5 különleges, egészséges élelmiszer-alapanyag és zöldség, melyeket érdemes beiktatni az étrendbe
Összegyűjtöttünk néhány extra élelmiszer alapanyagot, melyek remek kiegészítői vagy éppen szerves részei lehetnek ételeinknek. Érdemes beiktatni őket az étrendbe.
Útifűmaghéj
Aki kerüli a magas sikértartalmú liszteket, az biztosan találkozott már vele. A gluténmentes diéta alapeleme – az alternatív lisztekből a sikér (glutén) hiánya miatt nehéz könnyű, kelt tésztákat készíteni, viszont már egy evőkanál útifűmaghéj segít a helyzeten: rugalmasságot és könnyedséget ad a tésztának. Remek béltisztító hatással bír, ezért érdemes kúraszerűen vízbe vagy kefirbe áztatva is fogyasztani. Nincs íze vagy szaga, így mehet teába vagy gyümölcslébe is, de akár a reggeli zabpehelyhez is hozzákeverhetjük. A hatása mindenképpen áldásos, ezért legtöbb diétának szerves része már.
Quinoa
Főzve vagy párolva remek köret lehet bármilyen húsételhez, vagy grillezett zöldséghez, de salátaalapként is felhasználható. Elkészítése nagyon egyszerű: sós vízben főzzük meg! Semleges ízű, ezért jól kombinálható fűszerekkel és zöldségekkel. Nagyon könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, gluténmentes. Gazdag káliumban, mangánban, kálciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, illetve nagy mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. Az inkák aranyának és a gabonák anyjának is szokás nevezni.
Okra
Számos néven hallhattunk már róla, például: bámia, bhindi, gombó, quimbombó. Leginkább egy éretlen paprikára hasonlít, apró, hosszúkás és zöld. A belsejében található ragacsos anyag remek sűrítőanyag lehet főzelékekhez, de párolva vagy sütve is fogyasztható; zamatossága miatt remek húspótló is lehet. Nagyobb piacokon találkozhatunk vele.
Édesburgonya (batáta)
Édeskés ízű, a neve ellenére a tökfélék családjába tartozik, viszont hatalmas krumpli kinézete van. Ha meghámozzuk, akkor pedig leginkább a répára hasonlít. Szóval bátran mondhatjuk, hogy ez egy igazi hibrid zöldség. Készíthető belőle steak „burgonya”, vagy finom püré, de diétázók akár a pizzatésztát is helyettesíthetik néhány szelet főtt édesburgonyával. Remek vitaminforrás – bővelkedik B1, B2, B3, B5, B6, C- és E-vitaminokban.
Pimiento de padrón
Ezzel az apró zöld csodával először Spanyolországban találkoztam, ott köretként szolgálták fel nekünk húsok mellé. Egyszerűen kettévágták hosszában a mini paprikákat és hirtelen lepirították. Nagyon ízletes volt, a kissé kesernyés mellékízével. Nyersen is fogyasztható, akár nassolás céljából is. Hatalmas öröm volt számomra, amikor néhány év elteltével itthon is „összefutottunk”. Nagyobb szupermarketekben kapható, kisebb dobozba csomagolva.
Összeállította: Tolvaj Vica
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.