Zabpelyhes céklatorta csokival, dióval
Pürésített főtt céklából ízletes édesség készíthető. Töltött cékla kivájt belseje is hasznosítható hozzá.
Hozzávalók
17 cm átmérőjű kis tortaformához való mennyiség
2 egész tojás
5 dkg aprószemű zabpehely
3 ek zabpehelyliszt (finomliszt is jó hozzá)
1 dl dióolaj (vagy 5 dkg olvasztott, nem forró vaj)
kb. 5 dkg barna cukor (ízlés szerint édesítsük)
1 kisebb főtt cékla összeturmixolva
1 kisebb meghámozott, apróra reszelt alma
kis maréknyi durvára vágott dió
3 dkg apróra vágott étcsokoládé
2 ek cukrozatlan kakakópor
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
1 mk sütőpor
Elkészítés
A tojásokat egy közepes keverőtálban keverjük alaposan össze.
Adjuk hozzá a cukrokat, végül az olajat/vajat.
A zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a kakaóport egy másik tálban keverjük össze.
A főtt céklát turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsük, a reszelt almát keverjük hozzá.
Adjuk a tojásos keverékhez apránként a lisztes keveréket és a céklát.
Keverjük hozzá a durvára vágott étcsokit és a diót.
Öntsük kivajazott, lisztezett tortaformába (mi szilikonos papír tortaformában sütöttük) és előmelegített sütőben süssük 25-30 percig 180-as hőfokon, légkeveréssel. Tűpróba ajánlott.
Hintsük meg szőlőcukorral vagy vonjuk be olvasztott étcsokival/tortabevonóval. Vaníliafagyival kínálhatjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.