Vaníliás sült tejberizs gyümölcsszósszal (tojásmentes recept)

A tejberizs nemcsak a gyerekek kedvence! Süthetjük kis kerámia tálkákban, vagy tepsiben. 

Hozzávalók négy személyre

25 dkg rizs

6 dl víz

csipet só

5 + 1,5 dl tej (tejérzékenyek Joya mandulás rizstejjel készíthetik)

1/2 vaníliarúd

10 dkg méz

5 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

A forma kikenéséhez kevés zsiradék

3 nagy evőkanál elkészített vaníliapuding (vagy kókusztejszín)

szóráshoz: 1 teáskanál fahéj és 2 teáskanál cukor

gyümölcsszószhoz: 20-25 dkg friss vagy mirelit bogyós gyümölcs és 10 dkg cukor

Elkészítés

A rizst mossuk meg és az enyhén sózott vízben tegyük fel főni. Amikor a vizet már majdnem felszívta a rizs, adjuk hozzá a cukrot, a mézet, a citromhéjat, a vaníliarudat (a végén kivesszük), a tejet. Forraljuk fel, majd kis lángon kavargatva főzzük még kb. 10 percig. Lefedve hagyjuk kicsit állni, hogy a rizs a tejet magába szívja.

Főzzünk pudingot 5 deci tejből 3 csapott kanál cukorral és 1 csomag vaníliapudinggal.

A pudingot keverjük a rizshez. A rizses masszát adagoljuk kikent kerámia sütőtálkákba, vagy öntsük sütőpapírral bélelt közepes tepsibe. Szórjunk rá fahéjas cukrot.

Ha kerámia tálkában sütjük, a tálkákat kevés vízzel töltött tepsibe tegyük. Előmelegített sütőben süssük, amíg a fahéjas cukor ráolvad. Sütési idő: 7-10 perc. Hőfok: 180.

Közben készítsük el a gyümölcsszószt. A gyümölcsöt tegyük fel főni a cukorral, majd forrás után turmixoljuk le.

Recept, fotó: Hidi Marika, Malena konyhája  >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + öt =

hirdetés