Jól tálalva hiszti ellen is hat: büjkitittusz, és más varázsfőzetek vészhelyzetekre

„Egy gonosz baktérium beragasztotta a szemem” – állította ma reggel a kisfiam az ágyikóban, ahonnan nem nagyon akart kiszállni. Szorosan összecsukva tartotta a szemét és csibész mosollyal az arcán várta, hogy most mi lesz, esetleg meg lehet-e úszni az óvodát.

„Oké” – mondtam, egészen felbátorodva a korábbi tapasztalatoktól, ugyanis általában nem is kell akkora nagy kreativitás vagy képzelőerő, ha az ember a saját gyerekének akar varázsvilágot gyártani vagy meséket kitalálni, mert ebben a korban bármire vevő, ami izgalmas, eltér a megszokottól, velem együtt történik, és különben is: játék.

„Akkor itt most csak egy varázsital segíthet, valami nagyerejű, gyógyhatású növényből. Mit gondolsz, mi lehetne az?” „Büjkitittusz” – vágta ki erre, szóval íme, itt a recept, amit nagyjából otthon talált dolgokból bárki megcsinálhat: meleg tej, fahéj, ánizs, vaníliás cukor és büjkitittusz (mandula szirup).

A lényege csupán egy olyan titkos összetevő, ami a gyerek számára új íz, de azért aránylag finom, mellette pedig olyan hozzávalók, amelyek biztosan ízlenek neki. Persze, azért teremtsünk harmóniát.

Ami jó benne, hogy végre fel lehet használni a valaha teljesen feleslegesen vásárolt vagy kapott ilyen-olyan fűszerkeverékeket meg egyebeket, amiket lám, mégiscsak volt értelme megőrizni, porolgatva a tetejüket. Illetve elővehetünk valami különleges edényt hozzá: a régi, törött bögre elég autentikus, pláne, ha van rajta valami érdekes, varázslatos jel, de lehet bármi szokatlan, például sötétkék fagylaltos kehely vagy egy szép pálinkás pohár (ezt érdemes koncentráltabb bájitalként odaadni, amit bele lehet önteni a reggeli meleg tejbe, kakaóba). Lehet rakni mellé marcipánvirágot is, ha van otthon ilyesmi.

Ha azt feltételezné valaki, hogy ez csak az óvodásoknál működik, téved, ugyanis Réka barátnőm 9 éves kislányának is készült már Felix Felicis-szerűség, vagyis a Harry Potterből a szerencse bájital, amit egyébként tilos kviddics-mérkőzések előtt használni.

Egyszóval illegális, mert ez a korlátozás nyilván a vívó-versenyekre is vonatkozna, ha lenne ilyesmi a varázslóvilágban. Ráadásul a teljesen titkos recept egy olyan anyukától származott, akinek a kislánya RSG-versenyen nyert vele. Mindenesetre hatott.

A nagyobbaknak készült italokra megéri egy kicsit jobban felkészülni, hogy nagyobb legyen a hatás: például az üvegfiola parafadugóval nagyon hasznos darab ilyen esetekre, de még jobb az üvegkémcső (gumibogyószörp is lehetne benne, de ez már egy kicsit kiment a divatból). Ezt egyébként hobbiboltokban, interneten lehet beszerezni. Vagy körülnézhetünk a nagymama, dédnagymama kredencében, mert lehetnek ott még érdekes üvegcsék (mi például egy ecetes kisüveget találtunk).

Nagyobbaknak lehet erős fűszereket használni koncentráltan, igazából elég két-három kortynyi adag, az sem baj, ha rossz az íze. Sőt, ebben a korban így már erősebb is a placebo-hatás, valószínűleg minél rosszabb az íze, annál hatásosabb egy varázsital (azért ne hányjon). Használhatunk olyan gyógynövényeket és fűszereket is, amelyek nyugtató hatásúak: citromfű, vanília, levendula, hársfavirág, kamilla, kurkuma, gyömbér, ánizs, fahéj, szegfűszeg, levendula, kömény, oregánó, szerecsendió. De ha ellenkezőleg, élénkítésre lenne szükség valamiért, szóba jöhet a kávé is. Érdemes színezni is akár, kurkumával sárgás-barnásra, céklával pirosra, vöröskáposztával liláskékre.

Egyszóval így is fel lehet készülni mindenféle esetre: iskolaundorra, félelem ellen, betegség hatékonyabb gyógyítására, versenydrukkra, dolgozat előtti izgalomra és bármire, aminek elhárításával ilyen módon is meg lehet próbálkozni. Elképzelhető, hogy jól tálalva hiszti ellen is hat – egy ideig.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt + 10 =

hirdetés