Generációkat köt össze: Vízipók-csodapók. A digitálisan felújított 72 perces rajzfilm április 18-tól látható a mozikban

Vízipók-csodapók. Túlzás lenne azt állítani, hogy ezen a rajzfilmen nőttem fel, de mindig megnéztem, ahogy általában az Esti Mese műsorát. Most, legalább három évtized elteltével különös érzés volt rá egy modern moziterembe beülni, és 9 éves fiam társaságában színesben (!) látni, a történetet, dialógusokat – s magát a filmet – felnőtt fejjel értelmezni. A karakterek, a dialógusok szórakoztatóak és szerethetők, s most tűnt fel igazán, hogy ez a mese milyen hasznos ismeretekkel gazdagítja a gyerekeket.

„Mesebelien” valós képet kapnak a vízivilág élőlényeiről, az évszakok sajátosságairól; a szereplők által fel-felcsendülő mondókák és dalok pedig generációkat kötnek össze. Műfaját tekintve ismeretterjesztő film. Érdekes időutazás, érdemes beülni rá gyerekekkel! Sokan eljöttek a családi sajtóvetítésre kicsikkel, nagyobb gyerkőcökkel; a rajzfilmet április 18-ától vetítik a mozik. 

Érdekességek

A 72 perces rajzfilm a sokak által ismert rajzfilmsorozat első két szériája egyes epizódjaiból készült, melyeket összekötő jelenetekkel egészítettek ki. 14 epizódot válogattak ki az 1974-ben és 1980-ban készült sorozatból.  

– Nagyon kevés magyar gyerekfilm, főleg nagyon kevés rajzfilm kerül manapság a magyar mozikba. Annak idején, 1983-ban az egész estés változatnak több mint egy millió nézője volt. Megnéztem újra a filmet és úgy tapasztaltam, hogy nem avult el, érdemes újra megnézni, annál is inkább, mert az eredeti 39 epizód az élővíz védelméről szól és napjainkban nagyon aktuális ez a kérdés – mondja Mikulás Ferenc, Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője, a Kecskemétfilm ügyvezető igazgatója.

A szórakoztató ismeretterjesztés mellett a barátságról is szól a film – teszi hozzá a Magyar Örökség-díjas producer, akinek a nevéhez többek között olyan rajzfilmek fűződnek, mint a 100 epizódból álló Magyar népmesék sorozat, a Mondák a magyar történelemből, Mesék Mátyás királyról, Leo és Fred stb.

– Vízipók és a Keresztespók barátok, és az ő életükön keresztül több új kis vízi élőlénnyel ismerkedhetnek meg a gyerekek. A film során a szereplők eleinte idegenkednek és akár ellenségnek is tekintik a számukra ismeretlen kis állatokat, de aztán megismerve egymást mind segítőkész barátokká válnak.

Így kezdődött

Bálint Ágnes – a Magyar Televízió Gyermek, Ifjúsági és Oktatási Főszerkesztőségének szerkesztője – kezdeményezte, hogy készüljön animációs sorozat kis lényekkel, apró állatkákkal. Az általa megírt forgatókönyv alapján, Szabó Szabolcs rendezésében készült az első sorozat a Magyar Televízió megrendelésére, melyet további két széria követett. Amikor 1973-ban az első epizód elkészült a Pannónia Filmstúdióban, megmutatták egy német forgalmazónak. Ők akkor azt mondták, hogy ezt a sorozatot nem szabad folytatni, mert eladhatatlan lesz, hisz csúnyák a figurák.

– A személyes döntésem volt, hogy folytattuk a sorozat elkészítését, mert bíztam benne, hogy a figurák a belső tulajdonságaik révén válnak majd igazán szerethetővé – mondja Mikulás Ferenc. – Ami igazán meglepett, hogy az első sorozat nemcsak a gyerekek, de a szüleik, a felnőttek körében is népszerűvé vált. Ültek a televízió előtt és néztek, mint egy akváriumban, hogy mi is történik. Az első két rész után már látszott, hogy hatalmas siker lett a sorozat itthon és külföldön egyaránt, negyvenhat ország vásárolta meg a jogokat. Ezen felbuzdulva gondoltam, hogy csináljunk ebből egy egész estés rajzfilmet.

Hogy mi volt a siker kulcsa? Egyszerre ismeretterjesztő, szórakoztató, kedves, nevelő szándékú és sok pozitív értéket hordoz.

A rajzfilm digitális felújítása óriási munka volt, fél évig tartott és 10 millió forintba került. Kockánként kellett bevinni a filmet a számítógépbe, és kockánként kellett retusálni.

– Annak idején, amikor a filmet készítettük, még hagyományosan papírra rajzoltunk. Aztán celluloidra másoltuk, annak a hátoldalára kézzel festettek a kollégák, utána pedig kamerával egy negatív filmre felvettük. Ott azt be kellett világítani, a cell emiatt vagy karcolódott, vagy becsillogott, vagy a kézzel festett festékfolt olykor nem volt a homogén. A szakemberek azért észreveszik a filmen ezeket a kisebb-nagyobb hibákat. A digitális felújítás után azt kell, hogy mondjam, szebb lett a film, mint eredeti formájában volt. Az apró kis piszkok, szöszök, egyenetlenségek, foltok eltűntek belőle – fejti ki Mikulás Ferenc.

A történet

Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megérti, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet rendes (pók). Az 1983-ban készült egészestés rajzfilm digitálisan felújítva kerül a mozikba, hogy szülők és gyermekek egy újabb generációja ismerkedhessen meg az élővizek kedves és gyakran mókás kis lakóival, miközben megtanulhatják, hogy a barátság és környezetünk védelme egyaránt fontos ahhoz, hogy bolygónk élhető hely maradjon.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc + tizenegy =

hirdetés