Quesadilla, azaz keszadijja. Mexikói csirkés melegszendvics házi tortilla lapból, ízletes mártogatókkal
A keszadijja (Quesadilla) a mexikóiak ízletes melegszendvicse; a töltelék tetszés szerint variálható. A tortilla lapot házilag is elkészíthetjük hozzá és a mártásokat is.
Hozzávalók 3-4 tortilla laphoz
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg búza finomliszt
2-4 ek olívaolaj
1 mk só
1 mk sütőpor
víz, amennyit felvesz (kb. 1 deci)
A hozzávalókat öntsük keverőtálba és gyúrjuk össze. A vizet apránként adagoljuk. Akkor jó a tészta, ha ruganyos, elválik az edény falától. Felhasználás előtt hagyjuk 20-30 percig pihenni, de azonnal kisüthetjük belőle a vékonyra nyújtott lapokat.
A tésztából csípjünk le kisebb darabokat, kb. akkorát, hogy fél tenyérnyi gombócot tudjunk formálni belőle. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, amennyire csak tudjuk. Lisztezzük nyújtás közben is, mert kissé ragad, így kilyukadhat. Amennyire lehet, kerek formát próbáljunk nyújtani, kb. palacsinta méretűt. Felhevített palacsintasütőben süssük félkészre mindkét oldalát (ne piruljon le). Ezután tölthetjük.
Töltelék
A képen látható keszadijja csirkehússal van töltve. Kevés olajon megpirítottunk 2 vékonyra szeletelt újhagymát (vöröshagyma is jó), hozzáadtunk kb. 15 dkg apróra vágott csirkemellet, kb. 2 evőkanálnyi apróra vágott kápia paprikát, sóztuk, borsoztuk (Taco fűszerkeverékkel ízesíthető). Pár percig sütöttük, míg a hús kissé meg nem pirult, majd hozzáadtunk 4 evőkanál paradicsompürét. Kukorica, vörösbab is adható hozzá (kapható mexikói mártásban kukoricás vörösbab konzerv, tökéletes hozzá). Aki bírja az erőset, kevés morzsolt chilivel megbolondíthatja a ragut.
A tortillalap egyik felét megszórtuk kevés reszelt sajttal, majd ragu került rá (nem kell vastagon megtölteni). Megszórtuk kevés reszelt sajttal, ráhajtottuk a tortillalap üresen hagyott felét. Forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütöttük. Félbevágtuk és tálaltuk.
Mártások házilag
Sokféle mártást készíthetsz a keszadijja mellé vagy tortilla chipshez. Tejföllel is kínálhatod. A tejföl ízesíthető 1-2 zúzott fokhagymával, vagy apróra vágott kéksajttal.
Avokádókrém – guacamole
Hozzávalók
2 puha avokádó
2-3 újhagyma, vagy 1 lilahagyma apróra vágva
5-6 apróra vágott bazsalikomlevél
1-2 zúzott fokhagyma
1 paradicsom apróra felkockázva
1 citrom leve
só, bors
1-2 evőkanál tejföl
A meghámozott, felkockázott puha avokádót a tejföllel pürésítsd, majd kézzel keverd hozzá a többi hozzávalót.
Salsa szósz
Hozzávalók
5-6 db paradicsom
2-3 chli paprika vagy 1 erős paprika
1 vöröshagyma
1 citrom leve
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor koriander vagy petrezselyem apróra vágva
só, őrölt bors
A paradicsomot hámozd meg (tedd forró vízbe 1-2 másodpercig, így könnyen lehúzható a héja). Kockázd fel. A paprikát, a hagymát és a fokhagymát is aprítsd fel. A paradicsommal együtt az egészet turmixold össze – nem szükséges krémes állagúnak lennie. Ízesítd: sózd, borsozd, adj hozzá friss zöldfűszereket, citromlevet. Hidegen tálald – tedd a hűtőbe fogyasztásig.
Cheddar sajtkrém
Hozzávalók
2 tömlős natúr krémsajt
10 dkg vörös cheddar sajt
1 zúzott fokhagyma
kb. fél dl 20 %-os főzőtejszín
só, bors
A főzőtejszínt melegítsd meg, add hozzá a krémsajtot, majd a felkockázott cheddart, a fokhagymát, és folytonos kevergetés mellett addig főzd, míg egynemű krémet nem kapsz. Ízesítsd borssal, sóval.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.