Végre megérkezett! Ingyenesen letölthető az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő mobilapplikációja

Ingyenesen letölthető iOS-es és Androidos telefonokra az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő elnevezésű mobilapplikációja, amely gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a segítségkérést. Az alkalmazás életet menthet, olyan esetekben is segíthet, amikor nincs mellettünk senki, aki baleset vagy rosszullét miatt mentőt tudjon hívni hozzánk. Érdemes letölteni, és ismerkedni a funkcióival.

Akik már letöltötték, a Google Play webáruházban megosztották észrevételeiket. Az ÉletMentő alkalmazást mindenki jól fogadja, jó kezdeményezés; vannak még hiányosságai, a fejlesztők a tapasztalatok felhasználásával nyilván tökéletesíteni fogják, az adatbázisok bővítésén pedig folyamatosan dolgoznak.

Az alkalmazás használatához meg kell adni néhány személyes adatot – születési év, e-mail cím, TAJ-szám (opcionális), beszélt nyelv, állandó lakcím -, beírhatjuk két közeli hozzátartozó telefonos elérhetőségét, akivel a mentők felvehetik a kapcsolatot vészhelyzet esetén. Egészségügyi információkat is megadhatunk (cukorbetegség, szívbetegség, tüdőbetegség stb.), melyek segítenek a gyorsabb segélykérésben, az alkalmazás beszédproblémával élőket, hallássérülteket is „kiszolgál”. A látássérültek is megadhatják ezen információt magukról az alkalmazás beállításakor – nyilván segítséggel. Ideiglenesen fennálló egészségügyi adatokat is felvihetünk, például várandósság, beállítva az „érvényesség” időpontját.

Az észrevételek között többen jelezték, hogy hiányolják a vércsoportra, allergiára, rendszeresen szedett gyógyszerekre vonatkozó adatokra vonatkozó részt, ezeket egyelőre az „Egyéb adatok” részben lehet jelölni az Egészségügyi információk részben.

Az alkalmazás hasznos információkat is tartalmaz elsősegélynyújtáshoz, azokra az esetekre, amikor nekünk kellene a bajbajutottakat elsősegélyben részesíteni. Az alkalmazás röviden ismerteti, mit kell tenni eszméletlenség, félrenyelés, vérzés, súlyos betegség (allergiás reakció, mellkasi fájdalom, stroke, nehézlégzés, alacsony vércukor, görcsrohamok), mérgezés, kihűlés, sérülés, égési sérülés, áramütés esetén.

A helyzetmeghatározás (hogy éppen hol tartózkodunk), nem feltétlenül szolgáltat pontos adatokat (szerkesztőnk tapasztalata: az utca stimmel, a házszám nem), ami vészhelyzetben probléma lehet, leginkább akkor, ha nem otthon tartózkodunk.

Az Országos Mentőszolgálat erre az alábbi válasszal szolgált: „előfordulhat, hogy a GPS nem tudja meghatározni a pontos helyzetét amiatt, mert nincs, vagy gyenge a hálózat, vagy, mert bent tartózkodik az épületben. A GPS jel legpontosabban külterületen vagy nyílt helyen működik.”

 A helyzetmeghatározás mellett az alkalmazás tartalmazza a (hozzánk legközelebb eső) kórházak, rendelőintézetek, gyógyszertárak, valamint defibrillátorok elérhetőségeit is.

Vészjelzést egyetlen gombnyomással tudunk küldeni a mentőszolgálatnak,

ehhez három másodpercig kell nyomva tartani a piros gombot. Ugyanezen az oldalon (Segélykérés) gombnyomással megadhatjuk a probléma jellegét, ha nem tudunk beszélni, az alábbi lehetőségek közül lehet választani: súlyos sérülés, erős vérzés, nehézlégzés, közlekedési baleset, mellkasi fájdalom, allergiás reakció, egyéb (enyhe) panasz, eszméletlenség… Utóbbi nem tűnik logikusnak, de nyilván helye van a felsoroltak között.

 

Egyértelműen hasznos alkalmazás, ad egyfajta biztonságérzetet. Egyedül élő idős embereknek is érdemes elsajátítaniuk a használatát! Segítsük őket ebben!

Nyilván el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy a fejlesztők lássák, mennyire vált be, mennyire megbízható. 

Az alkalmazást kisebb gyerekek elől érdemes „elrejteni”, az esetleges téves vészjelzések miatt. 

Az ÉletMentő alkalmazás angol és magyar nyelven használható.

A regisztrációt az alkalmazás törlésével lehet megszüntetni.

 

 

Az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány hivatalos életmentő alkalmazása ingyenesen letölthető iOS-es és Androidos telefonokra

Nyitókép: www.mentok.hu

Bővebben az életmentő alkalmazásról: www.mentok.hu/ha-baj-van/eletmento-app

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + kilenc =

hirdetés