Birsalmaleves túrógombóc betéttel

Birsalma leves túrógombóc betéttel Zöld Múzsától.

A leves hozzávalói

3-4 szem birsalma

víz (amennyi ellepi)

csapott kk vanília

csipet só

1 dl tej (laktózmentessé tehető bármilyen növényi tej használatával)

1 ek kukoricakeményítő

cukor vagy méz ízlés szerint

A túrógombóc betét hozzávalói

25 dkg túró

1 tojás

csipet só és ízlés szerinti cukor

3 dkg tönköly búzadara

Tálaláshoz karamellizált diót és kékszőlős dióolajat használtam.

 

Elkészítés

Zöld múzsa GasztroblogomA birsalmákat alaposan megmossuk és apró kockákra vágjuk hámozás nélkül. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A vízbe csak a csipet sót és a vaníliát tettem. A mézet főzés után a kihűlt és simára turmixolt leveshez adtam hozzá. Ha valaki cukrot használ méz helyett, azt belekeverheti a forró levesbe is.

A birsalma keménysége ellenére nagyon gyorsan megpuhul. Amikor megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük a tejben és a forró leveshez öntjük, majd beforraljuk.

Hagyjuk a levest kissé kihűlni, és ekkor egy tölcséres turmix segítségével több részletben simára turmixoljuk. Azért nem hagytam benne birsalmadarabokat, mivel számoltam a túrógombóc betéttel.

Míg a leves fő, bekeverjük a túrógombóc masszáját. A túróhoz hozzáadjuk a tojás sárgáját, a búzadarát és az ízlés szerinti cukrot és mindezeket alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, és ezt óvatosan és apránként adagoljuk a túrós masszához. Fél órára betesszük pihenni a hűtőbe. Egy lábasban vizet forralunk, és a vizes kézzel formázott pici galuskákat néhány percig főzzük, majd szűrjük és lecsepegtetjük.

Extra feltétként készíthetünk a leveshez karamellizált diót, grillezett almaszeleteket. Mindezeken felül  frissen préselt kék szőlő levét kevertem össze 1/2 dl hidegensajtolt dióolajjal és egy pici mézzel, amivel a levest csinosítottam.

Melegen ajánlott tálalni, de langyosan is kitűnő.

Fotók, recept: Ludvig Nicolette, Zöld múzsa >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc − 5 =

hirdetés