Lencsefőzelék hagyományosan és gluténmentes változatban
Közeledik az év vége. A babona szerint szilveszterkor és újév napján érdemes lencsét enni, mert az új esztendőben meghozza a bőséget. Lencsét enni természetesen bármikor lehet, és javallott is a gyakori fogyasztása, mivel kiváló beltartalmi értékkel bír, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. A zöld lencse zöldes vagy barnássárga színű, nálunk ez a legelterjedtebb lencsefajta.
A lencse kedvező élettani hatásai
A népi gyógyászat vércukorszint- és koleszterincsökkentőként tartja számon, emellett afrodiziákumként is említi.
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérkoleszterin szintjét, kedvezően hat a vércukorszintre is. Rendszeres fogyasztása szabályozza a bélműködést, gyógyítja a székrekedést. Kiemelkedően magas a magnézium-, vas-, cink-, mangán-, réz-, króm-, B2- és B6-, pantoténsav és biotintartalma.
Lencsefőzelék – hozzávalók
500 gramm lencse (3 órát áztatva, négyszer átmosva)
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd zúzott/reszelt fokhagyma
1 ek cukor
1 ek ecet
1 ek mustár
2 db babérlevél
1/2 ek só
1/2 ek natúr ételízesítő
kis darab füstölt császárszalonna, vagy angolszalonna
rántáshoz: 3 ek liszt – gluténmentes változatban rizsliszt), kevés olaj, 1 kk pirospaprika
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A beáztatott lencsét felteszem főni. Egy másik fazékban a szalonnát is felteszem főni. Ha felforrt a lencse, leöntöm róla a vizet, majd hozzáadom a szalonnás vízhez. Melléteszek egy fej vöröshagymát, és 2 gerezd reszelt/zúzott fokhagymát, sózom, végül hozzáadom az ételízesítőt és a babérlevelet.
Ha puhára főtt, kiveszem belőle a hagymát és a babérlevelet.
Elkészítem a rántást, a végén belekeverem a maradék fokhagymát és a pirospaprikát. Hozzáadok egy kevés hideg vizet és csomómentesre keverem, majd összeforralom a főzelékkel.
A főzésidő végén hozzáadom az ecetet, a cukrot és a mustárt, gyakori kevergetés mellett kb. 10 percig tovább főzöm.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.