Tiramisu gesztenyés változatban
Gesztenyemisunak is nevezhetjük ezt a sütés nélkül összeállítható finom desszertet; a klasszikus kávés tiramisu ihlette, de nincs benne tojás, és a piskótát feketekávé helyett meleg kakakóban is megforgathatjuk.
Hozzávalók
(ebből nagyobb adag lesz, a hozzávalók felezhetők)
Alaphoz
20 dkg babapiskóta
kb. 3 dl tej + 3-4 teáskanál cukrozott/édesített kakaópor (ha kakaóban szeretnénk megforgatni a babapiskótát)
vagy: 2-3 dl feketekávé (ha kávéban forgatnánk meg a babapiskótát)
kevés rum vagy rumaroma (elhagyható)
Krémhez
25 dkg gesztenyemassza (lehet natúr is, ez esetben édesíteni szükséges a krémet)
25 dkg mascarpone
4 dl habtejszín + 1 tasak habfixáló
Szóráshoz
natúr kakaópor (20-22% kakaóvaj tartalmú)
Összeállítása
Készítsük el a krémet!
A mirelit gesztenyemasszát hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni.
A mascarponét villával lazítsuk fel, vagyis alaposan keverjük át.
A gesztenyemasszát is lazítsuk fel.
A habtejszínből verjünk kemény habot, menet közben adagoljuk hozzá a habfixálót.
A mascarponét és a gesztenyemasszát keverjük hozzá a tejszínhabhoz, majd gépi habverővel dolgozzuk homogén krémmé.
A tiramisu készülhet kétféle krémmel is, a mascarponés-tejszínhabos keverék felét szedjük külön tálba, édesítsük ízlés szerint. A krém másik feléhez keverjük hozzá a gesztenyemasszát – így a gesztenyés krém intenzívebb lesz.
A krémet felhasználásig tartsuk a hűtőben, lefedve.
Jöhet a rétegezés!
Készítsük el a forró kakaót vagy főzzünk nagy adag kávét. A kakaót vagy a kávét öntsük egy mélyebb kis tálkába.
Készítsük elő a magasabb falú (üveg)tálat (például egy jénait), amibe a tiramisut fogjuk rétegezni.
A babapiskótákat gyors mozdulattal forgassuk meg a meleg kakaóban vagy kávéban – rövid ideig áztassuk, mert hamar szétázik. (Apránként áztassuk, két-három piskótánál többet ne tegyük a kakaóba vagy kávéba!)
Az áztatott piskótákat sorakoztassuk az edény aljára, szorosan egymás mellé.
Simítsuk rá a krém harmadát. Szórjuk meg natúr kakaóporral.
Ismét következhet egy piskótaréteg, majd krém és kakaó.
Addig ismételjük a rétegezést, amíg a piskóta és a krém el nem fogy, s persze amíg az edény kapacitása engedi.
A tetejére krém kerüljön, a krémet szórjuk meg bőségesen kakaóporral.
Fogyasztás előtt legalább fél napig érdemes hűtőben pihentetni, jót tesz az állagának és az ízének is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.