Smoothie bowl: vitalizáló turmix tálak. 3 különleges recept
Ősszel és télen kevesebb a napsütés, ezért csökkenhet szervezetünkben a „boldogsághormon”, valamint a szerotonin- és a dopamin szint, így testünket és kedvünket is érdemes színes és tápláló prés- és gyümölcslevekből készült smoothie bowlokkal feldobni. A Funky Forest dietetikusból és food stylistokból álló csapata 3 olyan smoothie bowl receptet alkotott, amik akár egy színes és változatos diétába is beilleszthetők.
A smoothie bowl folyadék (gyümölcs- vagy préslé, víz vagy növényi ital) és fagyasztott zöldség-gyümölcs krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszítenek. Elkészítése egyszerű és gyors. A színpompás tálakat készíthetjük vendégség alkalmával, sütemény helyett édességként. Fogyaszthatjuk edzés előtt 1-1,5 órával, amikor jól felszívódó szénhidrátforrásra van szükségünk, meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket vagy akár energiaitalról leszokóban lévő kamaszokat is. De ami a legjobb: választhatjuk különösebb apropó nélkül, amikor csak megkívánjuk.
Tápanyagtartalmuk szerint a gyümölcslevek felhasználásával készített smoothie bowlok elsősorban szénhidrátforrásnak számítanak, mégis beleférhetnek egy testtudatos életmódba is, sőt, kellő körültekintéssel akár cukorbetegek is fogyaszthatják, mondja Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa.
Ha reggelinek választjuk, csökkentsük a szénhidrátforrások (gyümölcsök, méz, szénhidráttartalmú növényi italok) mennyiségét, tehát a gyümölcslevet vagy smoothie-t fagyasztott zöldséggel (uborka, cukkini, spenót, karfiol, brokkoli) turmixoljuk és egyszerűen csapvizet vagy akár zöld teát adjunk hozzá. Dúsítsuk szénhidrát felszívódását lassító rostforrásokkal (lenmagliszt, lenmagpehely, zabkorpa). Használjunk teljesértékű (túró, ricotta) vagy növényi (csicseriborsó, fehérbab) fehérjeforrást, gondoskodjunk jó fajta zsíradékról (lenmagolaj, dióolaj), díszítsük olajosmagvakkal, például mákkal, mandulával, tökmaggal, napraforgómaggal vagy törökmogyoróval, amiket használhatunk natúran vagy fűszerekkel megpirítva.
A smoothie bowlokhoz használt Funky Forest préslevek és smoothie-k fenntartható és környezetbarát módszerekkel készülnek a Nógrád megyei Szécsényben, ahol napelemmel termelnek áramot, saját szennyvízrendszer használatával tehermentesítik a csatornát és a gyümölcsök préselése után maradó szárazanyagot állatok takarmányaként hasznosítják. A márka mögött álló csapat több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hazai vendéglátóiparban, korábban szerveztek már termelői piacokat és működtettek farmbisztrókat is, a minőségi alapanyagok biztosításának alapvető személyes igényéből született meg a márka.
Receptek
Metál Mole smoothie bowl
Hozzávalók az alaphoz, 1 személyre
90 g fagyasztott banán
35 g fagyasztott meggy
1 dl Funky Forest Metál Mole ital
25 g alma (héjával együtt)
30 g nyers cékla
késhegynyi vanília kikapart belseje
1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
opcionális: céklapor, az erősebb bordó színhez
Hozzávalók a feltéthez
1 teáskanál pirított mák
5 db cékla chips
5 szem szeder/áfonya
1 evőkanál gránátalmamag
1 teáskanál aszalt áfonya
1 evőkanál ribizliszósz
Elkészítés
1. Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk még hozzá Funky Forest Metál Mole préslevet ízlésünk szerint.
2. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba.
3. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.
Ribizliszósz: 25 dkg fagyasztott ribizlit tegyünk fel két kanál mézzel egy lábosba főzni, forraljuk fel. A főzés végén adjunk hozzá néhány mentalevelet. Kihűtve használjuk.
Tranquil Turtle smoothie bowl
Hozzávalók az alaphoz 1 személyre
135 g fagyasztott banán
30 g fagyasztott avokádó
25 g körte (héjával együtt)
1 dl Funky Forest Tranquil Turtle ital
13 g finomszemű zabpehely
30 g baby spenót
fél bio citrom leve és héja
1 csipet őrölt kardamom mag
1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
Hozzávalók a feltéthez
6 szem áfonya
fél banán felszeletelve
fél kivi felszeletelve
1 kávéskanál fekete szezám
1 evőkanál darabos mogyoróvaj
1 szelet extrudált rozskenyér (díszítéshez csírák, virágok, tökmag, pici méz ízlés szerint)
Elkészítés
1. Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk még hozzá Funky Forest Tranquil Turtle préslevet ízlésünk szerint.
2. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba.
3. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.
Horny Hedgehoge smoothie bowl
Hozzávalók az alaphoz 1 személyre
180 g fagyasztott banán
1,3 dl Funky Forest Horny Hedgehoge ital
1 csipet fahéj
1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
Hozzávalók a feltéthez
5 db almachips
1 teáskanál kandírozott gyömbér apróra vágva
1 evőkanál görög joghurt
1 teáskanál méz
1 evőkanál pirított, fűszeres dió
Elkészítés
1. Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk még hozzá Funky Forest Horny Hedgehoge préslevet ízlésünk szerint.
2. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba.
3. Osszuk ketté a tálat képzeletben és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.
Fűszeres dió: A sütőt előmelegítjük 180 °C fokra. 3 evőkanál mézet összekeverünk 1 nagy csipet fahéjjal, 1 csipet jó minőségű sóval és 1 csipet őrölt szegfűszeggel. Összekeverjük egy nagy marék dióval a fűszeres mézet, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 15 perc alatt gyakori kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk.
Matók Zsuzsi és Fodor Mariann food stylistok a smoothie bowl receptek társalkotói. „A receptek megalkotásakor arra törekedtünk, hogy a tálak harmónikusak és táplálóak is legyenek. Szeretnénk, ha a tálalás is mindenkinek külön örömet okozna, hiszen ezzel a fantáziát felszínre lehet hozni a hétköznapokban. Érdemes többféle szín- és íz kombinációt kipróbálni, megtapasztalni új ízeket. Szabó Adrienn dietetikussal egyeztetve a receptekkel ajánlásokat teszünk az elkészítésre és bízunk benne, hogy mindenki saját ízlése szerint formálja majd azokat.”
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.