Beérett a ribiszke. Használjuk ki a szezont, fogyasszunk belőle minél többet nyersen!

hirdetés

hirdetés

Ribizli, ribiszke. Azon ritka gyümölcsök egyike, melyet nyersen, frissen kevésbé fogyasztunk, többnyire szörp, gyümölcsszósz, zselé készül belőle, esetleg bor, pálinka, likőr, de süteményekben is finom. Érdemes kihasználni a szezont, legyűrni az ellenérzéseket, mert a ribizli számtalan kedvező élettani hatással rendelkezik. Termése alapján lehet fehér, vörös és fekete a ribizli.

Rendkívül alacsony a cukor- és a kalóriatartalma (10 deka mindösszesen 29 kcal), rostokban, pektinekben viszont bővelkedik. Savas gyümölcs – ennek köszönheti fanyar, savanykás ízét -, található benne többek között alma-, citrom-, ecet-, oxálsav is.

Jelentős C-vitaminforrás – 10 deka ribizliben 35-40 milligram C-vitamin van, de B- és E-, H-vitaminokban is bővelkedik. Az ásványi anyagok közül a kálcium, a nátrium, a foszfor, a magnézium, a vas és főleg a kálium mennyisége kimagasló. Favonoid- és béta-karotin tartalma is jelentős.

Kedvező élettani és gyógyhatásai

Immunerősítő. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a látásra. C-vitamin tartalmának köszönhetően hatásos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében, erősíti az ereket, csökkenti a magas vérnyomást, kordában tartja a koleszterinszintet, fokozza az anyagcserét, méregtelenítő hatású. Antioxidáns tartalma miatt természetes öregedésgátló, gátolja a daganat- és vesekőképződést. Gyulladáscsökkentő. Allergia ellen is bevethető.

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás