Mung dahl, azaz curry-s mungóbab. Tápláló, gyógyhatású és finom egytálétel
Az apró szemű mungóbabot a hüvelyesek királynőjének tartják. A vegán konyha hívei, a keleti ízek kedvelői számára nem ismeretlen, de a „hagyományos” értrendbe is érdemes beiktatni, mert valóságos csodaszer. Télen különösen ajánlott a fogyasztása. Csíráztatni is érdemes!
Az olíva színű mungóbab a vöröslencséhez hasonlóan könnyen emészthető; fehérjetartalma kiemelkedő, vitamin- és ásványi anyag tartalma is kimagasló. Főleg kalcium-, kálium-, vas-, foszfor-, mangán-, cink- és jódtartalma jelentős, többféle B-vitamint, C- és A-vitamint is tartalmaz.
A mungóbab szépít – öregedésgátló, a haj, a szem és a bőr meghálálja a rendszeres fogyasztását. Szabályozza, serkenti az anyagcserét, tisztít, méregtelenít, szabályozza a vérnyomást, segít kordában tartani az LDL, azaz a „rossz” koleszerin szintjét, erősíti a csontokat, a fogínyt, jó hatással van az immun- és idegrendszerre.
Főzés előtt ajánlott hideg vízben áztatni legalább 2-3 órán át. Áztatás nélkül hosszabb a főzési ideje.
A mung dahl fűszeres mungóbab főzelék. Sokféle receptváltozat létezik. Van, aki sűrűbben, van, aki hígabban készíti; van, aki puhára főzi, van, aki szinte kásaszerűre (hagyja a babot szétfőni). A titok a fűszerezésében rejlik, nagyon finom ízt ad neki a curry, a római kömény, a friss, reszelt gyömbér és a fokhagyma. Friss korianderrel vagy petrezselyemzölddel az ízélmény fokozható.
Hozzávalók
200 g mungóbab
2 ek extra szűz olívaolaj
1 vöröshagyma apróra vágva
3-4 zúzott fokhagyma
2 centis gyömbérgumó apróra reszelve
1 tk curry
1 mk kurkuma
2 babérlevél
őrölt bors, só, őrölt római kömény (ízlés szerint)
szárított chili pehely ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítés
A beáztatott mungóbabot szűrjük le, öblítsük át, majd sós, babérleveles vízben tegyük fel főni. Főzzük a babot puhára – 30-40 perc a főzési idő, de tovább is főzhető.
Közben egy magas falú serpenyőben olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a gyömbért. Ha megpirult, vegyük le a tűzhelyről és fűszerezzük. A por állagú fűszereket már ne pirítsuk, különben kesernyés ízt kapunk.
Ha a bab puhára főtt, szűrjük le. A főzőléből egy-két merőkanálnyit hagyjunk. Öntsük a gyömbéres-hagymás-fűszeres keverékhez, elegyítsük alaposan össze. Görög joghurttal, frissen facsart citromlével ízesíthetjük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.