Mazsolás rizskoch barna rizsből
A barna rizs az élettani hatásait tekintve teljes értékű táplálék, kiváló fehérje- és tápanyagforrás, nem véletlen, hogy beltartalmi értékét az anyatej összetételéhez szokták hasonlítani. Sokan kipróbálták már a tíz napos rizskúrát, ami meglehetősen drasztikus tisztítókúrának tűnik, de ha van hozzá kellő akaraterő, és az egészségi állapot ezt megengedi, érdemes kipróbálni, rendkívül jó hatással van a szervezetre (fogyni is lehet a kúra alatt, de nem ez a cél). A „szigorúbb” kúra ideje alatt nem fogyasztható semmilyen más étel, csak a legalább 24 órán hideg vízben áztatott, majd megfőzött barna rizs, minimális ízesítés megengedett. A kevésbé szigorú kúra alatt a rizs friss salátával, gyümölccsel keverhető.
A barna rizs hagyományos receptekhez is felhasználható. Rizsfelfújtat is készíthetünk belőle.
Hozzávalók
20 dkg barna rizs
180 ml főzőtejszín (lehet növényi is, pl. kókusztejszín)
2 egész tojás
1 tk vanília őrlemény (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
2-4 ek méz (cukorral is édesíthető, ízlés szerint)
maréknyi mazsola
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
Fontos, hogy felhasználás – főzés – előtt a rizst áztassuk legalább 24 óráig, de 30-40 órás áztatást is javasolnak, a víz többszöri cseréjével. A rizst ezután főzzük puhára, kétszeres mennyiségű vizet használva. Amikor már majdnem kész, öntsük hozzá a főzőtejszínt, adjunk hozzá mézet, vanília őrleményt és mérsékelt hőfokon főzzük tovább. Ha a rizs teljesen megpuhult, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük bele a két tojás sárgáját, a citromhéjat, a mazsolát, végül finom mozdulatokkal keverjük hozzá a tojásfehérje keményre vert habját.
A masszát öntsük a sütőedénybe – magas falú, közepes tepsiben vagy tortaformában, jénai tálban is megsüthető.
Mézzel, sárgabarack lekvárral kínáljuk.
Sütési idő kb. 40 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.