Füstölt sajttal vagy virslivel töltött szezámos tekercs
Finom vendégváró falat, gyerekeknek tízóraira is elkészíthető. Aki idegenkedik a virslitől, kis hasábokra vágott füstölt sajttal helyettesítheti.
Hozzávalók 14-16 darabhoz
Tésztához
25 dkg búza finomliszt
5 dkg kiszerelésű friss élesztő harmada (1,6-1,7 dkg)
1,5 dl tej
1 mk kristálycukor
1 tk só
Töltelékhez
2 pár roppanós virsli
vagy kb. 10 dkg füstölt sajt hasábra vágva
kenéshez 1 ek tejföl és 1 tojássárgája
szóráshoz szezámmag
Elkészítése
A cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, sózzuk és dolgozzuk alaposan össze. Ruganyos, fényes tésztát kapunk, enyhén lisztezve, a tálat letakarva kelesszük a duplájára.
A tésztát vágjuk 2-3 kisebb részre, enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki vékonyra, kb. fél centisre.
Vágjunk kb. 2 centis csíkokat belőle, majd a harmadolt és hosszában félbevágott virslik, hasábra vágott sajt az egyik végéből kiindulva tekerjük rá úgy, hogy a virslit/sajtot a tészta mindenhol fedje.
Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk 5-10 percig pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt kenjük meg a tojássárgájával alaposan kikevert 1 evőkanálnyi tejföllel és szórjuk meg szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára.
Melegen a legfinomabb.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.