Olívás-fokhagymás petrezselyemszósz durum pennével, olajos magvakkal
Nagyanyám gyakran készített petrezselyemteát magának, ezt a hagyományt pedig az édesanyjától vette át. Pár szár petrezselymet megmosott, majd szárastól egy bögrébe tette és felöntötte forró vízzel. Pár percig hagyta ázni, majd elkortyolgatta, nem ízesítette, legfeljebb néhanapján kevés citromlével. Magam a petrezselymet sokáig nem tartottam különösebben sokra, zöldséglevesek, főzelékek, szószok, esetleg főtt burgonya és rizsköret ízesítésén kívül nem kapott nagyobb szerepet az étrendemben. Fanyar, fűszeres ízét nem mindenki kedveli, én is így voltam ezzel. Aztán megszerettem; annyi jótékony hatást tulajdonítanak neki, hogy azóta rendszeresen fogyasztom. Meghűléses időszakban segíti a légutak tisztulását, természetes vízhajtó, és régen a menstruáció szabályozására (is) fogyasztották. Várandósság alatt nem javasolt nagyobb mennyiségben bevinni a szervezetbe, mivel a petrezselyem stimulálja a méhet; ugyanakkor menstruációs zavarok esetén ki lehet aknálzni ezen tulajdonságát. Szülés után is javasolják a fogyasztását, mivel elősegíti a tejképződést és a méh összehúzódását.
Ez a tésztafeltét pár perc alatt összeállítható. Az olívaolaj és a fokhagyma miatt is szuperegészséges, és remek ízt ad a tésztának.
Hozzávalók 2 személyre
1 csokor petrezselyem (ha kezd a petrezselyem zöldje sárgulni, pesztónak akkor is tökéletes)
1 dl extra szűz olívaolaj
1 gerezd reszelt fokhagyma
só ízlés szerint
1 ek magkeverék – nem reklám:), a Spar sajátmárkás saláta magkeverékét használtam, amely hántolt napraforgót, szezámmagot, fekete szezámmagot, lenmagot tartalmaz. Magkeverék helyett adható hozzá tökmag, dió vagy szezámmag is
kb. frissen reszelt parmezánsajt
tészta: durum penne
Elkészítés
A pesztó hozzávalóit egy 3,5 decis bögrébe teszem, kanállal elkeverem a petrezselymet, a sót, a magokat az olajban, majd botmixerrel turmixolom. Ennyi az egész.
Közben parmezán sajtot reszelek a konyha legcsinosabb sajtreszelőjét használva.
A tésztát megfőzöm, leszűröm, lecsepegtetem, majd tányérra szedem és nyakon öntöm a pesztóval, megszórom sajttal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.