Almás-mandulás táska leveles tésztából
Pofonegyszerűen és gyorsan elkészíthető almás sütemény. Konyhakész vagy mirelit leveles tésztából készíthetjük.
Hozzávalók
1 csomag leveles tészta
6 alma
1 felvert tojás
kb. 2 ek nádcukor/barnacukor
1 mk őrölt fahéj
baracklekvár
szeletelt mandula
szóráshoz porcukor
fél citrom leve
Ha mirelit leveles tésztát használunk, a fagyasztott tésztát a hűtőszekrényben engedjük fel. Hagyjuk, hogy teljesen kiolvadjon és könnyen formázható legyen. Ne próbáljuk meg felgyorsítani a folyamatot mikrohullámú sütővel vagy hőforrással, mert ez könnyen vezethet a tészta túlzott felmelegedéséhez és elveszítheti a levegősségét.
Elkészítés
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a magházát, majd a gömbölyú felét sűrűn vagdossuk be úgy, hogy a fél alma egyben maradjon, végül kenjük át citromlével.
A leveles tésztát vágjuk 8 egyforma négyzet formára. Hagyjunk meg a széleiből kb. fél centi széles tésztát, tegyük félre.
A tészta közepére vékonyan kenjünk baracklekvárt.
A tészta széleit kenjük meg tojással.
A bevagdosott almákat fektessük rá, majd kenjünk meg az almákra is baracklekvárt. Szórjuk meg fahéjjal kevert barnacukorral és szeletelt mandulával. A tészta széleire igazítsuk a félretett kb. fél centis tésztaszeleteket úgy, hogy egy kis peremet képezzen, és kenjük meg a tojással.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük 25-30 percig.
Ha kész, megszórhatjuk porcukorral vagy szőlőcukorral.
Nyitókép: Pixabay
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.