Édes, sós, pikáns vajkrémek házilag. 9 ötlet ízesítéshez
A vaj az egyik leggyakrabban használt alapélelmiszerünk, elengedhetetlen a reggelikhez, tízóraikhoz, uzsonnákhoz vagy a hideg vacsorákhoz. Finom pirítóssal, kaláccsal, zsemlével, sokféle feltéttel, körítéssel. Különféle ízesítésekkel izgalmasabbá tehetjük; készíthetünk belőle édes, vagy fűszeres-sós vajkrémet is. Néhány ötlet.
Narancsos vaj (édes)
Hozzávalók
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál narancslekvár
1 bionarancs reszelt héja (ha nem bionarancsot használunk, alaposan sikáljuk át a héját)
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen.
Epres vaj (édes)
Hozzávalók
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál eperlekvár vagy negyed bögre frissen aprított eper + 1 evőkanál méz
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen.
Mézes-fahéjas vaj (édes)
Hozzávalók
fél bögre szobahőmérsékletű, sótlan vaj
1,5 evőkanál méz
1/4 teáskanál őrölt fahéj
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen.
Pestós vaj (sós)
Hozzávalók
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
1,5 evőkanál pestó
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen.
Zöldfűszeres vaj (sós)
Hozzávalók
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
1 evőkanál aprított mogyoróhagyma vagy újhagyma (a zöldje is mehet bele!)
csipet só
csipet fokhagymapor vagy 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen.
Rockfortos vaj (pikáns)
Hozzávalók
5 dkg puha vaj
5 dkg kékpenészes (Rockfort) sajt
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen.
Sárga (tojásos) vaj (pikáns)
5 dkg puha vaj
2 keménytojás áttört sárgája
apróra vágott petrezselyemzöld
apróra vágott snidling
késhegynyi kurkuma
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen.
Currys-mézes vaj (pikáns)
Hozzávalók
8 evőkanál szobahőmérsékletű, sótlan vaj
2 evőkanál méz
1/2 teáskanál sárga currypor
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen. A curry szép sárga színt ad neki.
Mustáros vaj (pikáns)
Hozzávalók
5 dkg puha vaj
1-2 evőkanál dijoni mustár
A hozzávalókat alaposan keverjük el, majd tegyük kis zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt érdemes pár órát szobahőmérsékleten tartani, hogy a vaj kenhető legyen.
Nyitókép: congerdesign/Pixnio
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.