Képviselőfánk
A képviselőfánk eredetéről nem sokat tudunk, pedig közkedvelt és régi édességünk. Az eredeti receptet az 1936-ban kiadott Váncza-receptkönyv (A mi süteményes könyvünk) ismerteti. Ildi bemutatja, hogyan készül a fánk jellegzetessége, az égetett tészta.
Hozzávalók kb. 50 db kis fánkhoz
Tésztához
20 dkg liszt
20 dkg olaj
20 dkg víz
1 csipet só + 1 csipet cukor
5 db nagy tojás, vagy 6 db kicsi tojás
Krémhez
4 dl tej
3 ek cukor
1 cs vaníliás puding
3-4 dl tejszínhab + 1 cs habfixáló
Az égetett tészta
Az olajat és a vizet egy lábosba öntjük, majd feltesszük a gázra és közepes lángon homogénre összemelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és a csipet sót, illetve cukrot, majd az egészet addig főzzük, amíg a rántásnál picit sűrűbb tészta el nem válik az edény falától. (Ez kb 5-8 perc.) A lisztes tésztaalapot átöntjük egy mély keverőtálba, pár percet hagyjuk hűlni.
Robotgép segítségével a tojásokat egyesével a tésztába keverjük. A tészta akkor jó, amikor krémes lesz, de mégis szépen egy darabban összeáll. Csillagcsűrös habzsákba szedjük és kis rózsákat dresszírozunk egy szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre.
Figyeljünk arra, hogy a fánkok sütés alatt jócskán nőnek majd, így dresszírozáskor hagyjunk helyet köztük.
Sütés
A jó égetett tészta egyik kulcslépése a sütés, itt lehet mindent elrontani! A tésztát 180°C-os előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, majd csavarjuk le a hőfokot 150-160°C-ra és süssük tovább a tésztát 15-20 percig! Ekkor már biztosan nem fognak összeesni a fánkok.
Összeállítás
A tejből, cukorból és pudingporból főzzünk sűrű vaníliapudingot és hűtsük ki. A fánkok tetejét vágjuk le, töltsük meg őket a pudinggal és a kemény habbá vert tejszínhabbal.
Lehetőség szerint a kész fánkokat ne hagyjuk több napig állni, hiszen az égetett tészta hamar „átnedvesedik” és kissé elfolyósodik, így csak annyit készítsünk egyszerre, amennyi 1-2 nap alatt elfogy! A kész, de még töltetlen fánkok jól bírják a fagyasztást, így előre akár több adag tésztát is elkészíthetünk!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.