Rakott krumpli, ahogy szerkesztőnk készíti
A rakott krumplit többféleképpen készítik, ahány ház, annyi szokás. Az alapvető különbség, hogy a tojás nyersen kerül-e bele, és együtt sül meg a többi hozzávalóval vagy megfőzve, felkarikázva. Van, aki nem szereti a főtt tojást, számukra jó alternatíva lehet ez a receptvariáció.
Hozzávalók közepes jénai tálhoz
1,5 kg kisebb, közepes burgonya héjában megfőzve
4 tojás
kb. 10 dkg szárazkolbász szeletelve
1 fej vöröshagyma vékony karikákra vágva
1 nagy dobozos tejföl (450 g)
2 zúzott fokhagyma
2 ek mustár
só
fűszerek ízlés szerint: őrölt kömény, szárított petrezselyemzöld, fekete bors, kurkuma
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A héjas burgonyát sós vízben főzd meg.
A kolbászt kockázd fel. A hagymát szeleteld fel.
A tejfölhöz add hozzá a fűszereket, a sót, a mustárt, a zúzott fokhagymát, majd a felvert tojásokat és az egészet alaposan keverd össze.
A burgonyát hámozd meg és karikázd fel (tojásvágóval a folyamat gyorsítható), majd a felét sorakoztasd a kevés zsiradékkal kikent jénai tálba.
Szórd meg a kolbásszal, a karikákra vágott hagymával és a reszelt sajt kétharmadával, majd borítsd rá a tejfölös-tojásos szószt. (A hagyma elhagyható.) Végül rakd ki a maradék burgonyával és hintsd meg a maradék reszelt sajttal.
Friss petrezselyemzölddel is megszórhatod.
Előmelegített sütőben süsd aranybarnára. Sütési idő kb. 35 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.