Gersli, a csodagabona. A fűszeres árpapuding receptje

Az árpagyöngy, más néven gersli nem más, mint hántolt és méret szerint osztályozott árpa. Ez az ősidőktől ismert és kedvelt gabona ismét a virágkorát éli; az árpa helyet követel az egészségesen táplálkozásban. Sokoldalúan felhasználható: megfőzve fogyaszthatjuk levesbetétként, felhasználható rizs helyett – húsgombóchoz is -, de köretként is nagyon finom. Édes, fűszere gabonakását is főzhetünk belőle, a rizspudinghoz hasonlóan. Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt pár órára beáztatni, mert lassabban fő meg, mint a rizs (30-40 perc). A gyerekeket is érdemes megismertetni vele (tapasztalataink szerint szeretik).

Levesbetétként kiválthatjuk vele a tésztát vagy a burgonyát

Mi teszi szuperélelmiszerré az árpát?

Az árpagyöngy előkelő helyet foglal el ún. szuper élelmiszerek listáján. A glikémiás indexe a 0-tól 100-ig terjedő skálán 35, ami azt jelenti, hogy a fogyasztása nem emeli meg jelentősen a vércukor szintet, segít megakadályozni a diabéteszt.

Lassan felszívódó szénhidrát, emellett jelentős tápértékkel bír: növényi olajokban, vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedik. B-vitamin-tartalmának köszönhetően a fizikai és szellemi tevékenységet is fokozza, a kálium és a magnézium erősíti az idegrendszert, az antioxidánsok pedig lassítják az öregedési folyamatokat. Magas rosttartalma kedvezően hat az emésztőrendszerre, serkenti az anyagcserét, rendszeres fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, véd a daganatos megbetegedések ellen, segíti a hormonháztartás egyensúlyát. Diétába is beiktatható, a hagyományos, magas szénhidráttartalmú köretek – burgonya, fehér rizs, tésztafélék stb. -, kiválthatók vele. 

Bioboltokban és nagyobb élelmiszerboltokban beszerezhető. 

Recept

Fűszeres árpapuding 

Fotó: www.happyandharried.com

Hozzávalók

3/4 csésze átöblített gyöngyárpa

1/4 csésze mungó bab 

3 csésze víz

1/4 csésze tej

1 csésze cukor 

fél teáskanál kardamom

fél teáskanál őrölt gyömbér

csipetnyi só

4 evőkanál ghí (vagy vaj)

szóráshoz: kesudió, arany mazsola, őrölt fahéj

Elkészítés

Egy nagyobb lábasban a mungó babot néhány percig pirítsuk, majd adjuk hozzá az árpát és az egészet öntsük fel vízzel. Mérsékeljük a hőfokot és fedő alatt főzzük puhára, ez eltarthat 40-45 percig is. 

A cukrot közben karamellizáljuk, a megpirult, felolvadt masszát öntsük fel kevés, 4-5 ek vízzel, s ha feloldódott a vízben, a szirupot adjuk az árpához és mungó babhoz és így főzzük tovább. A főzésidő végefelé adjuk hozzá a fűszereket: a kardamomot, a gyömbért, a sót és öntsük hozzá a tejet is (a növényi tejek közül a kókusztej a legjobb hozzá). Kóstoljuk meg, s ha szükséges, édesítsük. Ha megfőtt, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat. 

Kellemes krémes állagú pudingot kapunk, őrölt fahéjjal, kesudióval, arany mazsolával megszórva fogyaszthatjuk. Hidegen, melegen is finom.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + kettő =

hirdetés