Kókuszkocka tojás-, laktóz- és gluténmentesen
Ez a kevert tészta a hagyományos kókuszkocka átalakított, tojásmentes verziója. A tojást keményítővel és több folyadékkal helyettesítem. A tészta nemcsak a kókuszkocka, hanem más sütemények alapja is lehet (ún. bedobálós gyümölcsös sütik) és a méteres kalács tésztája is készülhet ebből. Ha kakaós alapot szeretnénk, a lisztből két kanálnyit elveszünk és pótoljuk két kanál keserű kakaóporral.
A tészta hozzávalói
30-35 dkg tönkölyliszt
csipet só
3 evőkanál méz
18 dkg barnacukor
1 tk. étkezési keményítő (nálam dr. Oetker féle)
8 dkg vaj (laktózmentes)
3 dl laktózmentes tej
1 sütőpor
Csokimázhoz
12 evőkanál víz
10 evőkanál cukor
9 csapott evőkanál keserű kakaópor
8 dkg vaj
hempergetéséhez kókuszreszelék (2 kis zacskó)
Elkészítés
Először a csokimázat készítem el, hogy legyen ideje kihűlni. A 12 kanál vizet 10 kanál cukorral felfőzöm. A sziruphoz 9 csapott evőkanál keserű kakaóport keverek, hozzáadok 8 dkg vajat, s az egészet alaposan összekeverem. (Kicsit hígabbnak kell lennie mint a hagyományos csokimáznak, hogy könnyen bele lehessen forgatni a kockákat). Miután elkészült a csokimáz, félreteszem.
A tejet, a vajjal és a mézzel együtt langyosra melegítem. A cukrot, a sót, a lisztet, a sütőport és a keményítőt összekeverem, majd a nedves hozzávalókhoz apránként hozzáöntöm, aztán robotgéppel simára keverem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (nálam 25×35-ös tepsibe kerül a massza), majd 180 fokon tűpróbáig sütöm. Általában 30-40 perc kell neki, középső rácson. Ha a tészta kicsit hűlt, kiborítom a tepsiből. Ha már teljesen kihűlt, kockákra vágom. Beforgatom a csokimázba, majd a kókuszreszelékbe.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.