Szexoktatás tabuk nélkül. Megjelent a népszerű tévésorozathoz kapcsolódó regény és ismeretterjesztő képeskönyv

A Netflix kínálatában 2019 óta érhető el a Szexoktatás c. brit televíziós sorozat. Korosztályi besorolás szerint 16 éven felülieknek szól. Ez persze csak a kötelező ajánlás, a film kiskamaszok, sőt, alsó tagozatosok számára sem ismeretlen, ami azt jelenti, hogy a Netflixen szülői felügyelet nélkül keresgélő gyerekek szórakoztató formában idejekorán (?) letudhatják a felvilágosítást. És amikor az iskolában a tananyag részeként sor kerül a szexuális edukációra, az ötödikesek, hatodikosok egy része már rég képben van. Hogy csak egy platformot említsek, bőséges információval látja el őket a TikTok. Sokkal többet tudnak a nemi érés folyamatáról, s magáról a nemi életről vagy a nemi identitás sokféleségéről, mint amit a tankönyv „megmutat”. Elég nagy különbségek rajzlódnak ki osztályközösségeken belül, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pedagógusok egy része még mindig zavarba hozható ezzel a témakörrel. Ha meg tudják oldani, rábízzák a feladatot az iskolai védőnőkre, akiknek hivatalból feladatuk, hogy iskolai keretek között szexuális felvilágosító órákat tartsanak. 

Ráadásul – nevezzük nevén – a szexualitás, pontosabban a nemi identitás sokféleségének tabusítása történik éppen, felülről irányítottan, ami csak fokozza a zavart és a zavarodottsagot is. A gyerekek pedig átveszik a felnőttek ilyen-olyan reakcióit, melyek szintén sokfélék. Ritka, hogy magától értetődő természetességgel, elfogadón viszonyulnak a különféle „másságokhoz” – ez pedig alapvetően felnőtt hatás. Mintha visszafelé haladnánk az időben, amikor is tűrt és tiltott tevékenységek, személyiségjellemzők árnyalták a mindennapokat.

A (hanyatlónak mondott) nyugat bezzeg! Előjön például a Szexoktatás c. sorozattal, és „fertőz”, gyerekek százait, ezreit csalogatja a képernyő elé vagy a laptop, tablet, okostelefon elé, hisz ezekről a készülékekről is nézhető, a gyerekszoba védett fedezékében. (De akár iskolai szünetben a folyosón vagy a tanteremben is…)

Nem állítom, hogy milyen jó lenne, ha bekerülne a kötelező vagy ajánlott irodalmak közé a Szexoktatás c. film könyvváltozata – arányérzékkel érdemes közelíteni a témához. Pusztán csak vélemény, hogy általában sehová sem vezet a struccpolitika, nem tartom jó iránynak. A gyerekek képben vannak, játszva megkerülik a felnőtteket, a tiltott gyümölcsért meg aztán pláne. Előrevivőbb a nyíltság, a konstruktív párbeszéd, s nyilván sok szülő tisztában is van ezzel.

Soha nem volt egyszerű feladat a szülőknek a kamaszkor kezelése; szintugrást kíván ez az életszakasz tőlük is. Megváltozik a gyerek, mélyül és új irányokat vesz az érdeklődése, a hormonális és testi változások folytán egyre komolyabban foglalkoztatja a nemiség. Nem lehet őket búra alatt tartani. Ha mi, szülőként, kerüljük a témát, a gyerek ehhez idomul, ő sem fogja forszírozni, mert érzi a korlátokat. Elé kerül a téma majd haveri, baráti körben, a közösségi médiában, a neten, és megtalálja a módját annak, hogy a természetes kíváncsiságát kielégítse. Hogy ebben a folyamatban milyen irányt kap el, hogy mennyire marad felszínes ismeretek birtokában, abban mar van szülői felelősség, mert a szerzett információkat szinte biztosan árnyalni kell, kiegészíteni, megvilágítva az életszerűnek tűnő helyzetek, trendek hamis voltát, csapdáit, és megértetni, hogy a hátrányos megkülönböztetés a nemi identitásra sem irányulhat(na), ahogy az élet más területein sem szoktuk jól viselni. Beszélni kellene velük arról is, hogy mit jelent ebben a kontextusban az egyenlő bánásmód, hogyan hat a személyiségre a megfelelési kényszer, mire vezetnek a titkok és az elfojtások. S legfőképpen arra kellene figyelni, hogy ő maga, a gondjainkra bízott gyermek, hol tart az érésben, milyen elakadásokkal találkozik a testi változásai folytán, hogyan tud kapcsolódni másokhoz, mit tud kezdeni a kortárs hatásokkal, a vonzalmaival, az érzéseivel. Nem árt, ha tudja, pontosan mi a pornó, miért hamis, miért nem megfelelő minta.

