Meditációk mobilra: Just Like Buddha. Az egyedülálló magyar nyelvű applikáció közelebb hoz önmagadhoz

Hónapokkal ezelőtt hívták fel a figyelmemet a Just Like Buddha mobilapplikációra, amely – a nevével ellentétben – magyar nyelvű. Magyar alkotók egyedülálló fejlesztése, legalábbis én még nem találkoztam hasonlóval. Az alkalmazás könnyű, közepes, haladó szintű vezetett meditációkat tartalmaz.

Bevallom, nem villanyozott fel annyira, hogy rögtön használatba vegyem; konstatáltam, hogy már ilyen is van.

Rengeteg alkalmazás tölthető le okostelefonokra, tabletekre, és egy kezemen meg tudnám számolni, hányat tartok igazán hasznosnak vagy használok napi gyakorisággal. Egy-egy meditációba persze belehallgattam, és megállapítottam, hogy sok munka van mögötte/benne. Színvonalas app.

Csakhogy én nem szoktam meditálni, a szó klasszikus értelmében. A csendet, elcsendesedést ugyanakkor kifejezetten igénylem, főleg egy zajos nap után; a kikapcsolódást pedig inkább aktív tevékenységekben találom meg.

Pár napja, amikor nem tudtam elaludni, eszembe jutott a Just Like Buddha. Az ágyban fekve végighallgattam néhány meditációt fejhallgatón keresztül, s bár az alkalmazásnak nem ez a célja, remek altatónak bizonyult. (A meditációk többségét ülve vagy állva ajánlott gyakorolni, éber állapotban – nagy előnye, hogy bárhol elérhető, ha nálunk van az okostelefon.)

Másnap megismételtem az esti „rituálét”, de figyeltem arra, hogy ne aludjak bele. Sokkal árnyaltabb lett a véleményem!

Jó lenne, ha ezek a 3-15 perces tematikus „hanganyagok” minél több emberhez eljutnának. Ténylegesen megnyugtatnak és ellazítanak – elég, ha csak ennyit várunk tőlük, bár a vezetett meditációk jóval meghaladják a fizikai szintet, a tudatot edzik.

Öt kategóriát találunk a Just Like Buddha mobilalkalmazásban: Szeretet, Bölcsesség, Szabadság, Béke, Öröm. Mindegyik kategória 12 meditációt tartalmaz. Egy kis ízelítő:

Szeretet – aktív meditációkat tartalmaz, amelyek megmozgatnak, felébresztik a bátorságot

Jó reggelt, harcos!

„Tökéletes tudati edzés azoknak, akik kissé kiégtek, megfáradtak vagy reggelente nehezen kezdik a napot.” (8:39 perces)

Szél meditáció

„Friss, vakmerő tudatosságot ébreszt, az unalom tökéletes ellenszere. Amikor csak fúj a szél, és szeretnél a határaidon túllépni, meditálj!” (10:45 perces)

Zöld istennő/istenség meditáció

„Hagyományos, vizualizációs meditáció. Rendkívül hasznos későbbi meditációk megalapozásához, de életre szóló gyakorlattá is válhat, olyan izgalmas. Friss, bátor, gondoskodó tudatosságot ébreszthet, ha hagyod.” (12:08 perces)

Bölcsesség – itt találhatók a szenvedéllyel és a kreativitással kapcsolatos meditációk, amelyek elmélyítik a bölcsességet

Patak által megtisztulni

„Elképesztő relaxáció. Kikapcsol, ellazít, és közben kíméletlenül levezeti a felesleges feszültségeket, fájdalmakat, rossz emlékeket. Csendes helyen, fekve végezzük.” (11:58 perces)

Fájdalom elengedése

„Csodálatos meditáció testi vagy lelki fájdalom csillapítására. Érdemes a természetben is kipróbálni!” (9:40 perces)

Ezüst szál meditáció

„Hagyományos, ülve végzendő meditáció. Rendkívül hatékonyan oszlatja el a félreértéseket. Aki ezt a meditációt naponta végzi, tisztább, kifinomultabb gondolkodást és inspirációt tapasztalhat a tudatában.” (14:59 perces)

Minden nap mondj le valamiről!

