Immunerősítő vitaminbomba: mézes csipkebogyó
Két tökéletes, természet adta kincs egyesítése: méz és csipkebogyó. Mindkettő kiemelkedő élettani tulajdonságokkal bír. Érdemes elkészíteni – elixír a szervezet számára, emellett ízletes is. Molnár Ágnes receptje szerint olvasónk, Enikő is elkészítette.
Hozzávalók
kemény csipkebogyó (kizárólag kemény csipkebogyó jó hozzá)
termelői akácméz
Elkészítés
A csipkebogyókat éles késsel vágjuk ketté, majd kaparjuk ki a magjait. Mossuk át kétszer hideg vízben, majd terítsük szét, s hagyjuk teljesen megszáradni.
Ekkor adagoljuk tetszőleges méretű – tiszta – üvegekbe, s öntsük rá az akácmézet.
Tegyük hűvös helyre.
Tankó Enikő fotói
Molnár Ágnes fotói
A mézben kioldódnak a csipkebogyó csodás hatóanyagai és aromái.
Arányok: Ági egy deci termelői akácmézbe 50 szem tisztított csipkebogyót tett. Lehet valamennyivel több – mint írja -, de arra figyeljünk, hogy ne hígítsuk túl a mézet, különben erjedni kezd. Ha a méz erjedésnek indul, a mézet akkor sem kell kidobni! Tegyük át egy nagyobb, 5 literes üvegbe, szedjünk még hozzá kb. 1 kg érett, puha csipkebogyót, s tegyük a mézbe. Kissé törjük össze a bogyókat, öntsük fel 2,5 liter tiszta (tisztított, desztillált, végső esetben forralt, majd visszahűtött) vízzel. Keverjük meg, fedjük le egy vászonnal vagy gézzel és hagyjuk hogy megerjedjen, majd az ecetsav baktériumok megjelenésével ecetté érjen.
Recept, nyitókép: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.