Finom fűszeres sárgarépa krémleves
A sárgarépát gyakran használjuk levesek ízesítésére, de krémlevest is főzhetünk belőle, igazi vitaminbomba! Ez a változat különösen ízletes, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
fél kg lehetőleg zsenge sárgarépa (hámozva, felkarikázva)
2 közepes meghámozott, felkockázott burgonya
6-7 dl liter víz
1 közepes vöröshagyma vagy egy szál póréhagyma apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma
2 szár zeller
kb. 3 ek olívaolaj vagy 2,5 dkg vaj
1 evőkanál Natura zöldségkeverék (természetes ételízesítő)
(1 zöldségleves kockával is ízesíthető, ez esetben kevesebb sót tegyünk a levesbe)
kb. 1 tk só (ízlés szerint sózzuk)
csipetnyi őrölt fekete bors
apróra vágott petrezselyemzöld vagy petrezselyemlevél díszítéshez
levesbetétnek: kruton vagy pirított kenyérkocka vagy apróra vágott, pirított bacon
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát/póréhagymát, a zúzott fokhagymát, a szeletelt zellerszárat kevés vajon vagy olajon fonnyasszuk 3-4 percig, majd adjuk hozzá a vékonyra szeletelt sárgarépát és a felkockázott burgonyát. Közepes hőfokon fedő alatt pároljuk kb. 5 percig; öntsük fel vízzel, adjuk hozzá az ételízesítőt, sózzuk, borsozzuk. Főzzük 15-20 percig, majd botmixerrel pürésítsük.
Pirított kenyérkockákkal, kockára vágott pirított baconnel tálaljuk. Petrezselyemzölddel díszíthetjük.
Recept: una fiera en mi cocinauna
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.