Tavaszi katica keksz
Tavaszias hangulatú, egyszerűen és gyorsan elkészíthető édesség.
Hozzávalók
120 g vaj
120 g porcukor
1 tojássárgája
1 tk vanília kivonat
1 csipet sütőpor
1 tk piros ételfesték
150 g liszt
40 g keményítő
20 g kakaópor
50 g étcsokoládé
Elkészítés
A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a vanília kivonatot és ezeket is alaposan elkeverjük.
Ha ezzel megvagyunk, akkor a vajas alapunk ¼- ét egy kisebb tálba tesszük, amihez hozzáadunk 40 g lisztet, 20 g kakaóport és egy csipet sütőport, majd ezt alaposan összedolgozzuk.
A nagyobb adag vajas alaphoz adjuk a piros ételfestéket, valamint 40 g keményítőt és 110 g lisztet, illetve egy csipet sütőport is, amit szintén alaposan összedolgozunk.
Az elkészült tésztákat fóliába csomagoljuk és legalább egy órán át hűtőben pihentetjük.
Tipp
A kakaós tészta lesz a katicák feje, míg a piros, keményítős tészta lesz a katicák teste. A katicák testét piros ételfesték híján készíthetjük eper-, vagy puncspuding felhasználásával is, ekkor 40 g pudingport adjunk a tésztához 40 g keményítő helyett.
Sütés
A piros tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a katicák testét, amit egyből sütőlemezre sorakoztatunk.
A katica fejéhez a kakaós tésztát hasonló vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. feleakkora pogácsaszaggatóval ismét köröket szúrunk ki, melyek alsó 1/3-részt levágjuk a nagyobb pogácsaszaggatóval és az így már pontosan illeszkedő tésztát csak finoman hozzányomkodjuk a katica testéhez.
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra és 10-12 perc alatt megsütjük a kekszeket.
Díszítés
A kekszeket sütőlemezen hagyjuk meghűlni, majd az étcsokoládét felolvasztjuk és zacskóba töltjük, melynek a csücskét előzőleg levágjuk. Megrajzoljuk a katicák pöttyeit, majd a megvárjuk, hogy a pöttyök megszilárduljanak és már kínálhatjuk is a tavaszi katica kekszeket a vendégeinknek!
Recept: Ildi KOKKI >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.