Sajtos csirkemell fokhagymás tejszínes mártásban
A fokhagymás tejszínes mártásban a csirkemell finom omlósra fő. A tetejére bacon szeleteket is rétegezhetünk, de enélkül is nagyon ízletes.
Hozzávalók 4 személyre
1 filézett csirkemell felszeletelve
10 dkg trappista sajt (frissen reszelt parmezánnal keverhető)
500 ml főzőtejszín (10%-ost használunk)
2 egész tojás
kb. 3 dkg liszt
1 tk pirospaprika
só, bors ízlés szerint
2-3 gerezd apróra zúzott v. reszelt fokhagyma
friss petrezselyemzöld
Elkészítés
Készítsünk elő egy hőálló edényt (jénai tálat vagy sütőtálat).
Az alját kenjük meg kevés olajjal.
Egy tálkában keverjük össze a lisztet és a pirospaprikát.
Egy másik tálba üssük a tojásokat, verjük fel, sózzuk, borsozzuk.
A nem túl vékonyra vágott csirkemellet forgassuk meg pirospaprikával kevert lisztben, majd a tojásban.
Sorakoztassuk egymás mellé a csirkemelleket a hőálló edényben, annyit, amennyi egymás mellett elfér a tálban.
Szórjuk meg reszelt sajttal, majd jöhet egy következő réteg lisztben, tojásban megforgatott csirkemellszelet.
Erre is kerüljön reszelt sajt.
A rétegezést addig folytassuk ily módon, amíg el nem fogy a csirkemell – figyeljünk arra, hogy a tetejére maradjon sajt.
A maradék tojásba öntsük a főzőtejszínt, borsozzuk és keverjük hozzá az apróra zúzott vagy reszelt fokhagymát.
A tejszínes mártást öntsük a csirkemellre.
Fedjük be alufóliával, majd mehet a sütőbe. Egy órán át süssük 180-as hőfokon, légkeverőn, az utolsó 5 percben levehetjük róla az alufóliát.
Burgonyapürével, párolt rizzsel, salátával – vagy más kedvünkre való körettel, savanyúsággal – tálaljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.