Képviselőfánk

A képviselőfánk eredetéről nem sokat tudunk, pedig közkedvelt és régi édességünk. Az eredeti receptet az 1936-ban kiadott Váncza-receptkönyv (A mi süteményes könyvünk) ismerteti. Ildi bemutatja, hogyan készül a fánk jellegzetessége, az égetett tészta.

Hozzávalók kb. 50 db kis fánkhoz

Tésztához

20 dkg liszt

20 dkg olaj

20 dkg víz

1 csipet só + 1 csipet cukor

5 db nagy tojás, vagy 6 db kicsi tojás

Krémhez

4 dl tej

3 ek cukor

1 cs vaníliás puding

3-4 dl tejszínhab + 1 cs habfixáló

 

Az égetett tészta

Az olajat és a vizet egy lábosba öntjük, majd feltesszük a gázra és közepes lángon homogénre összemelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és a csipet sót, illetve cukrot, majd az egészet addig főzzük, amíg a rántásnál picit sűrűbb tészta el nem válik az edény falától. (Ez kb 5-8 perc.) A lisztes tésztaalapot átöntjük egy mély keverőtálba, pár percet hagyjuk hűlni.

Robotgép segítségével a tojásokat egyesével a tésztába keverjük. A tészta akkor jó, amikor krémes lesz, de mégis szépen egy darabban összeáll. Csillagcsűrös habzsákba szedjük és kis rózsákat dresszírozunk egy szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre.

Figyeljünk arra, hogy a fánkok sütés alatt jócskán nőnek majd, így dresszírozáskor hagyjunk helyet köztük.

Sütés

A jó égetett tészta egyik kulcslépése a sütés, itt lehet mindent elrontani! A tésztát 180°C-os előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, majd csavarjuk le a hőfokot 150-160°C-ra és süssük tovább a tésztát 15-20 percig! Ekkor már biztosan nem fognak összeesni a fánkok.

Összeállítás

A tejből, cukorból és pudingporból főzzünk sűrű vaníliapudingot és hűtsük ki. A fánkok tetejét vágjuk le, töltsük meg őket a pudinggal és a kemény habbá vert tejszínhabbal.

Lehetőség szerint a kész fánkokat ne hagyjuk több napig állni, hiszen az égetett tészta hamar „átnedvesedik” és kissé elfolyósodik, így csak annyit készítsünk egyszerre, amennyi 1-2 nap alatt elfogy! A kész, de még töltetlen fánkok jól bírják a fagyasztást, így előre akár több adag tésztát is elkészíthetünk!

 

Ildi KOKKI

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 15 =

hirdetés