Lencsefőzelék hagyományosan és gluténmentes változatban

Közeledik az év vége. A babona szerint szilveszterkor és újév napján érdemes lencsét enni, mert az új esztendőben meghozza a bőséget. Lencsét enni természetesen bármikor lehet, és javallott is a gyakori fogyasztása, mivel kiváló beltartalmi értékkel bír, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. A zöld lencse zöldes vagy barnássárga színű, nálunk ez a legelterjedtebb lencsefajta. 

A lencse kedvező élettani hatásai

A népi gyógyászat vércukorszint- és koleszterincsökkentőként tartja számon, emellett afrodiziákumként is említi.

Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérkoleszterin szintjét, kedvezően hat a vércukorszintre is. Rendszeres fogyasztása szabályozza a bélműködést, gyógyítja a székrekedést. Kiemelkedően magas a magnézium-, vas-, cink-, mangán-, réz-, króm-, B2- és B6-, pantoténsav és biotintartalma.

Lencsefőzelék – hozzávalók

500 gramm lencse (3 órát áztatva, négyszer átmosva)

1 nagy vöröshagyma

3 gerezd zúzott/reszelt fokhagyma

1 ek cukor

1 ek ecet

1 ek mustár

2 db babérlevél

1/2 ek só

1/2 ek natúr ételízesítő

kis darab füstölt császárszalonna, vagy angolszalonna

rántáshoz: 3 ek liszt – gluténmentes változatban rizsliszt), kevés olaj, 1 kk pirospaprika

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A beáztatott lencsét felteszem főni. Egy másik fazékban a szalonnát is felteszem főni. Ha felforrt a lencse, leöntöm róla a vizet, majd hozzáadom a szalonnás vízhez. Melléteszek egy fej vöröshagymát, és 2 gerezd reszelt/zúzott fokhagymát, sózom, végül hozzáadom az ételízesítőt és a babérlevelet.

Ha puhára főtt, kiveszem belőle a hagymát és a babérlevelet.

Elkészítem a rántást, a végén belekeverem a maradék fokhagymát és a pirospaprikát. Hozzáadok egy kevés hideg vizet és csomómentesre keverem, majd összeforralom a főzelékkel.

A főzésidő végén hozzáadom az ecetet, a cukrot és a mustárt, gyakori kevergetés mellett kb. 10 percig tovább főzöm.

Malena konyhája

Malena konyhája >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 14 =

hirdetés