Élményfőzés a szabadban: paprikás krumpli bográcsban
A nyár a szabadtéri sütés-főzés időszaka is, ám míg a grillezés megoldható egy kisebb balkonon is, a bográcsozás helyigényes és igényel némi rutint, hiszen tüzet kell alá rakni. Tűzrakóhelyet „rögtönözni” bárhol lehet, ahol nem tiltott a tűzgyújtás, a kertben is könnyen kialakítható, nagyobb kövekből, téglákból megépíthető. A tűzgyújtáskor képződő füst a bográcsozás kellemetlenebb része, ezért célszerű figyelni a szomszédokra is, és lehetőleg ne a bejárathoz közel vagy az ablakok alatt bográcsozzunk. A tűzhöz száraz fát használjunk! Ha nagyon füstöl, álljunk távolabb, ne lélegezzük be!
A bográcsozás a gyerekeknek is emlékezetes nyári élmény, a nagyobbak segíthetnek az előkészületekben és a bográcsétel felügyeletében is. Mivel a bogrács felforrósodik, használjunk védőkesztyűt, ha az ételt kevergetni kell. A legtöbb bográcsétel egyébként nem igényel folytonos kavargatást. A legegyszerűbb és leggyorsabban elkészülő bográcsétel a paprikás krumpli. Az előkészületekkel együtt nagyjából egy órát vesz igénybe.
Hozzávalók 4 személyre
1 kg burgonya (ne újburgonyát használjunk!)
2 nagyobb vöröshagyma
2 evőkanál őrölt pirospaprika
2-3 paradicsom
5 dkg füstölt szalonna apróra kockázva
egy szál kolbász felkockázva, felezve (mi Gyulait használtunk)
só ízlés szerint (kb. csapott teáskanálnyi)
pár karika zöldpaprika
kb. 1 liter víz
A hozzávalókat készítsük elő: a burgonyát hámozzuk meg és hosszában negyedeljük. A szalonnát kockázzuk fel. A vöröshagymát vágjuk apróra. A paradicsomokat negyedeljük, a kolbászt karikázzuk fel.
Elkészítés
A füstölt szalonnát süssük zsírjára, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és 1-2 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a krumplit, a kolbászt és a paradicsomot. Sózzuk. Kb. 5 percig időnként megkeverve főzzük, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi és főzzük puhára. Kovászos vagy csemege uborkával, tálaljuk. Aki csípősen szereti, adhat hozzá zöldpaprikát.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.