Mozart golyó házilag
A híres osztrák édesség a Fürst cukrászdában született meg, jelenleg kilenc elfogadott változata van forgalomban. Mi is megalkottuk a saját, házi verziónkat, néhány egyszerű alapanyag segítségével bárki könnyedén elkészítheti.
Hozzávalók kb. 25-30 db golyóhoz
10 dkg marcipán
3-4 dkg sótlan pisztácia
10 dkg étcsokoládé
5 dkg porcukor
5 dkg törökmogyoró
15 dkg tejcsoki
2-3 dkg aprított pisztácia (díszítéshez)
Elkészítés
A pisztáciamarcipánhoz a pisztáciát egy kávédarálóban finomra őröljük, majd porcukrozott munkalapon azt a marcipánba gyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy a pisztáciamarcipánt ne gyúrjuk túl sokáig, mert az olaj kicsapódhat belőle és morzsalékosabb szerkezetet kapunk. A marcipánt csomagoljuk folpackba és elhasználásig hűtőben tároljuk.
A mogyorónugáthoz a törökmogyorót 120°C-ra előmelegített sütőben pirítsuk meg. A mogyorót akkor kell kivenni a sütőből, amikor pattogó hangot hallunk. Ekkor egy konyharuha, vagy szalvéta segítségével a mogyoró héját dörzsöljük le, majd még melegen daráljuk le kávédarálón. Adjuk hozzá a porcukrot, majd az olvasztott étcsokoládét, alaposan dolgozzuk össze, majd egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Másnap a pisztáciamarcipánból és a mogyorónugátból is készítsünk kb 1-1,5 cm átmérőjű gombócokat, majd a mogyorónugátot lapítsuk szét a tenyerünkben és csomagoljuk be vele a pisztáciamarcipán gombócot.
Az így kapott gömböt tegyük hűtőszekrénybe, majd olvasszuk fel a tejcsoki 3⁄4-ét mikróban, dobjuk bele a maradék tejcsokit s ha az is felolvadt, két villa segítségével mártsuk meg benne a golyóbisokat. A felesleges csokit a villa segítségével húzzuk le a golyókról, vagy erőteljesebben rájuk is fújhatunk, majd sorakoztassuk őket egy folpackkal bélelt tányérra.
A kész golyóbisokat aprított pisztáciával díszíthetjük, majd pihentessük őket hűtőszekrénybe, amíg a tejcsoki burok megszilárdul.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.