Birsalmaleves túrógombóc betéttel
Birsalma leves túrógombóc betéttel Zöld Múzsától.
A leves hozzávalói
3-4 szem birsalma
víz (amennyi ellepi)
csapott kk vanília
csipet só
1 dl tej (laktózmentessé tehető bármilyen növényi tej használatával)
1 ek kukoricakeményítő
cukor vagy méz ízlés szerint
A túrógombóc betét hozzávalói
25 dkg túró
1 tojás
csipet só és ízlés szerinti cukor
3 dkg tönköly búzadara
Tálaláshoz karamellizált diót és kékszőlős dióolajat használtam.
Elkészítés
A birsalmákat alaposan megmossuk és apró kockákra vágjuk hámozás nélkül. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A vízbe csak a csipet sót és a vaníliát tettem. A mézet főzés után a kihűlt és simára turmixolt leveshez adtam hozzá. Ha valaki cukrot használ méz helyett, azt belekeverheti a forró levesbe is.
A birsalma keménysége ellenére nagyon gyorsan megpuhul. Amikor megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük a tejben és a forró leveshez öntjük, majd beforraljuk.
Hagyjuk a levest kissé kihűlni, és ekkor egy tölcséres turmix segítségével több részletben simára turmixoljuk. Azért nem hagytam benne birsalmadarabokat, mivel számoltam a túrógombóc betéttel.
Míg a leves fő, bekeverjük a túrógombóc masszáját. A túróhoz hozzáadjuk a tojás sárgáját, a búzadarát és az ízlés szerinti cukrot és mindezeket alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, és ezt óvatosan és apránként adagoljuk a túrós masszához. Fél órára betesszük pihenni a hűtőbe. Egy lábasban vizet forralunk, és a vizes kézzel formázott pici galuskákat néhány percig főzzük, majd szűrjük és lecsepegtetjük.
Extra feltétként készíthetünk a leveshez karamellizált diót, grillezett almaszeleteket. Mindezeken felül frissen préselt kék szőlő levét kevertem össze 1/2 dl hidegensajtolt dióolajjal és egy pici mézzel, amivel a levest csinosítottam.
Melegen ajánlott tálalni, de langyosan is kitűnő.
Fotók, recept: Ludvig Nicolette, Zöld múzsa >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.