Kókuszkocka tojás-, laktóz- és gluténmentesen

Ez a kevert tészta a hagyományos kókuszkocka átalakított, tojásmentes verziója. A tojást keményítővel és több folyadékkal helyettesítem. A tészta nemcsak a kókuszkocka, hanem más sütemények alapja is lehet (ún. bedobálós gyümölcsös sütik) és a méteres kalács tésztája is készülhet ebből. Ha kakaós alapot szeretnénk, a lisztből két kanálnyit elveszünk és pótoljuk két kanál keserű kakaóporral.

A tészta hozzávalói

30-35 dkg tönkölyliszt

csipet só

3 evőkanál méz

18 dkg barnacukor

1 tk. étkezési keményítő (nálam dr. Oetker féle)

8 dkg vaj (laktózmentes)

3 dl laktózmentes tej

1 sütőpor

Csokimázhoz

12 evőkanál víz

10 evőkanál cukor

9 csapott evőkanál keserű kakaópor

8 dkg vaj

hempergetéséhez kókuszreszelék (2 kis zacskó)

Elkészítés

Először a csokimázat készítem el, hogy legyen ideje kihűlni. A 12 kanál vizet 10 kanál cukorral felfőzöm. A sziruphoz 9 csapott evőkanál keserű kakaóport keverek, hozzáadok 8 dkg vajat, s az egészet alaposan összekeverem. (Kicsit hígabbnak kell lennie mint a hagyományos csokimáznak, hogy könnyen bele lehessen forgatni a kockákat). Miután elkészült a csokimáz, félreteszem.

A tejet, a vajjal és a mézzel együtt langyosra melegítem. A cukrot, a sót, a lisztet, a sütőport és a keményítőt összekeverem, majd a nedves hozzávalókhoz apránként hozzáöntöm, aztán robotgéppel simára keverem.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (nálam 25×35-ös tepsibe kerül a massza), majd 180 fokon tűpróbáig sütöm. Általában 30-40 perc kell neki, középső rácson. Ha a tészta kicsit hűlt, kiborítom a tepsiből. Ha már teljesen kihűlt, kockákra vágom. Beforgatom a csokimázba, majd a kókuszreszelékbe.

Malena konyhája

Malena konyhája >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − három =

hirdetés