A gasztroblogok „kőkorszaki” őse: Szakáts mesterségnek könyvetskéje. 1698-ban jelent meg az első magyar nyomtatott szakácskönyv. 10 pompás recept

Az első magyar nyomtatott szakácskönyv 1698-ban jelent meg. A Szakáts mesterségnek könyvetskéje c. kiadványt Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász- és betűmetsző mester adta ki Kolozsváron. 213 recept szerepel benne. A napokban hozzám került változatát Dr. Varga András írta át mai nyelvre. Értékes, érdekes és archaikus nyelvezete miatt roppant szórakoztató kiadvány. Íme, néhány recept a 17. századi magyar konyhából! 

Olasz makaróni

Csinálj tésztát tojással, azt a lapítófával szépen nyújtsd ki, és öszvefogdosván laska módon a késsel szépen metéld fel, és midőn forró vízben megfőzted, rakd szitára, hadd szivárogjon le a vize, és tálba rakván közbe-közbe reszelt sajttal és reszelt kenyérbéllel hintsd bé, és felül forró vajjal öntsd meg; de kevesebb légyen a reszelt sajt, ha pedig jó bővön teszed is a sajtot, tégy ízlésed szerint, amint te szereted; e meglévén, hogy melegen adhasd fel tálalhasd fel, fedd bé más tállal, és tedd forró vízzel való teli fazékra, és a párájától melegedik; jó étek.

Tyúk káposzta-lévben

A tyúkot megtisztogatván káposzta-lévben tedd fel, csak úgy egészen párold meg, és főzd meg jól, mikor feltálalod, metéld fel, rakd tálba, tölts levet reá, és tormázd jól meg, jó étek, aki szereti.

Töltött malac

A tüdejét, máját forrald fel egy kis szalonnával, azután vágd aprón, hagymával, petrezselyemlevéllel, majoránnával együtt, abba bors, gyömbér; ha sáfrányt tész belé, tégy ízlésed szerint, üss egy nyers tojást is belé, ezeket jól egybevágván töltsd meg a malacot, varrd bé, hogy ki ne bomoljék, egészen süsd meg, és csepegtesd meg szalonnával, vagy egyéb zsírral; ha pedig csak úgy akarod a malacot szárazon megsütni töltelék nélkül, úgy is igen jó, csak szépen süssék, és tálald fel.

Sűrű tejes étek

Az édes tejet, mikor immár fel akar forrani, vedd ki a tűztől, és vess tojást belé, szüntelen habarni kell; és mikor felforrott, tálald fel kenyérszeletre, vajat reá.

Túrós étek

Ha aludttejed vagyon, szedd le róla a téjfelt egy kis csuporba, a szérdéket, azaz aludttejet osztán forrald fel, és mikor öszvefut, szűrd le egy szita fenekére, hadd szivárogjon le a savója; azután dobd a téjbe, egy vagy két tojást üss közibe, és metélt kaporral jól törd öszve, ereszd fel egy kis meleg vízzel, forrald fel, és lapos kenyérszeletre tálald fel, vajat reá.

Dió-béles

Csinálj tésztát tojással, mint a laskának, lapítsd el szépen, azonban törj diót, megtisztogatván ugyan felesen, igen szépen törd meg a mozsárban, onnat kivévén mézben, vajban rántsd meg, és szépen rakd a szitára, béles formára hajtogasd egybe, és a kemencében süsd meg, ha megvajazod kívül-belől, tégy ízlésed szerint, annál jobb ízű lesz.

Tölcséres fánk

Édes téjbe verj bővön tojás fejérit, lisztet, mézet, hogy édeske légyen, keverd meg igen jól, oly sűrű légyen, mint egyéb kadoc, azaz liszt és tojás keverékéből készült tészta szokott lenni, hogy a tölcsér szárán által mehessen, só belé: légyen forró vaj a tűznél a serpenyőben, és valami öregecske tölcsért tölts meg, és bocsásd a forró vajba; midőn megsült, szedd ki, rakd tálba, felül nádcukorral hintsd meg, és vidd fel tálald fel.

Alma-kása

Szépen meghámozván az almát, metéld el darabonként, és csuporban feltévén vízzel és egy kevés vajjal főzd meg jól: azután verj három vagy négy tojást belé, és igen jól törd meg a kanállal, hogy darabos ne légyen, egy fél kanál törött fahajat, egy kanál nádcukrot vagy egyéb mézet belé, hogy jó édes légyen, egy kevés rózsavizet, azaz rózsaolaj és víz keverékét is a szagáért; és ezeket jól megtörvén, azonban ha ezüst tálad nincs, egy mázas tálat vajjal megkenvén tedd abba az alma-kását, és mind alól felül szenet kell reá rakni; és midőn ott szépen megpirul, a fedőjét letévén felül nádcukorral hintsd meg, és vidd az asztalra.

Zab-kása

A zab-kását hasonlóképpen tedd fel, akár vízzel, akár téjjel, főzd meg, törd meg, és tálald fel, vajazd meg. De legjobb, ha téjjel főzöd. A zab-kását pedig úgy csinálják: egy nagy üstbe tesznek két vagy három véka zabot, az üsthöz képest, és ott megfőzik, amíg a tokja le kezd válni, azután megszárasztják a kemencében, és úgy törik meg a kásatörőben, mert másképpen nem válik le a héja a béliről; igen jó kása, aki szereti, és szerit teheti, legfőképpen, ha el tudják készíteni.

Rántott kenyér

Egy tálba üss két vagy három tojást, törd meg jól, azonban szelj kenyeret fél ujjodnyi vastagságra, mártsd a tojásba, és forró vajban rántsd meg.

(Köszönöm az élményt Gallov Andreának.)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × 4 =

hirdetés