Tiramisu gesztenyés változatban

Gesztenyemisunak is nevezhetjük ezt a sütés nélkül összeállítható finom desszertet; a klasszikus kávés tiramisu ihlette, de nincs benne tojás, és a piskótát feketekávé helyett meleg kakakóban is megforgathatjuk. 

Hozzávalók

(ebből nagyobb adag lesz, a hozzávalók felezhetők)

Alaphoz

20 dkg babapiskóta

kb. 3 dl tej + 3-4 teáskanál cukrozott/édesített kakaópor (ha kakaóban szeretnénk megforgatni a babapiskótát)

vagy: 2-3 dl feketekávé (ha kávéban forgatnánk meg a babapiskótát)

kevés rum vagy rumaroma (elhagyható)

Krémhez

25 dkg gesztenyemassza (lehet natúr is, ez esetben édesíteni szükséges a krémet)

25 dkg mascarpone

4 dl habtejszín + 1 tasak habfixáló

Szóráshoz 

natúr kakaópor (20-22% kakaóvaj tartalmú)

Összeállítása

Készítsük el a krémet!

A mirelit gesztenyemasszát hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni.

A mascarponét villával lazítsuk fel, vagyis alaposan keverjük át.

A gesztenyemasszát is lazítsuk fel.

A habtejszínből verjünk kemény habot, menet közben adagoljuk hozzá a habfixálót.

A mascarponét és a gesztenyemasszát keverjük hozzá a tejszínhabhoz, majd gépi habverővel dolgozzuk homogén krémmé.

A tiramisu készülhet kétféle krémmel is, a mascarponés-tejszínhabos keverék felét szedjük külön tálba, édesítsük ízlés szerint. A krém másik feléhez keverjük hozzá a gesztenyemasszát – így a gesztenyés krém intenzívebb lesz.

A krémet felhasználásig tartsuk a hűtőben, lefedve.

Jöhet a rétegezés! 

Készítsük el a forró kakaót vagy főzzünk nagy adag kávét. A kakaót vagy a kávét öntsük egy mélyebb kis tálkába. 

Készítsük elő a magasabb falú (üveg)tálat (például egy jénait), amibe a tiramisut fogjuk rétegezni. 

A babapiskótákat gyors mozdulattal forgassuk meg a meleg kakaóban vagy kávéban – rövid ideig áztassuk, mert hamar szétázik. (Apránként áztassuk, két-három piskótánál többet ne tegyük a kakaóba vagy kávéba!)

Az áztatott piskótákat sorakoztassuk az edény aljára, szorosan egymás mellé.

Simítsuk rá a krém harmadát. Szórjuk meg natúr kakaóporral. 

Ismét következhet egy piskótaréteg, majd krém és kakaó.

Addig ismételjük a rétegezést, amíg a piskóta és a krém el nem fogy, s persze amíg az edény kapacitása engedi.

A tetejére krém kerüljön, a krémet szórjuk meg bőségesen kakaóporral.

Fogyasztás előtt legalább fél napig érdemes hűtőben pihentetni, jót tesz az állagának és az ízének is.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =

hirdetés