptet ajánl. Rengeteg hasonló applikáció érhető el angolul is, direkt magyart választottam (a hozzávalók miatt).

#17naposdiéta

Instragramon érdemes követned a #17daydiet és a #17daydietcycle1 hashtaget. Magyar nyelvű hashtaget az eletszepitok.hu Instagram oldala használt először (általam): #17naposdiéta. Ha elkezditek a diétát, Insta fotóitokhoz használjátok a #17naposdiéta hashtaget!

 

Ez a bejegyzés hosszú lett; rövidebb beszámolókkal jelentkezem (a friss írások az esti órákban kerülnek fel), tartsatok velem!

Bátran tegyetek fel kérdéseket kommentben vagy e-mailben (szerkesztoseg@eletszepitok.hu, tárgy mezőbe írjátok: 17 napos diéta). Életmódváltós, fogyókúrás sikertörténeteiteket is szívesen látjuk!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − 5 =

hirdetés