Savanyítsunk zöldségeket! Hogyan készítsünk vitamindús savanyúságot?

A boltokban kapható savanyúságok nagy része olyan összetevőket tartalmaz, amelyekre nincs szükségünk, például édesítőszereket, tartósítószereket. Saját magunk is elkészíthetjük házi vitaminunkat, elláthatjuk családunkat egészséges savanyúsággal, amelybe kizárólag az kerül, amit mi teszünk bele. Az elkészítés pofonegyszerű, érdemes belevágni! Az eredmény magáért beszél, ízletes és egészséges!

Hogyan készítsd el?

Hozzávalók

Friss, szezonális zöldségek
  • sárgarépa
  • karfiol
  • fehér-vagy lilakáposzta
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • cékla stb.

+ literenként egy evőkanál sóval felforralt, majd lehűtött víz.

 

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, a sérült, rossz részeket eltávolítjuk, majd ízlés szerinti méretűre és formájúra aprítjuk őket (a karfiolt rózsákra bontjuk, a répát karikázzuk vagy hasábokra vágjuk, a hagymát és a káposztát szeleteljük).
Alaposan kimosott üvegbe ízlésesen elrendezzük őket, majd leöntjük sós vízzel.

Figyeljünk rá, hogy a zöldségeket fedje le a lé (kapható praktikus kis “lenyomó” eszköz, de akár egy nagyobb méretű répadarabbal is beszoríthatóak a zöldségek).

Az üveget lezárjuk, és szobahőmérsékleten erjedni hagyjuk. Az első nap után ellenőrizzük, hogy lével tele van-e az üveg, esetleg szükség lehet az utántöltésre. Szobahőmérsékleten érni hagyjuk körülbelül két hétig. A kupakot időnként nyissuk ki, hogy a keletkezett gázok kijöhessenek.

A víz először megzavarosodik, tányért is tegyünk alá, mert ki is folyhat, de utána szépen letisztul. Ekkor már kóstolgathatjuk, mivel eddigre az erjedés már lezajlott. Ha kellemes savanyú ízű, akkor fogyasztható, innét kezdve hűvös helyen, hűtőben vagy kamrában tároljuk.

Fontos, hogy mindig tiszta eszközzel nyúljunk bele, illetve én kisebb üvegekbe szoktam áttölteni, hogy egyszerre ne nyitogassuk az egész adagot.

Nekünk egy ilyen ötliteres üveg, ami a képen látható, nagyjából egy hét alatt elfogy.

Egészségünkre!

Hegedűs Eszter

Hegedűs “NemVegyszer” Eszter

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × 2 =

hirdetés