Víz nélkül nincs élet! Fokvárosban már drámai a helyzet. Te is hozzájárulhatsz a Föld vízkészletének védelméhez. Víztakarékossági tippek

Mi jut eszedbe a képről? Számítógépes grafika, s bármennyire is irreálisnak tűnhet, sok helyen így fest a szomorú valóság…

Az éghajlatváltozás és a népességszám intenzív növekedése miatt egyre több térségben okoz gondot az ivóvízhiány. ENSZ döntés értelmében 1992 óta március 22-e a víz világnapja, s ilyenkor fokozottan próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy

a bolygó édesvízkészlete véges, a vízkészletek tisztaságának megőrzése pedig alapvető nemzetközi környezetvédelmi érdek. Hogy az édesvíz csökkenését mennyire fontos lenne komolyan venni, arra a 2018. januárjában Fokvárosban bevezetett napi vízfogyasztási limit is felhívja a világ figyelmét.

Dél-Afrikában tombol a nyár, s többéves aszály által sújtott Fokvárosban mostanra katasztrofális méreteket öltött a vízhiány – írta meg az egyik helyi hírportál. Fokváros lehet a világ első nagyvárosa, ahol elfogy a víz. – Nem közelgő válságról beszélünk, mélyen, mélyen benne vagyunk – jelentette ki ennek kapcsán Anthony Turton, a Dél-Afrikai Szabadegyetem Környezetgazdálkodási Tanszékének professzora, aki munkásságát a környezetvédelem – kiemelten a vízvédelem – ügyének szentelte. Ha a helyi lakosság nem veszi komolyan a figyelmeztetést, a vízcsapokat 2018. április 22-én elzárják, mert a tározókból kiürül a víz. (Különös egybeesés, hogy április 22. a Föld napja.) A városvezetés arra kéri a lakosságot, hogy napi 87 literre korlátozzák a vízhasználatot.

A mostani súlyos aszály nem tart örökké, ám az éghajlatváltozási tendenciák szerint Dél-Afrika egyre gyakrabban számolhat hasonló jelenséggel. A vízhiány egyébként a tehetős Kaliforniában is egyre nagyobb probléma.

Ha Európában nem is érezzük, mit is jelent ez a mindennapokban, a drámai hangvételű híradások felkiáltójelként hívják fel a figyelmet arra, hogy mennyire nagyvonalúan, s egyúttal felelőtlenül bánunk az élet alapját adó vízzel.

Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy egyszer a víz a kőolajnál is nagyobb kincs lesz, ennek lehetséges következményeibe pedig még belegondolni is rossz. 

– A jóléti államok is kezdik megérteni, sok mindent meg lehet venni pénzért, de vizet nem. Vizet nem tudnak előállítani – nyilatkozta az eletszepitok.hu-nak Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató. – A vízzel kapcsolatos anomáliák a világ bizonyos részein koncentrálódnak – folytatta -, de nem tekinthetők izolált, lokális problémának. Európában a mediterrán régió veszélyeztetett, ám a tartós vízhiány az egész kontinensre kihatással lenne. Teljesen átalakulna a mediterránium mezőgazdasága – Európa egyik meghatározó élelmiszer-termelője -, s akár tömeges elvándorlást is előidézhet a megélhetés ellehetetlenülése. Ha belegondolunk, régi kultúrák, virágzó birodalmak omlottak össze vízhiány miatt – a problémát nem lehet elég komolyan venni. Magyarország szerencsés földrajzi fekvése miatt kevésbé veszélyeztetett, de a vízszennyezés, az ivóvíz minőségű víz előállítása egyre nagyobb kihívást jelent – fejtette ki a klímakutató.

A vizeket a szennyezés is veszélyezteti.

Mindenért mi vagyunk a felelősek! Egyénileg – hangsúlyozta a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) munkacsoportjának alelnöke. Ha megveszünk valamit, azzal jóváhagyjuk a létjogosultságát, megteremtjük az igényt rá. Elsősorban magunkban kell keresni a felelősséget. Példaként említette, hogy a párizsi főpolgármester fogadásain csapvizet szolgálnak fel. – Büszkék vagyunk a párizsi ivóvíz tisztaságára. A legjobb frissítő! – írják a díszesen felszolgált víz mellé. Ürge-Vorsatz Diána szerint minél több hasonló szemléletformáló akcióra lenne szükség, a legkülönfélébb szinteken.

***

A vízfogyasztás mértéke a 20. században drasztikusan növekedett, általában jellemző a túlfogyasztás, és a fejlődő országokban még nem érte el a csúcsot a vízhasználat, azzal számolnak, hogy ezekben a térségekben a vízfogyasztás 2025-ig a duplájára nő. Az ENSZ becslései szerint a világ édesvízigénye 2040-re akár harminc százalékkal is meghaladhatja a kiaknázható készleteket.

Számokban

Körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal

Egy ember átlagosan 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente 

A 7,5 milliárdból több mint 1,1 milliárd nem jut friss ivóvízhez

A felhasznált édesvíz mennyiségnek mindössze nyolc százalékát használjuk fel háztartási célokra – 70 százalékát öntözésre, 22 százalékát pedig ipari célokra fordítják

Magyarországon egy átlagos, négy tagú városi család napi vízfogyasztása 400-600 liter

Környezettudatos életmóddal – ha az ipari szereplőkhöz képest csekély mértékben is – csökkenthető a légkört szennyező gázok kibocsátása, a klímaváltozás mértékének csökkenése. Ám a maga módján mindenki tehet a Föld vízkészletének védelméért!

Víztakarékossági tippek

Használj víztakarékos csaptelepet! 

Használj víztakarékos zuhanyfejet!

Használj légkeveréses csapfejeket, víztakarékos perlátorokat!

Zárd el gondosan a csapot, szüntesd meg a csöpögést, a vízszivárgást!

Használj víztakarékos WC-tartályt!

Zuhanyozz fürdés helyett!

Fogmosás, borotválkozás közben ne folyasd a vizet!

Ha mosogatsz, csak az öblítéshez folyass vizet! (Régen a mosogatáshoz külön öblítő dézsát használtak.)

Palackozott víz helyett fogyassz szűrt csapvizet! (Ezzel a PET palack mennyiségét is csökkented.)

Öntözéshez gyűjts esővizet!

https://eletszepitok.hu/kincs-ami-fogyoban-van-viz-vilagnapja/

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − hét =

hirdetés