Meditációk mobilra: Just Like Buddha. Az egyedülálló magyar nyelvű applikáció közelebb hoz önmagadhoz

Hónapokkal ezelőtt hívták fel a figyelmemet a Just Like Buddha mobilapplikációra, amely – a nevével ellentétben – magyar nyelvű. Magyar alkotók egyedülálló fejlesztése, legalábbis én még nem találkoztam hasonlóval. Az alkalmazás könnyű, közepes, haladó szintű vezetett meditációkat tartalmaz.

Rengeteg alkalmazás tölthető le okostelefonokra, tabletekre, és egy kezemen meg tudnám számolni, hányat tartok igazán hasznosnak vagy használok napi gyakorisággal. Egy-egy meditációba persze belehallgattam, és megállapítottam, hogy sok munka van mögötte/benne. Színvonalas app.

Csakhogy én nem szoktam meditálni, a szó klasszikus értelmében. A csendet, elcsendesedést ugyanakkor kifejezetten igénylem, főleg egy zajos nap után; a kikapcsolódást pedig inkább aktív tevékenységekben találom meg.

Pár napja, amikor nem tudtam elaludni, eszembe jutott a Just Like Buddha. Az ágyban fekve végighallgattam néhány meditációt fejhallgatón keresztül, s bár az alkalmazásnak nem ez a célja, remek altatónak bizonyult. (A meditációk többségét ülve vagy állva ajánlott gyakorolni, éber állapotban – nagy előnye, hogy bárhol elérhető, ha nálunk van az okostelefon.)

Másnap megismételtem az esti „rituálét”, de figyeltem arra, hogy ne aludjak bele. Sokkal árnyaltabb lett a véleményem!

Jó lenne, ha ezek a 3-15 perces tematikus „hanganyagok” minél több emberhez eljutnának. Ténylegesen megnyugtatnak és ellazítanak – elég, ha csak ennyit várunk tőlük, bár a vezetett meditációk jóval meghaladják a fizikai szintet, a tudatot edzik.

Öt kategóriát találunk a Just Like Buddha mobilalkalmazásban: Szeretet, Bölcsesség, Szabadság, Béke, Öröm. Mindegyik kategória 12 meditációt tartalmaz. Egy kis ízelítő:

Szeretet – aktív meditációkat tartalmaz, amelyek megmozgatnak, felébresztik a bátorságot

Jó reggelt, harcos!

„Tökéletes tudati edzés azoknak, akik kissé kiégtek, megfáradtak vagy reggelente nehezen kezdik a napot.” (8:39 perces)

Szél meditáció

„Friss, vakmerő tudatosságot ébreszt, az unalom tökéletes ellenszere. Amikor csak fúj a szél, és szeretnél a határaidon túllépni, meditálj!” (10:45 perces)

Zöld istennő/istenség meditáció

„Hagyományos, vizualizációs meditáció. Rendkívül hasznos későbbi meditációk megalapozásához, de életre szóló gyakorlattá is válhat, olyan izgalmas. Friss, bátor, gondoskodó tudatosságot ébreszthet, ha hagyod.” (12:08 perces)

Bölcsesség – itt találhatók a szenvedéllyel és a kreativitással kapcsolatos meditációk, amelyek elmélyítik a bölcsességet

Patak által megtisztulni

„Elképesztő relaxáció. Kikapcsol, ellazít, és közben kíméletlenül levezeti a felesleges feszültségeket, fájdalmakat, rossz emlékeket. Csendes helyen, fekve végezzük.” (11:58 perces)

Fájdalom elengedése

„Csodálatos meditáció testi vagy lelki fájdalom csillapítására. Érdemes a természetben is kipróbálni!” (9:40 perces)

Ezüst szál meditáció

„Hagyományos, ülve végzendő meditáció. Rendkívül hatékonyan oszlatja el a félreértéseket. Aki ezt a meditációt naponta végzi, tisztább, kifinomultabb gondolkodást és inspirációt tapasztalhat a tudatában.” (14:59 perces)

Minden nap mondj le valamiről!

