Kakaós csiga
A megunhatatlan klasszikus…
Hozzávalók
20 db kisebb csigához, vagy egy nagy gáztepsire való adaghoz
Tésztához
45 dkg liszt
1 tojás
8 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj
2 dl tej + 4 dkg élesztő + 1 csipet cukor
1 teáskanál só
1 citrom reszelt héja
Kakaós töltelékhez
5 evőkanál cukor
3 púpos evőkanál kakaópor
8-10 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál fahéj
Elkészítés
A lisztet a sóval és porcukorral szitáljuk egy tálba, üssük rá a tojást, adjuk hozzá a tejben csipet cukorral felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. A hozzávalókból dagasszunk ruganyos tésztát, amit kb. 45 percig meleg helyen hagyjunk szépen megkelni.
Amíg a tészta kel, gyorsan keverjük ki a tölteléket. A kakaót összekeverjük a cukorral és fahéjjal, majd ráöntjük a meleg olvasztott vajat. A kész tölteléket tegyük félre addig, amíg össze nem állítjuk a csigákat.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra, majd kenjük meg a töltelékkel. Ügyeljünk arra, hogy töltelék már ne jussok a tésztalapunk hosszabbik oldalainak széleire, mert a feltekeréstől úgyis „vándorol” a kakaós krém.
Végül tekerjük fel a tésztát, vágjunk kb. kétujjnyi vastag szeleteket belőle és a csigákat kellő távolságra sorakoztassuk tepsibe. A kakaós csigákat tovább 20 perces pihentetés után 160-170°C-os sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük szép pirosra!
Tipp
A csigák tovább frissek maradnak, ha sütés után rögtön megkenjük a forró tésztát tejjel, vagy kevés olvasztott vajjal!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.