Almás lepény rizs- és zablisztből

Búzaliszt helyett rizs- és zablisztet használtunk; minimális cukrot tartalmaz, mézzel édesítettük, szőlőcukorral szórtuk meg. Példa arra, hogy gluténmentesen is elkészíthetők a hagyományos sütemények. Nem okoz csalódást!

Hozzávalók kisebb tepsihez (34 x 34 cm)

10 dkg zabliszt (gluténmenteset használtunk)

10 dkg rizslizst

2 egész tojás (az egyik tojás sárgáját, kenéshez használtuk fel)

kb. 8 dkg hideg vaj felkockázva

1 kis dobozos tejföl

pár csepp vanília kivonat (vagy 1/2 vaníliás cukor)

1 csipet só

2 ek méz

1 ek sütőpor

2-3 ek zabkorpa (gluténmenteset használtunk)

Töltelékhez

almaslepeny_rizseszablisztes23 nagyobb alma meghámozva, lereszelve

2 ek méz

1 tk őrölt fahéj

Kenéshez

1 tojás sárgája

Szóráshoz

szőlőcukor

Elkészítés

A liszteket öntsük egy nagyobb keverőtálba, a közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést, adjuk hozzá az egész tojást és az egy tojás fehérjét, a felkockázott hideg vajat, a tejfölt, a vanília kivonatot, a mézet, a sütőport és dolgozzuk össze. Ha kezd összeállni a tészta, lisztezett felületen gyúrjuk teljesen egyneművé. A tésztát felezzük el, és lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vékonyra (vigyázni kell a tésztával, könnyebben kilyukad, szakad, mint a búzalisztes változat, óvatosan dolgozzunk).

Az egyik kinyújtott tésztát emeljük át a sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg zabkorpával – felveszi az alma levét.

Töltelék: az almákat hámozzuk meg, reszeljük le, keverjünk hozzá 2 ek mézet és 1 tk őrölt fahéjt. Nem szükséges megpárolni, egyenletesen osszuk el a tésztán.

Az almatöltelékre helyezzük a másik kinyújtott tésztalapot. Kenjük meg tojássárgájával (a tojássárgához kevés mézet is adhatunk). Villával szurkáljuk meg a tésztát több helyen.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 25 perc.

A tészta tökéletes lett így, élvezeti értéke pedig ugyanolyan, mint a búzalisztes, finomított cukrot tartalmazó hagyományos változaté.

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Almás-diós zabpelyhes szelet tortaformában

Almás-diós zabpelyhes szelet tortaformában

 

Bundás almaszeletek

Bundás almaszeletek

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × négy =

hirdetés