Beérett a ribiszke. Használjuk ki a szezont, fogyasszunk belőle minél többet nyersen!
Ribizli, ribiszke. Azon ritka gyümölcsök egyike, melyet nyersen, frissen kevésbé fogyasztunk, többnyire szörp, gyümölcsszósz, zselé készül belőle, esetleg bor, pálinka, likőr, de süteményekben is finom. Érdemes kihasználni a szezont, legyűrni az ellenérzéseket, mert a ribizli számtalan kedvező élettani hatással rendelkezik. Termése alapján lehet fehér, vörös és fekete a ribizli.
Rendkívül alacsony a cukor- és a kalóriatartalma (10 deka mindösszesen 29 kcal), rostokban, pektinekben viszont bővelkedik. Savas gyümölcs – ennek köszönheti fanyar, savanykás ízét -, található benne többek között alma-, citrom-, ecet-, oxálsav is.
Jelentős C-vitaminforrás – 10 deka ribizliben 35-40 milligram C-vitamin van, de B- és E-, H-vitaminokban is bővelkedik. Az ásványi anyagok közül a kálcium, a nátrium, a foszfor, a magnézium, a vas és főleg a kálium mennyisége kimagasló. Favonoid- és béta-karotin tartalma is jelentős.
Kedvező élettani és gyógyhatásai
Immunerősítő. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a látásra. C-vitamin tartalmának köszönhetően hatásos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében, erősíti az ereket, csökkenti a magas vérnyomást, kordában tartja a koleszterinszintet, fokozza az anyagcserét, méregtelenítő hatású. Antioxidáns tartalma miatt természetes öregedésgátló, gátolja a daganat- és vesekőképződést. Gyulladáscsökkentő. Allergia ellen is bevethető.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.