Fehér csokoládés máktorta ribizlivel

Nagyon finom és elegáns torta tejszínes fehér csokis krémmel, fekete tésztával, a ribizliszemek pedig amellett, hogy kellemes savanykást ízt adnak a tortának, gyöngyként piroslanak a tortában.

Hozzávalók

Tésztához

6 tojás

30 dkg darált mák

20 dkg cukor

1 csomag sütőpor

csipetnyi szódabikarbóna

1 tk fahéj

1 citrom reszelt héja

3 ek liszt

6 ek tej

csipetnyi só

Krémhez

20 dkg fehér csokoládé

20 dkg Mascarpone (elhagyható, de a Mascarpone jó tartást ad a krémnek – és több krémet is kapunk, amivel kreatív díszíteni tudjuk a tortát)

2 dl + 4 dl tejszín (jó minőségű, zsíros)

1 kis tasak habfixáló

1 ek zselatin fix

1 marék ribizli

1/2 alaposan megsikált narancs reszelt héja

10 dkg porcukor (ízlés szerint édesítsük – ha Mascarpone is kerül a krémbe, kicsivel több cukrot kíván)

Díszítéshez

ezüst csokoládé vagy más dekorcukor

Elkészítés

A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá.
A sárgákat a cukorral habosítsuk ki, közben adjuk hozzá a tejet is.

A felhabosított sárgához keverjük a mákot, a fahéjt, a reszelt citromhéjt, a sütőporral elkevert lisztet, majd végül óvatosan vegyítsük el a kemény fehérjével.

A tortaformák alját béleljük ki sütőpapírral. (23 centis tortaformát használtam.) A masszából süssünk három vékony lapot – egyszerűbb, mint szeletelni. Adagoljuk három egyenlő részre a masszát, simítsuk el a tortaformában, és 175 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel süssük kb. 15 percig. (A sütési idő sütőnként eltérő lehet – tűpróbával vagy tapintással ellenőrizzük, hogy megsült-e.)

A krémhez 2 dl habtejszínt melegítsünk fel a reszelt narancshéjjal együtt. Amikor jó meleg, tördeljük bele a csokoládét. Kevergessük teljesen simára és hűtsük le.

A többi habtejszínt verjük kemény habbá a habfixáló segítségével. (Ha Mascarpone is kerül a krémbe, a fellazított sajtkrémet keverjük el a tejszínnel.)

A lehűtött csokoládés keveréket keverjük el a kemény habbal. Érdemes hozzákeverni egy kis zselatin fixet, hogy jól kenhető krémet kapjunk. Kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően édes-e (ízlés szerint cukrozzuk).

Tegyük hűtőbe a krémet, hagyjuk pihenni legalább 1 órát.

A kihűlt tortalapokat kenjük meg vastagon a krémmel, rétegenként szórjunk rá kevés fagyasztott ribizlit. Az összeállított tortát kenjük be a maradék krémmel, és díszítsük.

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 18 =

hirdetés