Omlós sajtos pogácsa
Gyorsan összeállítható. Különlegessége, hogy a tésztába érett Camembert sajt is került. Elkészíthető hagyományosan, búza finomliszttel, de fehér tönkölybúza liszttel is érdemes kipróbálni – tökéletes hozzá.
Hozzávalók
40 dkg fehér tönkölybúza liszt
10 dkg kacsazsír
10 dkg margarin
2 evőkanál tejföl
10 dkg Camembert (érett, apróra vágva)
10 dkg Gouda (reszelve)
1 csomag sütőpor
1,5 tk só
1 tojás kenéshez
szóráshoz: fekete szezám – durvára vágott dió – napraforgómag – reszelt sajt (tetszés szerint)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit dolgozd össze; amint összeáll, teheted egy zacskóba vagy fóliába, és a hűtőben legalább fél óráig hagyd pihenni. (Érdemes hűtés előtt a tésztát megkóstolni, mert a só mennyisége függ a sajtok sósságától – ha szükségesnek érzed, sózd, és gyúrd át).
A tésztát a hűtőből kivéve enyhén lisztezett felületen nyújtsd kb. 4-5 milliméter vastagra, majd szaggass belőle apró pogácsákat (a fotókon látható pogácsa átmérője mindössze 2 centi).
A sütőt melegítsd elő 180-190 fokra.
Sorakoztasd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a felvert tojással, majd szórd meg magvakkal, sajttal. 180-as hőfokon légkeveréssel kb. negyed óra alatt aranybarnára sül.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.