„Szellemes és hatékony tudati edzés. Alkalmazd minél gyakrabban és alapvető ragaszkodásaid fognak csökkenni. Bármilyen körülmények között elvégezhető.” (7:56 perces)

Öröm – Itt részvét és öröm meditációkat találhatsz, amelyek felébresztik az elfogadást benned

Minek örülsz ebben a pillanatban?

„Gyors, rövid, puritán meditáció, amely rendkívül hatékonyan irányíthatja figyelmedet az öröm felé. Bárhol elvégezheted.” (8:05 perces)

Szív megnyitása

„Felszabadító, örömteli meditáció, amely felébreszti a szív erejét. Nyugodt helyen gyakorold!” (9:54 perces)

Szabadság – A csenddel és a tágassággal kapcsolatos meditációkat tartalmaz, amelyek segítenek felismerni a belső szabadságodat

Város mandala

„Fantasztikus meditáció modern embereknek! Arra tanít, hogy bárhová is nézel, közben akár meditálhatsz is. Kitágítja a lehetőségeket, szabadságot és terességet teremt a tudatban. Városod mandalává válik, és te ott meditálsz majd, a kellős közepén.” (8:46 perces)

Felhőnéző meditáció

„Szabadban végzendő ősi meditáció. Tökéletes azoknak, akik ritkán néznek fel az égre és hajlamosak a korlátokat észrevenni a lehetőségek helyett. Örömteli, békés, tiszta szemlélet az eredménye.” (11:19 perces)

Szikla szíve meditáció

„Erőteljes és átalakító hatású meditáció. Elképesztő mélységet jelenít meg a tudatban. Hagyományosan ülve végezzük.” (14:13 perces)

Tollpihe a tenyéren

„Izgalmas, mozgásos meditáció, amelyben vizualizálni is fogsz. Könnyűséget, tisztaságot hoz szívedbe. Igazi kedvenccé válhat, amit gyakran jól esik elvégezni egy nehéz nap után.” (10:17 perces)

Béke – Itt olyan meditációkat találhatsz, amelyek fejlesztik a koncentrációdat és segítenek abban, hogy a nyugalom a részeddé váljon

Tükör gyakorlat

„Az őszinteség meditációja, amelyben muszáj szembenézni önmagaddal. De hidd el, hatására tisztán látás születik és könnyebben eldöntheted, hogyan tovább!” (9:46 perces)

Sétáló meditáció

„Mozgás meditáció, amelyet könnyű beilleszteni mindennapjainkba. Tudatosságot, testtudatot, éles jelenlétet ébreszt. Nagyszerű segítség szétszórtság, figyelmetlenség esetén.” (8:24 perces)

Aranyvirág meditáció

„Klasszikus meditáció, amelyet ülve végezhetsz. Érdemes alapgyakorlatként sokszor végezni, mert megtanít tisztán, tudatosan, nyugodtan szemlélni önmagunkat és a világot.” (10:16 perces)

Az alkalmazás részeként nyomon követhető, hogyan haladunk a meditációk gyakorlásával – az app számolja az elvégzett meditációkat. Mi tetszik leginkább a Just Like Buddhában? Az, hogy nem kifelé, hanem befelé irányítja a figyelmet.

– Valódi önmagunk elérése olyan célkitűzés, amelyet évszázadok óta állítanak maguk elé a meditálók. Mi egy ősi rendszert, az Öt Buddha Kapu rendszerét használjuk meditációinkhoz a ma emberére szabva. Ezzel a rendszerrel átláthatóvá tesszük a meditációk sokaságát és egy irányba tereljük azokat – írják bemutatkozásukban az alkotók. Az applikáció letölthető az App Store-ból és Google Play-ről.

Én nyaralásra is magammal viszem; jobban járok, ha ezt nyitom meg a Facebook hírfolyam és az Instagram posztok helyett…

 

 
 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =

hirdetés