Érted a fák beszédét? A német erdész remek könyve fényt visz az erdő sűrűjébe. Tények, titkok, érdekességek nem csak gyerekeknek

A fák titkos élete az elmúlt évek egyik legnagyobb tudományos bestsellere volt. Szerzője, Peter Wohlleben német erdész könyvében feltárta, mennyivel többet rejt az erdő annál, mint amit sejtünk róla. A fák titkos élete után Érted a fák beszédét? című gyerekkönyvében Wohlleben a kisebbek számára is tapinthatóvá teszi az erdő varázsát.

A fák titkos élete

– Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek – olvasható A fák titkos élete c. kötet ismertetőjében. 

Remek és alapos könyv, amely tudományos jellege ellenére olvasmányosan, közérthető módon közöl érdekességeket fákról, növénytársulásokról, az erdők biológiai sokféleségéről.

A könyv egyik fejezetében például azt taglalja, hogy egészséges-e az erdei levegő? Talán sejtjük is a választ: az erdei levegő az egészség megtestesítője. Kutatási eredmények igazolják, hogy egy erdei kirándulás alatt a vérnyomás, a tüdőkapacitás és az erek rugalmassága kedvezőbb értékeket mutat, mint a városban tett séták során. A fák csíraölő hatásuk révén kedvezően hatnak az immunrendszerre. Minden nappali erdei séta valóságos oxigénzuhannyal ér fel. Éjszaka és télen a fák másként lélegeznek, kevésbé vagy egyáltalán nem frissül az oxigénkészletük.

Aki szereti a fákat, az erdőket, ezt a könyvet garantáltan szeretni fogja. Peter Wohlleben fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba.

Érted a fák beszédét?

Gyerekeknek írt művében lenyűgöző megfigyeléseiről és kutatásairól mesél a kisebbek számára is érthető nyelven. Egyedülálló ismeretterjesztő könyvét számos kvíz és játékos feladat teszi még szórakoztatóbbá.

A kötetben fény derül az erdőlakók titkaira, megismerhetjük a szokásaikat és mindazokat a trükköket is, amelyeket a túlélés érdekében alkalmaznak.

A könyv a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg. Itt rendelhető >>

A szerzőről

Peter Wohlleben (1964) már kisgyermekként természetvédő akart lenni. Erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott, és napjainkban az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításán munkálkodik. Számos tévéműsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet; több erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője. Magyarul ez az első könyve. Balázs István fordításában, a Park Kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 + 14 =

hirdetés