Válassz egy jó ARC-ot! Kreatív kordokumentum, közérzeti dekor. Ezt nézd meg, ha ütős posztert szeretnél otthonra vagy munkahelyre!

Véget ért az idei ARC plakátpályázat legjobb alkotásait bemutató kiállítás. Ez volt a tizenhetedik közérzeti alkotópályázat, s mint minden évben, ezúttal is születtek zseniális alkotások. Mindig elbűvöl, hogy egyetlen egy képpel mennyi mindent ki lehet fejezni, mondhatni, mennyi arcátlan közéleti jelenséget lehet kreatívan, szellemesen megjeleníteni.

Az ARC plakátok közérzeti jellegüknél fogva nem az élet napos oldalát mutatják meg, bár a kezdeményezés 1999-ben azért látott napvilágot, hogy a hazai köztéri reklámkultúrának egy kis vérfrissítést adjon. Ha úgy vesszük, ez a része bejött, virágzik a plakátkultúra; soha ennyit nem foglalkoztak még köztéri plakátokkal széles e honban, mint az utóbbi pár esztendőben. Más kérdés, hogy ezeket a műalkotásokat a nagypolitika használja, a köz pénze dől a megbízott kiadványszerkesztőkhöz és nyomdákhoz. Naná, hogy erre reflektáló plakátot is láthattunk…

Az idén kiállított ARC plakátok közül szerzői jogokra hivatkozva visszahívtak egyet, melyen a miniszterelnök tűnik fel önmagát lebilincselő állapotban…

 

Állítólag a fotós önrendelkezési jogával élve kérte, hogy távolítsák el a kiállításról a művet, mert a plakáton látható kép felhasználásához a plakát készítője nem kért engedélyt. A szerzői jogokat illik tiszteletben tartani – ez rendben is van. Ha az alkotók figyelme valamiért nem terjed ki erre, a szervezőknek hasonló anomáliák kivédése érdekében érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítaniuk rá. Már csak azért is, mert az ARC plakátokat sem szabad csak úgy sokszorosítani, dekorációs vagy üzleti célra felhasználni.

Arra viszont van lehetőség, hogy egy-egy kedvenc plakát hozzád kerüljön eredeti nyomdai minőségben, és nemcsak az idei ARC-plakátok közül, hanem az előző évek legjobb munkáiból is válogathatsz. Hivatalosan csak a whumm.com készíthet nyomatokat az ARC plakátokról. Nagy méretű posztert, kisebb faliposztert, asztali posztert, táblaképet. 

Amióta az eszemet tudom, ARC-rajongó vagyok, minden évben kíváncsian várom, hogy mivel rukkolnak elő a kreatív agyak. Az idei felhozatalból dekorációs célra két posztert kértem a whumm csapattól. Az egyik a fiacskám szobájába kerül, a másik az íróasztalomra.

Katona Barbara Fejemben c. plakátja a 2016-os ARC pályázat egyik pályaműve volt

A gyerek könnyen döntött. Barbara számítógépes grafikáján meglátott egy halat és egy focilabdát és ezzel el is dőlt, hogy melyik ARC-plakát kerül a vászonra. A nyomat minőségével és kivitelezésével elégedett vagyok, az 50×23,5 centis kép pikk-pakk felhelyezhető a falra. A sajátomat nehezebb volt kiválasztani; sok más poszter tetszett, végül Kovács Orsolya  “_” c. munkájára esett a választásom.

Kovács Orsolya “_” c. munkája

József Attila költői kérdése tűnik fel a kiterített rózsaszín alsóneműn: Miért legyek én tisztességes? A kérdés jó, és tetszik a plakát színvilága, grafikája is. Kiteszem az asztalomra, hogy a választ ne felejtsem el: mert csak így érdemes élni s ebben a tudatban jó meghalni is. 

Nézd meg a whumm.hu kínálatát, válogass kedvedre! >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tíz + 11 =

hirdetés