„Szellemes és hatékony tudati edzés. Alkalmazd minél gyakrabban és alapvető ragaszkodásaid fognak csökkenni. Bármilyen körülmények között elvégezhető.” (7:56 perces)

Öröm – Itt részvét és öröm meditációkat találhatsz, amelyek felébresztik az elfogadást benned

Minek örülsz ebben a pillanatban?

„Gyors, rövid, puritán meditáció, amely rendkívül hatékonyan irányíthatja figyelmedet az öröm felé. Bárhol elvégezheted.” (8:05 perces)

Szív megnyitása

„Felszabadító, örömteli meditáció, amely felébreszti a szív erejét. Nyugodt helyen gyakorold!” (9:54 perces)

Szabadság – A csenddel és a tágassággal kapcsolatos meditációkat tartalmaz, amelyek segítenek felismerni a belső szabadságodat

Város mandala

„Fantasztikus meditáció modern embereknek! Arra tanít, hogy bárhová is nézel, közben akár meditálhatsz is. Kitágítja a lehetőségeket, szabadságot és terességet teremt a tudatban. Városod mandalává válik, és te ott meditálsz majd, a kellős közepén.” (8:46 perces)

Felhőnéző meditáció

„Szabadban végzendő ősi meditáció. Tökéletes azoknak, akik ritkán néznek fel az égre és hajlamosak a korlátokat észrevenni a lehetőségek helyett. Örömteli, békés, tiszta szemlélet az eredménye.” (11:19 perces)

Szikla szíve meditáció

„Erőteljes és átalakító hatású meditáció. Elképesztő mélységet jelenít meg a tudatban. Hagyományosan ülve végezzük.” (14:13 perces)

Tollpihe a tenyéren

„Izgalmas, mozgásos meditáció, amelyben vizualizálni is fogsz. Könnyűséget, tisztaságot hoz szívedbe. Igazi kedvenccé válhat, amit gyakran jól esik elvégezni egy nehéz nap után.” (10:17 perces)

Béke – Itt olyan meditációkat találhatsz, amelyek fejlesztik a koncentrációdat és segítenek abban, hogy a nyugalom a részeddé váljon

Tükör gyakorlat

„Az őszinteség meditációja, amelyben muszáj szembenézni önmagaddal. De hidd el, hatására tisztán látás születik és könnyebben eldöntheted, hogyan tovább!” (9:46 perces)

Sétáló meditáció

„Mozgás meditáció, amelyet könnyű beilleszteni mindennapjainkba. Tudatosságot, testtudatot, éles jelenlétet ébreszt. Nagyszerű segítség szétszórtság, figyelmetlenség esetén.” (8:24 perces)

Aranyvirág meditáció

„Klasszikus meditáció, amelyet ülve végezhetsz. Érdemes alapgyakorlatként sokszor végezni, mert megtanít tisztán, tudatosan, nyugodtan szemlélni önmagunkat és a világot.” (10:16 perces)

Az alkalmazás részeként nyomon követhető, hogyan haladunk a meditációk gyakorlásával – az app számolja az elvégzett meditációkat. Mi tetszik leginkább a Just Like Buddhában? Az, hogy nem kifelé, hanem befelé irányítja a figyelmet.

– Valódi önmagunk elérése olyan célkitűzés, amelyet évszázadok óta állítanak maguk elé a meditálók. Mi egy ősi rendszert, az Öt Buddha Kapu rendszerét használjuk meditációinkhoz a ma emberére szabva. Ezzel a rendszerrel átláthatóvá tesszük a meditációk sokaságát és egy irányba tereljük azokat – írják bemutatkozásukban az alkotók. Az applikáció letölthető az App Store-ból és Google Play-ről.

Én nyaralásra is magammal viszem; jobban járok, ha ezt nyitom meg a Facebook hírfolyam és az Instagram posztok helyett…

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 4 =

hirdetés