Füstölt sajttal vagy virslivel töltött szezámos tekercs

Finom vendégváró falat, gyerekeknek tízóraira is elkészíthető. Aki idegenkedik a virslitől, kis hasábokra vágott füstölt sajttal helyettesítheti.

Hozzávalók 14-16 darabhoz

Tésztához

25 dkg búza finomliszt

5 dkg kiszerelésű friss élesztő harmada (1,6-1,7 dkg)

1,5 dl tej

1 mk kristálycukor

1 tk só

Töltelékhez

2 pár roppanós virsli 

vagy kb. 10 dkg füstölt sajt hasábra vágva

kenéshez 1 ek tejföl és 1 tojássárgája

szóráshoz szezámmag

A tésztából sajtostekercset is készíthetünk (ld. fotó). Ez esetben a tésztát vékonyra nyújtsuk ki, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg alaposan reszelt sajttal és tekerjük fel, mint a bejglit, majd vágjunk belőle 1,5-2 centis szeleteket

Elkészítése

A cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, sózzuk és dolgozzuk alaposan össze. Ruganyos, fényes tésztát kapunk, enyhén lisztezve, a tálat letakarva kelesszük a duplájára.

 A tésztát vágjuk 2-3 kisebb részre, enyhén lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki vékonyra, kb. fél centisre.

Vágjunk kb. 2 centis csíkokat belőle, majd a harmadolt és hosszában félbevágott virslik, hasábra vágott sajt az egyik végéből kiindulva tekerjük rá úgy, hogy a virslit/sajtot a tészta mindenhol fedje.

Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk 5-10 percig pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt kenjük meg a tojássárgájával alaposan kikevert 1 evőkanálnyi tejföllel és szórjuk meg szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára.

Melegen a legfinomabb.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =

hirdetés