Megunhatatlan klasszikus: almás-habos reszelt süti
Az omlós tésztaágyon nyugszik a finom fahéjas töltelék, az almára halmozott a lágy tojáshabon pedig a ropogós tésztamorzsa. Egyszerű, nagyszerű házi süti!
Hozzávalók
Tepsi mérete: 23×34 cm
Tészta
4 db L-es tojás
40 dkg rétesliszt
12 dkg porcukor
csipetnyi só
15 dkg lágy vaj
1/2 csomag sütőpor
Töltelék
1 kg hámozott, reszelt alma
kb. 8 dkg cukor vagy 3-4 ek méz
1 ek őrölt fahéj
1 alaposan megmosott citrom vagy biocitrom reszelt héja és leve
Elkészítés
Először a tölteléket készítjük el. A lereszelt almát közepes lángon 5-8 percig pároljuk a hozzákevert cukorral vagy mézzel, a citromhéjjal, a citrom levével és a fahéjjal. Hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük az omlós tésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kevés sóval és a porcukorral kemény habbá verjük.
A rétesliszthez keverjük hozzá a sütőport.
A tojássárgákat a puha vajjal keverjük habosra majd dolgozzuk hozzá a sütőporos lisztet.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A tészta kb. kétharmad részét kissé nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen, majd nyomkodjuk szét egyenletesen a tepsiben.
Halmozzuk rá a tölteléket, majd a töltelékre a tojáshabot. Végül a tészta maradékát nagy lyukú reszelőn reszeljük a tojáshabra.
Sütés: előmelegített sütőben 180-as hőfokon (légkeverőn) 20-25 percig süssük.
Nyitókép: Emilia_Baczynska/Pixabay
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.