Póréhagyma krémleves
A póréhagyma szinte folyamatosan kapható. A vöröshagymától enyhe illata, édeskésebb, rejtettebb íze, s persze jellegzetes formája különbözteti meg. Ízletes krémlevest készíthetünk belőle.
Hozzávalók
2 szál póréhagyma vékonyra karikázva
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
fél liter húsleves alaplé (aki nem idegenkedik tőle, használhat leveskockát)
2-3 közepes burgonya, hámozva, kockára vágva
2 dl 20%-os főzőtejszín
tej
só, bors ízlés szerint
levesbetét
friss petrezselyem
kevés tejföl díszítéshez
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékkal pirítsuk üvegesre (ne barnuljon meg a hagyma). Adjuk hozzá a vékonyra karikázott póréhagymát, keverjük össze, s fedő alatt pároljuk közepes lángon pár percig. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, a sót, a borsot, öntsük fel a húslevessel, és főzzük puhára.
Ha megfőtt, turmixoljuk össze botmixerrel. Adjuk hozzá a főzőtejszínt. Ha sűrűnek találjuk, tejjel hígíthatjuk.
Levesbetéttel fogyasztva tartalmas leves, apróra vágott petrezselyemzölddel vagy petrezselyemlevéllel, kevés tejföllel tálaljuk.
A póréhagyma kedvező élettani hatásai
Emésztésserkentő, vizelethajtó, ruténtartalma révén erősíti a vérerek falát, tisztítja a kapillárisokat, csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét. Légúti fertőzések, gyulladások gyógyulását is segíti, illóolajai baktériumölő hatásúak. Kiemelkedő A-, B1-, C- és E-vitamin tartalma. Kiváló vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás.
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.