Almás táska glutén-, tej- és tojásmentesen
Az almás batyu receptje, glutén-, tej- és tojásérzékenyek számára fogyasztható változatban.
Hozzávalók
A töltelékhez
8 db alma hámozva, reszelve
fahéj, + 1 ek. cukor
A cukrozott, fahéjjal ízesített reszelt almát fedő alatt megpároltam, hogy ne áztassa el a tésztát. Hagytam kihűlni.
A tésztához
kb. 28 dkg Nutri-free Mix Per Pane liszt
3 dkg friss Budafoki élesztő
3 csapott evőkanál cukor (több cukor kell belőle, mint más lisztből készült tésztába, mert a Nutri alapból sós egy kicsit)
1 csomag vaníliás cukor
200 ml víz
1 evőkanál burgonyapehely
1 kockacukor az élesztőhöz
3 evőkanál kukoricaolaj (lehet olvasztott margarin is)
1 mokkáskanál reszelt bio citrom héja (Aldiban általában beszerezhető)
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel dagasszuk össze. Figyelni kell az állagát! Géppel kezdtem a dagasztást, s amikor nagyjából összeállt a tészta, kézzel folytattam. Lisztes kézzel golyót formáztam a tésztából. A tészta kissé ragad, de így megfelelő!
A tésztát rizslisztes lapon kinyújtottam, a kést is meghintettem rizsliszttel, majd négyzetlapokat vágtam a tésztából. Közepére almatölteléket helyeztem és borítékszerűen felhajtottam.
A tetejét nem csomóztam meg, mint a batyunál szokás, mivel ezt a tésztát nem lehet csomózni – könnyen szakad, annyira lágy. A batyukat letakarva egy órán át meleg helyen kelesztettem.
A sütőbe vízzel teli kis edényt helyeztem és 180 fokra előmelegítettem. Olvasztott vajjal nagyon vékonyan lekentem a batyukat, majd a tepsit sütőbe tettem. Sütési idő fél óra.
Érdemes kipróbálni – nagyon puha, nagyon finom!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.