Sajtos hajtovány

Sós finomság, nagyon kiadós, ahogy mondani szokás: eteti magát. Sajtkrém helyett tepertőkrémmel is elkészíthető. A megadott mennyiségek nagyobb – családi, vendégváró – adaghoz ajánlottak, a mennyiségek felezhetők. Olvasónk, Veronika receptje.

Hozzávalók a tésztához

1 kg liszt

kb. 6 dl tej

2 tojás sárgája

1 dl olaj

2 evőkanál só

kevés cukor

5 dkg élesztő

Hozzávalók a töltelékhez

20 dkg margarin

1 teáskanál só

1 tojás

20-25 dkg reszelt sajt (kevés füstölt sajt is mehet bele)

Elkészítés

Az élesztőt kb. 1 dl cukros tejben felfuttatom. A tészta alapanyagait felfuttatott élesztővel összegyúrom. Lágyabb kelt tésztát készítek, amit langyos helyen a duplájára kelesztek. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítom, kettévágom. Tiszta konyharuhával letakarom, és elkészítem a krémet.

A krém hozzávalóit elkeverem. Ügyelni kell arra, hogy a margarin ne legyen túl lágy, épp csak annyira, hogy kenhető legyen. A tésztát külön-külön jó vékonyra nyújtom, majd megkenem a sajtos margarinnal. Feltekerem, mint a bejglit, majd trapézokra szeletelem. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem a hajtoványokat, tetejüket megkenem tojássárgájával, megszórom szezámmaggal, vagy sóval, köménymaggal, hagyom még egy fél órát kelni, majd 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütöm. Sajtkrém helyett tepertőkrémmel is elkészíthető.

hirdetés
2 válaszok
  1. Anni
    Anni says:

    Köszönet a receptért!!!
    Kipróbáltam, nagyon finom lett az eredmény.
    Csak annyit változtattam, hogy oldalra fektetve sütöm, mint a kakaóscsigát.

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + 8 =

hirdetés