Gersli, a csodagabona. A fűszeres árpapuding receptje
Az árpagyöngy, más néven gersli nem más, mint hántolt és méret szerint osztályozott árpa. Ez az ősidőktől ismert és kedvelt gabona ismét a virágkorát éli; az árpa helyet követel az egészségesen táplálkozásban. Sokoldalúan felhasználható: megfőzve fogyaszthatjuk levesbetétként, felhasználható rizs helyett – húsgombóchoz is -, de köretként is nagyon finom. Édes, fűszere gabonakását is főzhetünk belőle, a rizspudinghoz hasonlóan. Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt pár órára beáztatni, mert lassabban fő meg, mint a rizs (30-40 perc). A gyerekeket is érdemes megismertetni vele (tapasztalataink szerint szeretik).
Mi teszi szuperélelmiszerré az árpát?
Az árpagyöngy előkelő helyet foglal el ún. szuper élelmiszerek listáján. A glikémiás indexe a 0-tól 100-ig terjedő skálán 35, ami azt jelenti, hogy a fogyasztása nem emeli meg jelentősen a vércukor szintet, segít megakadályozni a diabéteszt.
Lassan felszívódó szénhidrát, emellett jelentős tápértékkel bír: növényi olajokban, vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedik. B-vitamin-tartalmának köszönhetően a fizikai és szellemi tevékenységet is fokozza, a kálium és a magnézium erősíti az idegrendszert, az antioxidánsok pedig lassítják az öregedési folyamatokat. Magas rosttartalma kedvezően hat az emésztőrendszerre, serkenti az anyagcserét, rendszeres fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, véd a daganatos megbetegedések ellen, segíti a hormonháztartás egyensúlyát. Diétába is beiktatható, a hagyományos, magas szénhidráttartalmú köretek – burgonya, fehér rizs, tésztafélék stb. -, kiválthatók vele.
Bioboltokban és nagyobb élelmiszerboltokban beszerezhető.
Recept
Fűszeres árpapuding
Hozzávalók
3/4 csésze átöblített gyöngyárpa
1/4 csésze mungó bab
3 csésze víz
1/4 csésze tej
1 csésze cukor
fél teáskanál kardamom
fél teáskanál őrölt gyömbér
csipetnyi só
4 evőkanál ghí (vagy vaj)
szóráshoz: kesudió, arany mazsola, őrölt fahéj
Elkészítés
Egy nagyobb lábasban a mungó babot néhány percig pirítsuk, majd adjuk hozzá az árpát és az egészet öntsük fel vízzel. Mérsékeljük a hőfokot és fedő alatt főzzük puhára, ez eltarthat 40-45 percig is.
A cukrot közben karamellizáljuk, a megpirult, felolvadt masszát öntsük fel kevés, 4-5 ek vízzel, s ha feloldódott a vízben, a szirupot adjuk az árpához és mungó babhoz és így főzzük tovább. A főzésidő végefelé adjuk hozzá a fűszereket: a kardamomot, a gyömbért, a sót és öntsük hozzá a tejet is (a növényi tejek közül a kókusztej a legjobb hozzá). Kóstoljuk meg, s ha szükséges, édesítsük. Ha megfőtt, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat.
Kellemes krémes állagú pudingot kapunk, őrölt fahéjjal, kesudióval, arany mazsolával megszórva fogyaszthatjuk. Hidegen, melegen is finom.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.