A kütyük és az online világ fogalmai közérthetően. Új Ablak-zsiráf

Végre megértettem, hogy az operációs rendszerért nem kell kórházba menni! Most már tudom, hogy nem csak a sarki rendőr posztol, hogy az optikai lencse nem ehető, és a digitális szeméthez nem kell kuka.

Olvasói vélemények az Ablak-zsiráf könyvek sorozat új tematikus lexikonáról. A kiadvány a kütyük és az online világ fogalmait magyarázza el közérthetően. Felnőttek is sokat tanulhatnak belőle.

Kütyük – mindennap használjuk őket. Megtanuljuk a nevüket, megosztunk fotókat az Instagramon, a Facebookon lájkoljuk a kedvencünket, regisztrálunk menő játék- vagy más weboldalakon. De vajon el tudjuk-e magyarázni a gyerekeknek, hogy mit hordoz az adat, hogy mit jelent a digitális szemét? Rengeteg új fogalom született az utóbbi 10-20 évben, melyeket a felnőttek sem mindig értenek. 

Mérei Ferenc és V. Binét Ágnes Ablak-zsiráf című könyvének eredeti koncepciója alapján, annak felhasználásával Lénárd András összeállította a Kütyük és az online világ képes gyereklexikont. A fogalmakhoz Dudás Győző, Hegedűs Márton és Oravecz Gergely készített illusztrációkat. Szaklektorként Blénessy Gabriella és Sarbó Gyöngyi közreműködött. A kütyüs Ablak-zsiráf a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A könyv cseppet sem idegen, formátumában és a tördelésében is hasonlít az eredeti könyvre. Arra a könyvre, amelyen generációk nőttek fel. Az Ablak-zsiráf első kiadása a hetvenes évek végén jelent meg, nevét az első (Ablak) és az utolsó (Zsiráf) szócikkről kapta. Hogy mennyire nagyot fordult azóta a világ, azt az is jelzi, hogy a 2017-es tematikus kiadvány első szócikke a 3D, az utolsó pedig a zoomolni. 

A gyerekek a kütyük és az internet világába születnek; egyre több helyről egyre többféle információhoz jutnak, de az információk rendszerezésére, jelentésük széles körű megértésére alig van idő és alakalom. Az Ablak-zsiráf könyvek új kötete azokról a tárgyakról, jelenségekről, fogalmakról ad a gyerekeknek ismeretet, amelyek a maguk természetességével veszik körül őket, de amelyek működéséről, lényegéről, jelentéséről nincsenek, vagy csak felszínes, netán téves ismereteik vannak.

A kütyüket és az online világához tartozó eszközöket a gyerekek sokszor magabiztosabban használják, mint a legót, mégis keveset tudnak róluk. A kötet ezt a hiányt pótolja. Lehetetlenség a cikkben a teljes szószedetet visszaadni, csupán egy kis ízelítőre futja.

Ha szeretnéd megérteni, hogy mit jelent a 3D film, a 4D-s játék/mozi, a cyberbullying (szájberbuliing), a cyberbűnözés, ha érdekel, hogy hogyan működik az iskolákban használatos digitális vagy interaktív tábla, ha nem tudod, mivel foglalkoznak a hackerek, mit jelent a hoax, a kalózmásolat vagy miért veszélyesek az ún. kémprogramok. Ha foglalkoztat, miből lesz mém, hogy milyen operációs rendszerek léteznek, mit tud a Snapchat (sznepcset), miért törvénytelenek a Spamek, mire jó a szelfibot. Ha szeretnél eligazodni a gigabyte-ok és a terabyte-ok között, ha tudni akarok, mik a trójai programok, ha nem érted, mit takar a web 2.0 kifejezés vagy hogy milyen elven működik a wifi… Az új Ablak-zsiráf lexikonból sok más mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.

A könyv a 6-9 éves korosztály számára ajánlott, de 10 évnél idősebbeknek, sőt, felnőtteknek is hasznos információkat nyújt.

Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017, 64 oldal, ISBN: 9789634153788 

Itt rendelhető meg >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizenhárom =

hirdetés