Cukormentes finomság: díjnyertes édes-nemes csokitorta
Sültpaprika lekvárból, kakaós mandulapiskótából, olvadó étcsokoládé mousse-ból áll az a torta, amely megnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hobbicukrászoknak szóló versenyét. Nevezni fehér cukortól, fehér liszttől, adalékanyagoktól mentes süteményekkel lehetett. Ismertetjük a receptet!
A Magyarország Cukormentes Tortájáért lezajlott idei háziversenyben Andrássy Katalin édes-nemes csokoládétortája győzött. Száz gramm tortában 126 kalória van, szénhidrátértéke 17 gramm.
A legkreatívabb recept díját Szász Kinga kapta kakukkfüves baracktortájáért. A harmadik helyezett Czakó Mariann lett szedres zabkása tortájával. A versenyre csaknem ötven nevezés érkezett, ebből a zsűri tízet választott ki, amelyeket élőben kellett prezentálniuk a lelkes hobbicukrászoknak szeptember 4-én az Academy Golf Budapest golfklubban.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben hirdette meg először a háziversenyt. Az ajánlott alapanyagok listáját az MDOSZ dietetikusa állította össze. A verseny célja, hogy olyan torták szülessenek, amelyek fehér liszt és finomított cukor nélkül készülnek, kalória- és szénhidrátszegények, tehát egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthetőek.
Augusztusban a profi cukrászoknak is megrendezték az ország cukormentes tortájának versenyét, amelyet a Nándori Cukrászda ribizlihabos-almás rétegese nyerte meg. A torta az ország számos cukrászdájában kapható.
Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek: legalább másfélmillió embert érint a diabétesz. A cukorbetegség tünete az emelkedett vércukorszint, kezelésének célja pedig a vércukorszint rendezése. A kezeletlen cukorbetegségnek súlyos következményei lehetnek (vakság, amputáció, veseleállás, keringési problémák).
MTI
Édes-nemes csokoládé torta | Andrássy Katalin receptismertetője
Az Édes-nemes csokoládétorta különlegességét a kakaós mandulapiskóta alapra terített édes paprikazselé adja. Sült kápiapaprikából készül, amit vaníliával, narancshéjjal, xilittel és pár csepp citromlével főzött össze a recept kitalájója, majd egy kevés édes-nemes fűszerpaprikát is hozzákevert. A zselésítéshez agar-agart használt Katalin. A végeredmény egy különlegesen harmonikus ízű, illatos, tűzpiros lekvár. A paprikazselére vékony étcsokoládét simított, és ennek a tetejére kerül a csokoládé mousse: így a két lágy, krémes réteg között van egy vékony, roppanós réteg is. A torta 26 cm átmérőjű, 12 szelet.
Hozzávalók a piskótaalaphoz
3 egész tojás, 3 dkg xilit, 1 evőkanál kakaópor, 1/2 vaniliarúd, 1,5 evőkanál mandulaliszt, késhegynyi só
Hozzávalók a csokoládémousse-hoz
6 egész tojás, 1 tojás fehérje, 6 dkg xilit, 20 dkg cukormentes étcsokoládé, 6 evőkanál kókusztejszín, késhegynyi só, 2 g agar-agar
Hozzávalók a csokoládéréteghez
10 dkg cukormentes étcsokoládé, 1 evőkanál kókusztejszín
Hozzávalók a paprikalekvárhoz
1,5 kg kápiapaprika, 30 dkg xilit, 1 vaniliarúd magja, 1 narancs héja, 1/2 citrom leve, 1 kávéskanál édes-nemes paprika, késhegynyi só, 2 g agar-agar
Elkészítés
Paprikalekvár
A megmosott, megszárított kápiaparikákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, és 180 Celsius-fokon addig sütöm, amíg a héjuk kezd megbarnulni. A sütőből kivéve a tepsit nejlonzacskóba húzom, és így hagyom kihűlni a paprikákat, hogy a héjuk könnyen eltávolítható legyen. (A sütés, héj- és magház-eltávolítás után az 1,5 kg paprikából kb. a fele mennyiség lett.)
A paprikahúst a magok és a héja nélkül botmixerrel összepépesítem, és hozzáadom a xilitet, a vaniliarúd magját, a lereszelt narancshéjat, a citromlevet, és nagyon kevés sót (csak hogy az íz kerekebb legyen). Amikor összeforrt, hozzáadom a fűszerpaprikát is.
Ha most keverném hozzá az agar-agart, elkészülne el a lekvár, de én zselét készítetek először. Tehát: a kész lekvárt szűrőn áttöröm, így nagyjából a levét kapom meg. Ehhez adom az agar-agart, hogy kihűlve vágható állagú legyen. (A megmaradt sűrű lekvárt steril üvegbe töltöm későbbi felhasználásra – nagyon finom vajas kaláccsal. Egy fél literes befőttesüvegnyi maradt meg.)
Piskótaalap
A tojásokat kettéválasztom, a sárgájákat kikeverem a xilittel, a kakaóporral. Felverem a tojásfehérjét a csipet sóval. A két masszát óvatosan összekeverem, és hozzászitálom a mandulalisztet. 26 cm-es tortafomában 15 percet sütöm 180 fokon.
A már kihűlt piskótaalapra rásimítom a paprikazselét, és berakom a hűtőszekrénybe.
Csokoládéréteg
Gőz fölött felolvasztók 10 dkg cukormentes étcsokoládét, amihez hozzáadok egy evőkanál kókusztejszínt. Ezt óvatosan rásimítom a már zselés piskótaalapra, és visszateszem a hűtőbe.
Csokoládé mousse
Gőz fölött felolvasztom a 20 dkg étcsokoládét 6 evőkanál kókusztejszínnel. Közben szétválasztom a 6 tojást, és még egy tojásfehérjét adok a 6 fehérjéhez. A tojássárgáját kikeverem a xilittel és felverem a tojásfehérjéket egy csipet sóval. A xilites tojássárgáját hozzákeverem a felolvadt kókusztejszínes csokoládéhoz, kicsit besűrítem a gőz fölött, majd az egészhez óvatosan hozzákeverem a felvert habot.
Felolvasztom az agar-agart egy kis vízben, és határozott mozdulattal a kész mousse-hoz keverem, majd a krémet a torta tetejére öntöm. A kész tortát kakaóporral díszítem.
Ajánló
Így készül a a milotai mézes grillázstorta >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.