Vaníliás sült tejberizs gyümölcsszósszal (tojásmentes recept)
A tejberizs nemcsak a gyerekek kedvence! Süthetjük kis kerámia tálkákban, vagy tepsiben.
Hozzávalók négy személyre
25 dkg rizs
6 dl víz
csipet só
5 + 1,5 dl tej (tejérzékenyek Joya mandulás rizstejjel készíthetik)
1/2 vaníliarúd
10 dkg méz
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
A forma kikenéséhez kevés zsiradék
3 nagy evőkanál elkészített vaníliapuding (vagy kókusztejszín)
szóráshoz: 1 teáskanál fahéj és 2 teáskanál cukor
gyümölcsszószhoz: 20-25 dkg friss vagy mirelit bogyós gyümölcs és 10 dkg cukor
Elkészítés
A rizst mossuk meg és az enyhén sózott vízben tegyük fel főni. Amikor a vizet már majdnem felszívta a rizs, adjuk hozzá a cukrot, a mézet, a citromhéjat, a vaníliarudat (a végén kivesszük), a tejet. Forraljuk fel, majd kis lángon kavargatva főzzük még kb. 10 percig. Lefedve hagyjuk kicsit állni, hogy a rizs a tejet magába szívja.
Főzzünk pudingot 5 deci tejből 3 csapott kanál cukorral és 1 csomag vaníliapudinggal.
A pudingot keverjük a rizshez. A rizses masszát adagoljuk kikent kerámia sütőtálkákba, vagy öntsük sütőpapírral bélelt közepes tepsibe. Szórjunk rá fahéjas cukrot.
Ha kerámia tálkában sütjük, a tálkákat kevés vízzel töltött tepsibe tegyük. Előmelegített sütőben süssük, amíg a fahéjas cukor ráolvad. Sütési idő: 7-10 perc. Hőfok: 180.
Közben készítsük el a gyümölcsszószt. A gyümölcsöt tegyük fel főni a cukorral, majd forrás után turmixoljuk le.
Recept, fotó: Hidi Marika, Malena konyhája >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.