Kockás keksz
Látványos teasütemény Ildi ajánlásával. Zárt dobozban sokáig eláll.
Hozzávalók
30 dkg liszt + 1 csipet só
2 ek kakaópor
1 csipet sütőpor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja + 1⁄2 citrom leve
1 tk rum, vagy rumaroma
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só és porcukor) egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, majd egy rugalmas tésztát gyúrunk, amit két részre osztunk. Az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport és a rumaromát, a másikba pedig a citromhéjat és pár csepp citromlevet.
Mindkét tésztát ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, gondosan folpackba csomagoljuk, majd néhány órára, vagy akár egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A téglalapokat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd színenként felvágva 3-4 csíkot egymás mellé, majd egymásra sorakoztatunk. (A tésztacsíkok könnyebben összeragadnak, ha egy kicsit megnedvesítjük az oldalukat.) Végül az így kapott tésztahasábot ismét folpackba csomagoljuk, majd egy órácskára betesszük a fagyasztóba. Ennyi idő alatt éppen annyira fog megfagyni a tészta, hogy könnyen fel tudjuk szeletelni 3-4 mm vastag szeletekre
A kapott kekszeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 180 Celsius-fokon 10 perc alatt süssük őket aranybarnára. A kekszek jól záródó dobozban napokig elállnak.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.