Póréhagyma krémleves

A póréhagyma szinte folyamatosan kapható. A vöröshagymától enyhe illata, édeskésebb, rejtettebb íze, s persze jellegzetes formája különbözteti meg. Ízletes krémlevest készíthetünk belőle.

Hozzávalók

2 szál póréhagyma vékonyra karikázva

1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva

fél liter húsleves alaplé (aki nem idegenkedik tőle, használhat leveskockát)

2-3 közepes burgonya, hámozva, kockára vágva

2 dl 20%-os főzőtejszín

tej

só, bors ízlés szerint

levesbetét

friss petrezselyem

kevés tejföl díszítéshez

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékkal pirítsuk üvegesre (ne barnuljon meg a hagyma). Adjuk hozzá a vékonyra karikázott póréhagymát, keverjük össze, s fedő alatt pároljuk közepes lángon pár percig. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, a sót, a borsot, öntsük fel a húslevessel, és főzzük puhára.

Ha megfőtt, turmixoljuk össze botmixerrel. Adjuk hozzá a főzőtejszínt. Ha sűrűnek találjuk, tejjel hígíthatjuk.

Levesbetéttel fogyasztva tartalmas leves, apróra vágott petrezselyemzölddel vagy petrezselyemlevéllel, kevés tejföllel tálaljuk.

A póréhagyma kedvező élettani hatásai

Emésztésserkentő, vizelethajtó, ruténtartalma révén erősíti a vérerek falát, tisztítja a kapillárisokat, csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét. Légúti fertőzések, gyulladások gyógyulását is segíti, illóolajai baktériumölő hatásúak. Kiemelkedő A-, B1-, C- és E-vitamin tartalma. Kiváló vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás.

Kapcsolódó összeállításunk

3 ízletes krémleves

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tizennyolc =

hirdetés