Fehér csokoládés máktorta ribizlivel
Nagyon finom és elegáns torta tejszínes fehér csokis krémmel, fekete tésztával, a ribizliszemek pedig amellett, hogy kellemes savanykást ízt adnak a tortának, gyöngyként piroslanak a tortában.
Hozzávalók
Tésztához
6 tojás
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
csipetnyi szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 citrom reszelt héja
3 ek liszt
6 ek tej
csipetnyi só
Krémhez
20 dkg fehér csokoládé
20 dkg Mascarpone (elhagyható, de a Mascarpone jó tartást ad a krémnek – és több krémet is kapunk, amivel kreatív díszíteni tudjuk a tortát)
2 dl + 4 dl tejszín (jó minőségű, zsíros)
1 kis tasak habfixáló
1 ek zselatin fix
1 marék ribizli
1/2 alaposan megsikált narancs reszelt héja
10 dkg porcukor (ízlés szerint édesítsük – ha Mascarpone is kerül a krémbe, kicsivel több cukrot kíván)
Díszítéshez
ezüst csokoládé vagy más dekorcukor
Elkészítés
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá.
A sárgákat a cukorral habosítsuk ki, közben adjuk hozzá a tejet is.
A felhabosított sárgához keverjük a mákot, a fahéjt, a reszelt citromhéjt, a sütőporral elkevert lisztet, majd végül óvatosan vegyítsük el a kemény fehérjével.
A tortaformák alját béleljük ki sütőpapírral. (23 centis tortaformát használtam.) A masszából süssünk három vékony lapot – egyszerűbb, mint szeletelni. Adagoljuk három egyenlő részre a masszát, simítsuk el a tortaformában, és 175 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel süssük kb. 15 percig. (A sütési idő sütőnként eltérő lehet – tűpróbával vagy tapintással ellenőrizzük, hogy megsült-e.)
A krémhez 2 dl habtejszínt melegítsünk fel a reszelt narancshéjjal együtt. Amikor jó meleg, tördeljük bele a csokoládét. Kevergessük teljesen simára és hűtsük le.
A többi habtejszínt verjük kemény habbá a habfixáló segítségével. (Ha Mascarpone is kerül a krémbe, a fellazított sajtkrémet keverjük el a tejszínnel.)
A lehűtött csokoládés keveréket keverjük el a kemény habbal. Érdemes hozzákeverni egy kis zselatin fixet, hogy jól kenhető krémet kapjunk. Kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően édes-e (ízlés szerint cukrozzuk).
Tegyük hűtőbe a krémet, hagyjuk pihenni legalább 1 órát.
A kihűlt tortalapokat kenjük meg vastagon a krémmel, rétegenként szórjunk rá kevés fagyasztott ribizlit. Az összeállított tortát kenjük be a maradék krémmel, és díszítsük.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.