Sajtos hajtovány
Sós finomság, nagyon kiadós, ahogy mondani szokás: eteti magát. Sajtkrém helyett tepertőkrémmel is elkészíthető. A megadott mennyiségek nagyobb – családi, vendégváró – adaghoz ajánlottak, a mennyiségek felezhetők. Olvasónk, Veronika receptje.
Hozzávalók a tésztához
1 kg liszt
kb. 6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 evőkanál só
kevés cukor
5 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez
20 dkg margarin
1 teáskanál só
1 tojás
20-25 dkg reszelt sajt (kevés füstölt sajt is mehet bele)
Elkészítés
Az élesztőt kb. 1 dl cukros tejben felfuttatom. A tészta alapanyagait felfuttatott élesztővel összegyúrom. Lágyabb kelt tésztát készítek, amit langyos helyen a duplájára kelesztek. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítom, kettévágom. Tiszta konyharuhával letakarom, és elkészítem a krémet.
A krém hozzávalóit elkeverem. Ügyelni kell arra, hogy a margarin ne legyen túl lágy, épp csak annyira, hogy kenhető legyen. A tésztát külön-külön jó vékonyra nyújtom, majd megkenem a sajtos margarinnal. Feltekerem, mint a bejglit, majd trapézokra szeletelem. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem a hajtoványokat, tetejüket megkenem tojássárgájával, megszórom szezámmaggal, vagy sóval, köménymaggal, hagyom még egy fél órát kelni, majd 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütöm. Sajtkrém helyett tepertőkrémmel is elkészíthető.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.