A mai gyerekek korán érnek, a szexet is gyerekfejjel ismerik meg sokan. Mindig volt ilyen, de ma fokozottabban igaz, éppen ezért érthetetlen a felnőttek részéről a tabusítás. Az információdömping miatt a világ a Z- és Alfa generáció számára sokkal nyitottabb, szabadabb, és szabadosabb is… Éppen ezért kellene a megfelelő háttér, az informálás, a finom terelgetés, az értelmes, partneri párbeszéd. Ez persze elsősorban a szülők dolga. Ilyen értelemben érthető is a pedagógusok zavara. 

A Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg a Netflix-sorozathoz kapcsolódó regény, címe Szexoktatás – Az utazás. A fülszöveg: „Maeve bátyját, Seant letartóztatták, és csak a testvéréhez fordulhat segítségért. Így hát Maeve útnak indul, de nem kell egyedül megbirkóznia a feladattal – még ha szeretne is -, hiszen az esetlen szexguru, Otis, a mindig pozitív Eric és hűséges barátnője, Aimee vele tartanak… Seant egy buliőrült társaság lopással vádolja, és minden bizonyíték ellene szól. Vajon sikerül Maeve-nek és a barátainak felfejteni az elnyomott félelemek, eltitkolt szerelmek és homályos motivációk összekuszálódott szálait?…” Akik nem ismerik a sorozatot, azok számára első olvasatra nem (vagy a többedikre sem) tűnhet bizalomgerjesztőnek a történet… Hogy tisztuljon a kép, érdemes megnézni a filmet is.

A másik könyvnek sokkal egyértelműbb a hasznossága, az ismeretterjesztő jellege. Ez is a Szexoktatás c. film alapján készült, alcíme szerint Útmutató az élethez, a bullsh*tmentes szexoktatás, amelyre mindig is vágytál. Gazdagon illusztrált, jól tagolt kiadvány, amiből a szülők is sokat tanulhatnak (a mai gyerekek számára elérhető nemi témákról). Milyen ismeretek, irányok vannak fókuszban a 21. században a nemiségről, a szerelemről, a felnőtté válás folyamatáról stb. A könyv üzenete számomra az, hogy az ún. tabutémákról ilyen nyíltsággal, ilyen érdekesen és ilyen szellemesen is lehet beszélni. Ez a könyv a szülőket is terelgeti, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára is hasznos olvasmány lehet. Kimondja helyettünk, amit érdemes kimondani. Kimondja azt, amire egy szülő talán nem is gondol. Könnyed stílusba csomagolt ismeretterjesztés, amely nem elégszik meg a felszínes magyarázatokkal.

A Szexoktatás nem az ördögtől való. Nem történik nagy baj, ha egy 12 éves is látja, bár valóban elég nyers és szókimondó. De hát ilyen a világ is, olvassuk a kommentszekciókat, látjuk, hogy a felnőttek közötti netes társalgás, a véleménynyilvánítás nem szofisztikált stílusban folyik (a kommenteket kiskorúak is olvassák). Az „okostelefonos” gyerekek pedig fél pillanat alatt találnak pornót a neten, ha a szülő ezt nem akadályozza meg…

A gyerekeknek azzal adunk a legtöbbet, ha figyelünk rájuk, ha komolyan vesszük őket, ha a dilemmáikban nem maradnak magukra. Egy film vagy egy könyv nem pótolhatja a szülőt, de mindkettő jó alap lehet ahhoz, hogy a (kis)kamaszokkal elinduljunk, és átrágjuk magunkat az ún. rázós kérdéseken. 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 2 =

hirdetés